Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 08:46

Καλαμάτα: Η πανδημία «χτύπησε» τα περισσότερα ψητοπωλεία

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Η πανδημία «χτύπησε» τα περισσότερα ψητοπωλεία

Αρνητική είναι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης της Καλαμάτας στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής της πίτας, ύστερα από αθηναϊκά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλη άνοδο στην τιμή του τυλιχτού το επόμενο διάστημα, ακόμα και άνω των 3 ευρώ.

Οπως τόνισαν στην "Ε", μπορεί η δουλειά τους από την περίοδο της πρώτης καραντίνας και έπειτα να έπεσε στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο δεν συζητούν σε καμιά περίπτωση να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές στο αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, μιας και κάτι τέτοιο θα έπληττε ακόμα περισσότερο τον τζίρο τους.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί το καλοκαίρι να αποτέλεσε μια μικρή "ανάσα", όμως με το λοκντάουν του Νοεμβρίου και με έναν αβέβαιο χειμώνα να έπεται -ελέω πανδημίας- κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για φως στο τούνελ.

- Δημήτρης Μελιγκάκος, «Τζίμης»: Ο πρώτος μήνας όταν εμφανίστηκε η πανδημία ήταν αρκετά δύσκολος, υπήρχε αβεβαιότητα, δεν γνωρίζαμε τι διάρκεια θα έχει, ωστόσο απ' το καλοκαίρι η εστίαση στην Καλαμάτα πήγε κάπως καλύτερα. Ισως έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως ήμασταν στην πράσινη ζώνη. Πολλοί επισκέπτες έτσι προτίμησαν φέτος την πόλη μας απ' το να πάνε κάπου αλλού που θα υπήρχαν περιορισμοί και περισσότερα κρούσματα. Τους θερινούς μήνες κινηθήκαμε σχετικά στα περσινά επίπεδα με σύμμαχο τον εγχώριο τουρισμό. Το πιο σημαντικό πρόβλημα στον κορονοϊό δεν είναι η πτώση στον τζίρο που μπορεί να έχουμε για κάποιο διάστημα, είναι οι πολλές θέσεις εργασίες που χάνονται. Στο Ιστορικό Κέντρο που θεωρείται μικρό κομμάτι της πόλης έχουν χαθεί ήδη πολλές θέσεις, καθώς άλλα μαγαζιά έκλεισαν και άλλα έδιωξαν κόσμο. Η είδηση που κυκλοφόρησε για την αύξηση της πίτας δεν ισχύει, ήταν μια λάθος πληροφόρηση από κάποια αθηναϊκά μέσα, οπότε οι τιμές μας μένουν ως έχουν, με μέσο όρο τα 2,30 ευρώ.

- Βασίλης Πράσινος, «Θράκα»: Περνάμε μια δύσκολη περίοδο και δεν ξέρω για πόσο διάστημα ακόμα. Στα μέσα του Μάρτη κλείσαμε την αίθουσά μας η οποία είναι κορμός για την επιχείρησή μας. Στα 35 χρόνια που εξασκώ αυτό το επάγγελμα, τέτοια καθίζηση στη δουλειά όπως αυτή που βιώσαμε στην περίοδο της πρώτης καραντίνας δεν έχω ξαναζήσει. Το κλίμα άρχισε να καλυτερεύει από τις 25 Ιουλίου και μετά, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, μιας και καταγράφτηκε πτώση στον τζίρο της τάξεως του 35%. Την πίτα την έχουμε κρατήσει σε σταθερή τιμή, πουλώντας τη 2,40 ευρώ. Αυτές οι τιμές έχουν διατηρηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Ακόμα και στο κοτόπουλο, που είναι το κύριο προϊόν του καταστήματός μας, έχουμε μειώσει την τιμή, αφουγκραζόμενοι την κρίση που βιώνει η κοινωνία.

-Χρήστος Γάτσης «Λαδορίγανη»: Ο περασμένος Μάρτης ήταν ένας πολύ δύσκολος εισπρακτικά μήνας. Ο κόσμος φοβόταν να αγοράσει φαγητό απέξω, δίνοντας προτεραιότητα στα ψώνια για το Σούπερ Μάρκετ. Οταν άνοιξαν οι επιχειρήσεις απ΄τις αρχές του Μαΐου και βαδίζοντας προς το καλοκαίρι, ιδίως το κατάστημα της παραλίας δούλεψε αρκετά, δεδομένου πως η Καλαμάτα ήταν ασφαλής προορισμός και οι επισκέπτες την προτίμησαν περισσότερο. Ο μήνας πάντως που ξεχώρισε ως προς την αύξηση του τζίρου για την επιχείρηση μας ήταν ο Αύγουστος, ξεπερνώντας σε ποσοστό ακόμα και παλιότερες χρονιές. Κατά τη γνώμη μου ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος ακόμα και για την διατήρηση των θέσεων εργασίας που υπάρχουν, καθώς πολλά καταστήματα εστίασης με τα νέα μέτρα υποφέρουν. Μονό αυτά που δουλεύουν με delivery και take away μπορούν να τα καταφέρουν. Η φήμη για αύξηση της πίτας προήλθε απ' την πανώλη των χοίρων η οποία αύξησε την τιμή του εν λόγω κρέατος πέρυσι, ωστόσο τώρα έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές με αποτέλεσμα να μην συντρέχει λόγος να ανέβει το κόστος της, το οποίο κυμαίνεται στα 2,50 ευρώ.

- Σταυρούλα-Αννα Μητσέα, «Κρητικός»: Οταν έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός κλείσαμε από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου, φοβούμενοι, καθώς έχουμε συγγενικά πρόσωπα σε μεγάλη ηλικία. Απ' τις αρχές Μαΐου κι έπειτα η δουλειά μας πήγε πολύ καλά. Κατά τη γνώμη μου ο κόσμος πλησίασε περισσότερο τα μαγαζιά που έκλεισαν στην περίοδο της καραντίνας, αυτούς ουσιαστικά που πρόσεξαν τους ίδιους αλλά και το προσωπικό τους. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ως επιχείρηση πήγαμε καλύτερα ακόμα και σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, παρότι δεν είχαμε τον αναμενόμενο τουρισμό. Εμείς δεν θα ανεβάσουμε καμιά τιμή, σεβόμενοι όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Η πίτα μας κοστίζει 2,40 ευρώ είτε την πάρει κανείς απ' το μαγαζί είτε μέσω delivery. Κάποιοι συνάδελφοι στα τέλη Αυγούστου ανέβασαν σε ορισμένα είδη λίγο τις τιμές, όμως εμείς για την ώρα τις αφήνουμε ως έχουν.

- Γιώργος Τρουπάκης, «Γουρουνάκια»: Πριν αρχίσει ακόμα η πρώτη καραντίνα, η δουλειά μας έπεσε πολύ. Λόγω της αβεβαιότητας, έτσι, αλλά και για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να μπουν σε αναστολή σύμβασης, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της επιχείρησής μας. Απ' τον Μάιο και έπειτα τα πράγματα πήγαν σταδιακά κάπως καλύτερα, ιδίως απ' τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός. Η φετινή "πληγή" του καλοκαιριού ήταν η μη έλευση επισκεπτών σε σχέση με άλλες χρονιές, με επίκεντρο τον κόσμο από την Αθήνα, όπως και το γεγονός πως δεν δούλεψαν σε νορμάλ ρυθμούς τα μπαρ της Παραλίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η δική μας δουλειά. Επιπλέον, οι ντόπιοι περιόρισαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον λόγω της οικονομικής κρίσης που επήλθε απ' την πανδημία. Σε σχέση με πέρυσι η πτώση το καλοκαίρι κυμάνθηκε στο 30%. Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, όμως πιστεύω πως θα ανέβουν. Ηδη έχουν αυξηθεί τα αλλαντικά και τα τυροκομικά, οπότε λογικά, σειρά θα έχει το κρέας. Ο μέσος όρος της πίτας είναι στα 2,5 ευρώ αλλά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα υπάρξει και σε αυτή αύξηση. Απ' την πλευρά μας απορροφούμε όσο μπορούμε το κόστος, απορροφώντας αυξήσεις σε προϊόντα, αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξουμε πολύ ακόμα καθώς ο χειμώνας προμηνύεται δυσοίωνος.

- Νίκος Αλειφέρης, «Καλοφαγάς»: Η πανδημία του κορονοϊού μάς επηρέασε, όπως και τους περισσότερους κλάδους. Ειδικά τις πρώτες μέρες που άρχισαν τα κρούσματα στην Ελλάδα η πτώση της δουλειά μας ήταν μεγάλη, κυρίως τις δύο πρώτες εβδομάδες πριν επιβληθεί η καραντίνα, σε ποσοστό που έφτασε το 70%. Με την πάροδο του χρόνου ο κόσμος ξεπέρασε τις αρχικές του φοβίες, επιλέγοντας εκ νέου τα προϊόντα μας, είτε από το κατάστημά μας είτε μέσω delivery. Επιπλέον η επιβολή της μάσκας στο επάγγελμά μας επέφερε μεγάλες δυσκολίες, καθώς το να εργάζεται κανείς δίπλα σε αναμμένα κάρβουνα, ιδίως εν μέσω καλοκαιριού, μόνο εύκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους θερινούς μήνες, στην αρχή υπήρξε μια μικρή πτώση στον τζίρο μας, ωστόσο ο Αύγουστος ήταν μακράν καλύτερος. Απ' την πλευρά μας δεν έχουμε σκοπό να αυξήσουμε τις τιμές στις πίτες, διατηρώντας τον μέσο όρο που είναι στα 2,5 ευρώ. Η τελευταία αύξηση που έγινε λόγω φορολογίας ήταν πριν από 2 χρόνια στο χοιρινό, γι' αυτό το λόγο πλέον είναι ακριβότερο απ' το κοτόπουλο, αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα ώστε να εξισορροπηθούν οι τιμές.

- Ολγα Αβραμοπούλου «Έλατος»: Λίγο πριν επιβληθεί η καραντίνα του Μάρτη η δουλειά μας δεν επηρεάστηκε, μιας και ο κόσμος δεν είχε εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό πόσο σοβαρή ήταν η πανδημία. Στη συνέχεια έγινε το μεγάλο "μπαμ", καταλαβαίνοντας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Η πελατεία μας τότε μειώθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό εξαιτίας του γεγονότος πως ο κόσμος φοβόταν να ξοδέψει χρήματα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε. Η πτώση στο τζίρο μας εκείνο το διάστημα κυμάνθηκε στο 40% με 50%, με αποτέλεσμα να κλείσουμε για ένα διάστημα, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Απ' το lockdown κι έπειτα υπήρξε μια σχετική άνοδος στη δουλειά μας με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όπου αποτέλεσε τον καλύτερο εισπρακτικά μήνα του καλοκαιριού. Σχετικά με τους επόμενους μήνες βλέπω πως θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, μολονότι κάθε μέρα ανακοινώνονται και νέα μέτρα. Από πλευράς τιμών πιστεύω πως θα υπάρξει κάποια αύξηση αλλά εγώ δεν θα το ήθελα για το δικό μου μαγαζί. Σκοπός μας είναι να μείνουμε στις ίδιες τιμές, διατηρώντας το μέσο όρο της πίτας στα 2,50 ευρώ.


NEWSLETTER