Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 08:11

Ανδρέας Ζαγάκος: Η εστίαση δεν αντέχει δεύτερο lockdown (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

“Πρέπει όλοι μας, με όποια δύναμη έχει ο καθένας και οικονομική και πρακτική, να στηρίξει τα μέτρα για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ανοιχτοί”.

Αυτή την έκκληση και προτροπή απευθύνει στους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος. Εκτιμά πως “θα είναι απολύτως καταστροφικά τα πράγματα σε ένα οριστικό lockdown, όπως συμβαίνει στη μισή Ελλάδα. Δεν αντέχει η εστίαση ένα δεύτερο τέτοιο lockdown”. Και παρατηρεί πως “θα έπρεπε όλοι να είχαμε κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια μάλλον, και το κράτος αλλά και εμείς, για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο”.

Με αφορμή τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, για παραβιάσεις των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ο Ανδρ. Ζαγάκος σημείωσε:

“Φτάσαμε στο μη παρέκει, δεν μπορούμε να μπαίνουμε στη λογική της συζήτησης αν υπάρχει ιός, αν μεταδίδεται ο ιός, αν μεταδίδεται μετά τις 12. Οι νόμοι του κράτους είναι νόμοι του κράτους, και πρέπει πρώτοι εμείς να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, εφαρμόζοντας τους νόμους αυτούς.

Είτε γιατί είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν είτε γιατί πιστεύουμε ότι με τον έλεγχο της συνάθροισης του κοινού θα περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.

Εχουμε την ευτυχία μέχρι αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε στο πρώτο επίπεδο, έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, οι εργαζόμενοι να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να μπορούμε να έχουμε μια σχετική κανονικότητα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο, γιατί η κλειστή επιχείρηση είναι απόλυτη καταστροφή, από το να είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί λίγο λιγότερο.

Εχουμε την ευτυχία να ζούμε σε ένα μέρος που οι κλιματολογικές συνθήκες εξυπηρετούν τη λειτουργία των καταστημάτων στους εξωτερικούς χώρους μέχρι σχετικά νωρίς το απόγευμα, έτσι ώστε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον προσεχή αυτό μήνα, που πραγματικά θα είναι δύσκολος.

Τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν από τις αρχές είναι γνωστά, είναι σαφή, πρέπει να τα τηρούμε όλοι. Kαι η τήρηση των μέτρων αυτών εξυπηρετεί και μια ισονομία ανάμεσα στη δική μας λειτουργία. Ετσι, λοιπόν, πρέπει όλοι μας, με όποια δύναμη έχει ο καθένας και οικονομική και πρακτική, να στηρίξει τα μέτρα για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ανοιχτοί”.

Για το πόσο καταστροφικά θα είναι τα πράγματα σε ένα δεύτερο γενικό lockdown, για τους επαγγελματίες της Καλαμάτας και την τοπική οικονομία, ο κ. Ζαγάκος επεσήμανε:

“Θα είναι απολύτως καταστροφικά τα πράγματα σε ένα οριστικό lockdown, όπως συμβαίνει στη μισή Ελλάδα. Δεν αντέχει η εστίαση ένα δεύτερο τέτοιο lockdown.

Θα μου πείτε βέβαια, συνάδελφοί μας στην υπόλοιπη Ελλάδα το υφίστανται αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε όλοι να είχαμε κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια μάλλον, και το κράτος αλλά και εμείς, για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το επόμενο lockdown θα είναι οριστικός θάνατος για την εστίαση και στην περιοχή μας, και μακάρι να μην είναι για τους συναδέλφους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Να μπορέσουμε μέσα στο μήνα αυτό να υπάρξει ένας εξορθολογισμός, ώστε η χριστουγεννιάτικη αγορά, όσο μπορεί, να λειτουργήσει, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και να μη φθάσουμε σε λουκέτα, τα οποία δυστυχώς είναι αναμενόμενα, αλλά έστω ας τα περιορίσουμε”.

Γ.Σ.