Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 08:50

Μεσσηνία: Ικανοποιητικές κρατήσεις για γάμους και βαπτίσεις - Πρόβλημα οι υγειονομικοί περιορισμοί

Μεσσηνία: Ικανοποιητικές κρατήσεις για γάμους και βαπτίσεις - Πρόβλημα οι υγειονομικοί περιορισμοί

 

Με το βλέμμα στη χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι πολλά ζευγάρια που θέλουν να κάνουν το γάμο ή τη βάπτιση του παιδιού τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι χώροι δεξιώσεων της Μεσσηνίας, οι οποίοι αναμένουν να αρθούν οι περιορισμοί που τους αφορούν ώστε οι εκδηλώσεις τους να γίνουν από εδώ και στο εξής υπό φυσιολογικές συνθήκες, τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ανθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο μίλησαν στην «Ε» για τις κρατήσεις που έχουν καταγεγραμμένες μέχρι στιγμής, για τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία καθώς και για τις απαγορεύσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα, δυσκολεύοντας το έργο τους.

 

Παναγιώτα Χανδρινού (Akti Taygetos Resort)

Μέχρι στιγμής το επίπεδο των κρατήσεων για το καλοκαίρι είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό και μάλιστα έχουμε κλείσει ημερομηνίες ακόμα και για Παρασκευές. Υπό κανονικές συνθήκες σπανίως γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά όπως φαίνεται η πανδημία δημιούργησε νέες συνθήκες. Ακυρώσεις δεν έχουν προκύψει, παρά μόνο ένας γάμος από την Αυστραλία, που λόγω των περιοριστικών μέτρων ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν οι άνθρωποι από εκεί. Σε σχέση με φέτος γενικότερα οι γάμοι γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Πέρυσι οι ακυρώσεις ήταν πολλές, ενώ στο χώρο μας είχαμε κάνει μόλις δύο δεξιώσεις γάμων σε αντίθεση με τις βαφτίσεις που δεν ακυρώθηκαν για ευνόητους λόγους, έστω και αν έγιναν με λιγότερα άτομα από το αναμενόμενο. Η ενδεχόμενη αύξηση στα 200 άτομα είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά αφορά όσους χώρους έχουν μεγάλη αίθουσα. Αν ισχύσουν τα 6 άτομα ανά τραπέζι και πρέπει να ισχύσει και η απόσταση ανάμεσά τους δύσκολα θα μπορούν να διαιρεθούν αυτά τα άτομα. Αν αλλάξουν σε 8 τότε θα μπορούμε και εμείς να υποστηρίξουμε δεξιώσεις με καλύτερες συνθήκες.

 

Παναγιώτης Σαραντόπουλος (Horizon Blu)

Οι κρατήσεις βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο για το καλοκαίρι. Πλέον είναι σαν να μιλάμε για κάποιου άλλου είδους εκδήλωση και όχι για γάμο ή βάφτιση, μιας και τα άτομα που καλούνται είναι πολύ λιγότερα. Υπάρχουν κρατήσεις οι οποίες είναι της τελευταίας στιγμής, φαινόμενο φυσιολογικό καθώς ο κόσμος δεν ξέρει σε λίγο διάστημα από τώρα ποια μέτρα κατά της πανδημίας θα είναι σε ισχύ ώστε να κάνει τον προγραμματισμό του. Για κάθε ημερομηνία μέσα στα επόμενα Σαββατοκύριακα έχουμε τέσσερα με πέντε αιτήματα, ωστόσο παραμένουν μετέωρα έως ότου αλλάξουν κάποια μέτρα, όπως τα άτομα από 100 σε 200. Από πλευράς μεγάλων γάμων και βαφτίσεων που είχαμε στο πρόγραμμα, μας ακυρώθηκαν όλοι, επιστρέφοντας εκ νέου τα ζευγάρια που επιθυμούν να κλείσουν τον χώρο μας αλλά με πολύ λιγότερα άτομα, 40 με 50. Κατά τη γνώμη μου, επειδή όλες αυτές οι εκδηλώσεις στέκονται από τα χρήματα των καλεσμένων, από τη στιγμή που δεν μπορούν να καλέσουν πολλά άτομα για να αποκομίσουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό ακυρώνονται. Στα 200 άτομα σίγουρα θα προκύψουν χρήματα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις, στα 100 όμως αυτό μπορεί να μην καταστεί δυνατό, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια εν τέλει να καλούν το πολύ 40 άτομα, αριθμός που μπορεί να πληρωθεί από την τσέπη του ανδρόγυνου. Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της μουσικής και πότε θα επιτραπεί, καθώς για να γίνει μια εκδήλωση πρέπει να έχει κλειστεί πολύ νωρίτερα ο dj ώστε να προλάβει να προετοιμαστεί και όχι αυτό να γίνει τελευταία στιγμή. Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται και τα τραπέζια, μιας και στην περίπτωση των εξαριών δυσκολεύει το σερβίρισμα των φαγητών, το πώς θα διανεμηθούν οι σαλάτες κ.ά.

 

Γεωργία Γεωργαρά (Elite City Resort)

Φέτος οι κρατήσεις είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σε σχέση με την περσινή χρονιά τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Υπάρχουν περισσότερες εκδηλώσεις σε αντίθεση με το 2020 που ο κόσμος ήταν μουδιασμένος λόγω της κατάστασης με την πανδημία. Τα κενά που είναι διαθέσιμα είναι λίγα, αλλά υπάρχουν αν κάποιος αποφασίσει να κάνει την εκδήλωσή του τους επόμενους μήνες. Ο ανασταλτικός παράγοντας μέχρι στιγμής είναι ο αριθμός των ατόμων ιδίως στους γάμους, μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ζευγάρια επιθυμούν να καλέσουν παραπάνω άτομα, μπαίνοντας στη δύσκολη διαδικασία να επιλέξουν. Από πλευράς τραπεζιών το ξενοδοχείο μας μπορεί να εξυπηρετήσει και εξάρια και οχτάρια. Αυτό που αποτελεί πρόβλημα για τα ζευγάρια είναι το πώς θα γίνουν οι αντιστοιχίες σε αυτά, ώστε οι καλεσμένοι να κάτσουν σύμφωνα με το πλάνο τους. Για παράδειγμα υπάρχουν μεγάλες οικογένειες που χωρίζονται οπότε τα οχτώ άτομα είναι σαφώς ο ενδεδειγμένος αριθμός στις εκδηλώσεις. Πολλά ζευγάρια έχουν κλείσει ήδη τον χώρο μας χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς ποια μέτρα θα ισχύουν τη μέρα του γάμους τους, μιας και δεν μπορούν να αναμένουν άλλο, έχοντας χάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το περσινό καλοκαίρι.

 

Ράνια Πουλέα (Belvedere)

Το επίπεδο των κρατήσεων για εκδηλώσεις είναι καλό για τα δεδομένα της εποχής, με ένα ποσοστό του κόσμου όμως να βρίσκεται στην αναμονή ώστε να δει τι θα γίνει εντέλει με τους περιορισμούς και πότε αυτοί θα αρθούν. Συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020 σαφώς το ενδιαφέρον για γάμους και βαφτίσεις είναι πιο ελπιδοφόρο φέτος. Ο κόσμος πλέον έχει αποδεχτεί την Covid, έχοντας μάθει να ζει με αυτήν, οργανώνοντας τη ζωή του και συνεχίζοντας την πορεία του. Εφόσον ένα ζευγάρι θέλει να παντρευτεί θα το κάνει, δεν μπορεί να αναβάλλει συνεχώς τη διαδικασία. Αν τα άτομα αυξηθούν σε 200 όπως λέγεται, ο χώρος μας μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως καθώς οι αίθουσές μας έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Ζητούμενο σχετικά με τον διαμοιρασμό είναι τα άτομα ανά τραπέζι, καθώς αν γίνουν οχτάρια ή ακόμα και δεκάρια, οι καλεσμένοι θα μπορούν να τοποθετηθούν με πιο ορθό τρόπο. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί πως ο κόσμος δυσανασχετεί με το θέμα της μουσικής. Τα πράγματα είναι ρευστά, δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί για το πότε θα σταματήσει η απαγόρευσή της, και αυτός είναι ένας παράγοντας που πάει πίσω τον γάμο των ζευγαριών ή τη βάφτιση διότι έχουν συνυφασμένο το γλέντι με τα τραγούδια και το χορό.

 

Βασίλης Μηλίτσης (Κτήμα Λυγερή)

Το επίπεδο των φετινών κρατήσεων είναι ικανοποιητικό, όμως υπάρχει αβεβαιότητα από τα ζευγάρια για το τι θα συμβεί μέχρι την ημέρα του γάμου τους. Βέβαια, επειδή ερχόμαστε ήδη από μια χρονιά περιορισμών οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινήσουν τις ημερομηνίες τους για τρίτη χρονιά, οπότε οδεύουμε σε μια σαφώς πιο ελπιδοφόρα σεζόν. Ιδίως όσοι ανέβαλαν τον γάμο τους το 2020 εκ των πραγμάτων δεν τους είναι εύκολη μια ακόμα μετάθεση ημερομηνίας, οπότε υπάρχει θέληση να γίνουν γάμοι ακόμα και με κάποια μέτρα κατά της πανδημίας σε ισχύ. Σχετικά με τον αριθμό των ατόμων, τα περισσότερα ζευγάρια γνωρίζοντας πως από τον επόμενο μήνα θα μπορούν καλώς εχόντων των πραγμάτων να καλέσουν 200, έχουν στείλει τις αντίστοιχες προσκλήσεις και λίγες μέρες πριν το μυστήριο ενδέχεται να “κόψουν” άτομα αν παραμείνουν τα 100. Το περσινό καλοκαίρι αποτέλεσε ολική καταστροφή για το επάγγελμά μας. Οι γάμοι ακυρώθηκαν κατά 80% με αποτέλεσμα η φετινή μας σεζόν στο Κτήμα να έχει επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο, έχοντας κάνει ήδη sold out μέχρι τότε. Ας μην ξεχνάμε πως οι γάμοι του Μαΐου και του Ιουνίου μετακινήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, με την ελπίδα πως θα πραγματοποιηθούν υπό κανονικές συνθήκες. 

 

Παναγιώτης Κουκούτσης (Γεύσης Θύμησες – Κουκούτσης Catering)

Για το φετινό καλοκαίρι το επίπεδο των κρατήσεων είναι καλό, έχουμε δεσμευμένες ημερομηνίες, απλά τα ζευγάρια έχουν το νου τους στα μέτρα και πότε αυτά θα καταργηθούν. Αν τα άτομα αυξηθούν και η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματήσει δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα και οι εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά. Αν όμως κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς συνεχιστούν, ενδέχεται κάποιοι γάμοι να μεταφερθούν για του χρόνου. Πλέον αν κάποιο ζευγάρι αποφασίσει τελευταία στιγμή να κλείσει το χώρο μας δύσκολα θα τα καταφέρει καθώς έχουμε κρατήσεις για όλες τις ημερομηνίες. Μόνη εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει κάποια ακύρωση της τελευταίας στιγμής ώστε να προκύψει κενό. Ουσιαστικά οι φετινές εκδηλώσεις είναι μια μίξη των περσινών που ακυρώθηκαν μαζί με τις φετινές. Αυτό που αναμένουμε ως επιχείρηση είναι τα 100 άτομα να γίνουν 200. Σε ένα γάμο οι συγγενείς μόνο του γαμπρού και της νύφης αρκετές φορές συμπληρώνουν τον αριθμό που ισχύει σήμερα οπότε καταλαβαίνετε πως τα ζευγάρια έρχονται σε δύσκολη θέση να αποκλείσουν ακόμα και κοντινούς φίλους.

 

Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος (Τέσσερος)

Με βάση τα δεδομένα της εποχής είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχουν ακόμα λίγα κενά αλλά ενδέχεται να καλυφθούν όταν ανακοινωθεί η απελευθέρωση των μέτρων που μας αφορούν. Σε κάθε ανακοίνωση που βγαίνει από την κΚυβέρνηση τα τηλέφωνά μας χτυπούν ασταμάτητα, δείχνοντας πως πολλά ζευγάρια αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού έχουμε επισκέψεις για να κλειστεί ο χώρος μας σε κοντινό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν είχαμε την κρίση της πανδημίας. Το τραπέζι του γάμου κλεινόταν υπό κανονικές συνθήκες ακόμα και ένα χρόνο πριν, ωστόσο κάποια πράγματα φαίνεται πως άλλαξαν λόγω Covid. Εφόσον αρθούν οι περιορισμοί σε μουσική, άτομα και εσωτερικούς χώρους, προφανώς θα αρχίσουμε να έχουμε κρατήσεις και για το φθινόπωρο.

 

Πόλα Κούλη (Κτήμα Πόλα)

Κρίνοντας από την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορώ να πω πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα καλά από πλευράς κρατήσεων. Πολύς κόσμος ακυρώνει ή προσπαθεί να μεταθέσει τις ημερομηνίες του για του χρόνου. Τα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να αναμείνουν μέχρι του χρόνου έχουν μεταφέρει τις εκδηλώσεις τους τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, μιας και η αβεβαιότητα δεν τους αφήνει να κανονίσουν κάτι νωρίτερα. Οσο ισχύουν τα μέτρα καταλαβαίνει κανείς πως δεν νοείται ελληνικός γάμος χωρίς μουσική, ενώ το γεγονός πως οι όποιες άρσεις ανακοινώνονται ανά εβδομάδα δεν αφήνουν τα ζευγάρια να στήσουν το πλάνο τους. Το τοπίο πρέπει να είναι σαφές για το πόσα άτομα πρέπει να καλεστούν, οπότε για τον Ιούλιο τουλάχιστον υπάρχουν ακόμα κάποια κενά που ενδέχεται να καλυφθούν όταν ξεκαθαρίσει. Πολλοί άνθρωποι κάνουν όνειρα για την ημέρα του γάμους τους ώστε να είναι ιδιαίτερη και να τη βιώσουν όπως επιθυμούν οπότε υπό αυτές τις συνθήκες μπαίνουν σε σκέψεις αν θα τον κάνουν τώρα ή του χρόνου. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το οικονομικό σκέλος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ένα ποσό από γονείς για παράδειγμα ώστε να καλύψουν ένα μέρος του γάμου των παιδιών τους. Λόγω της κρίσης τέτοια φαινόμενα εκλείπουν οπότε σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία λόγω της πανδημίας ο κλάδος μας δοκιμάζεται. Κάθε χρόνο το Κτήμα μας φιλοξενεί αρκετούς γάμους από το εξωτερικό. Οι προγραμματισμένοι για φέτος λοιπόν, λόγω της κατάστασης, είτε μετατέθηκαν για του χρόνου είτε ακυρώθηκαν εντελώς. Οπότε καταλαβαίνετε το μέγεθος της ζημιάς, όχι μόνο για τη δική μας επιχείρηση αλλά και ευρύτερα. Οι καλεσμένοι από άλλες χώρες συνδύαζαν με αφορμή το γάμο και τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα, κάτι που δεν θα συμβεί φέτος.