Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 08:28

Αυξήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και στα παραδοσιακά προϊόντα

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

 Ντόμινο αυξήσεων σε όλα σχεδόν τα προϊόντα προκαλεί η παγκόσμια άνοδος στις τιμές πετρελαίου, ενέργειας, ναύλων και πρώτων υλών. Από την εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα παραδοσιακά προϊόντα τα οποία στην Καλαμάτα και ιδίως στο Ιστορικό Κέντρο έχουν την τιμητική τους. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σημείωσαν πως για την ώρα κρατούν οριακά τις ίδιες τιμές, ωστόσο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις αυξήσεις μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην καλοκαιρινή σαιζόν και το πώς αυτή έδωσε μια οικονομική ανάσα στα μαγαζιά τους, ύστερα από τους καταστροφικούς μήνες του δεύτερου lockdown.

 

Γιώργος Οικονομάκος (Παραδοσιακά Προϊόντα Οικονομάκος Ο.Ε)

Οι ανατιμήσεις είναι δεδομένες στην αγορά, ωστόσο προσπαθούμε για την ώρα να μην τις μεταφέρουμε στα προϊόντα. Αυτή βέβαια η αντίστασή μας δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μπορέσει να κρατήσει, μιας και κάθε εβδομάδα κάτι ακριβαίνει. Πέρα από τις γνωστές αυξήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο, όλα τα προϊόντα που παίρνουμε ως πρώτες ύλες, με κύρια παραδείγματα τα μπαχαρικά και τα κρέατα, ακριβαίνουν όλα. Το πιο πιθανό είναι η όποια αύξηση προκύψει να γίνει μέχρι την περίοδο των γιορτών. Το σίγουρο είναι πως οι αυξήσεις που θα γίνουν θα είναι πολύ μικρότερες με βάση τις ανατιμήσεις. Δεν θα μπούμε έτσι στη διαδικασία να βάλουμε στα προϊόντα όλες τις ανατιμήσεις, αλλά κάποιο ποσοστό αναπόφευκτα θα μπει.

Από πλευράς καλοκαιρινής σεζόν μπορώ να πω πως ήταν καλύτερη των προσδοκιών, μιας και δεν τελείωσε τον Αύγουστο, συνεχίζοντας το Σεπτέμβριο, αλλά και λίγο τον Οκτώβριο, γεγονός που την έκανε πολύ καλύτερη από την περσινή. Οι ξένοι επισκέπτες για μια ακόμα χρονιά έδειξαν προτίμηση στα τοπικά προϊόντα της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας, όπως ελιές, σύκα, παστέλια, λαλάγγια και δίπλες. Γενικότερα φέτος είχαμε ξένους τουρίστες, αλλά και πολλούς εγχώριους επισκέπτες. Το γεγονός αυτό θεωρώ πως οφείλεται στο φόβο του να πάει κανείς σε ένα νησί λόγω της πανδημίας, αλλά και στις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν από αυτή, μιας και η Καλαμάτα είναι πιο προσιτή οικονομικά, επιλέγοντας και γνωρίζοντας κατ’ επέκταση έτσι κάποιος τα προϊόντα της. Πλέον ο κόσμος ενημερώνεται και ψάχνεται πριν κάνει κάποιο ταξίδι μέσω της τεχνολογίας, γι’ αυτό και παρατηρούμε κατά καιρούς πελάτες από άλλες περιοχές να έρχονται συστημένοι στα καταστήματα.

 

Παναγιώτα Παπαθεοδώρου (Τα Μυστήρια της Γεύσης)

Ανατιμήσεις υπάρχουν πολλές, όμως δεν τις έχω περάσει στο μαγαζί ακόμα. Θέλω να δω πρώτα πώς θα κινηθούν τα πράγματα, όμως είναι δύσκολο να μην πάρουν αύξηση τα προϊόντα. Οι νέες τιμές θα περαστούν όπως φαίνεται μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι λόγοι της εξέλιξης αυτής είναι πως υπάρχουν λίγοι παραγωγοί, οι εισαγωγές που έρχονται πληρώνουν πολλά τέλη, οπότε αναγκαστικά οι αυξήσεις θα ακουμπήσουν πάνω στο προϊόν. Εν συνεχεία πάμε σε όλα τα έξοδα που έχει μια επιχείρηση, όπως το ρεύμα. Οι αυξήσεις έτσι στο κιλό θα κυμαίνονται από 10, 20 έως και 50 λεπτά, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Για παράδειγμα οι ξηροί καρποί που θεωρούνται για κάποιους είδος πολυτελείας, θα πάρουν την ανιούσα στις τιμές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καλοκαιρινή σεζόν του τρέχοντος έτους μας βοήθησε πολύ. Μπορεί ο Ιούνιος και ο Ιούλιος να μην ήταν οι αναμενόμενοι μήνες εισπρακτικά, αλλά τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο  και μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Αν ο καιρός μάλιστα μας βοηθήσει λίγο ενδέχεται και ο Νοέμβριος να κυλήσει καλά λόγω των αφίξεων, κατατάσσοντας τη φετινή θερινή σεζόν σε πολύ καλύτερη θέση από την περσινή. Οι ξένοι επισκέπτες βοήθησαν κατά πολύ στην αγοραστική κίνηση, επιλέγοντας λάδι, ελιές, σύκα, φιστίκια, αλλά και γενικότερα τα μπαχαρικά. Η κίνηση αλλάζει ανάλογα με το ηλικιακό κοινό πλέον. Ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αρέσκονται στη βόλτα ανάμεσα στα μαγαζιά, ενώ οι νέοι κατευθύνονται περισσότερο βάσει διαδικτυακών αναζητήσεων.

 

Τούλα Χριστοπούλου (Παστελοποιία Φίλιππος Χριστόπουλος)

Οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι αναπόφευκτες, καθώς όταν αγοράζουμε ακριβότερα δεν μπορούμε και να μην πουλήσουμε ακριβότερα. Εκ των πραγμάτων αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αλλαγές των τιμών, λυπούμαστε μεν, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για την ώρα κάποια βασικά είδη όπως τα παστέλια, που είναι το βασικό μας προϊόν, δεν έχουν πάρει αύξηση, ωστόσο κάποια άλλα όπως οι ξηροί καρποί, τα λαλάγγια ή οι δίπλες έχουν σημειώσει χοντρικά ένα ευρώ αύξηση στο κιλό. Οι λόγοι των αυξήσεων έχουν να κάνουν με τις ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων στα είδη συσκευασίας, στο πετρέλαιο αλλά και στα μεταφορικά.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές στην τιμολόγηση ήρθαν ύστερα από μια καλοκαιρινή σεζόν που έκλεισε καλά, μη έχοντας όμως τη διάρκεια που θα θέλαμε. Ουσιαστικά ξεκίνησε δυναμικά από τις 15 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στα ίδια επίπεδα στις 30 Σεπτεμβρίου. Φέτος η Καλαμάτα γέμισε κόσμο, πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί οι αγορές στα τοπικά προϊόντα να ήταν μαζεμένες εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, αλλά όταν σε μια πόλη έρχεται πολύς κόσμος και πάρει από κάτι ο καθένας, τονώνει την αγοραστική κίνηση. Ως παστελοποιία, όπως είναι λογικό οι επισκέπτες και αυτό το καλοκαίρι προτίμησαν τα παστέλια μας, ειδικά εκείνο του ταψιού. Παράλληλα, ιδιαίτερη ζήτηση είχαν παραδοσιακά ποτά όπως το ούζο και το τσίπουρο που είναι οικονομικά, τα λουκούμια αλλά και τα λαλάγγια.