Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 12:59

Κλειστή όλη η εστίαση στην Τριφυλία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Κλειστή όλη η εστίαση στην Τριφυλία (φωτογραφίες)

Κλειστές είναι όλες οι επιχειρήσεις εστίασης σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική διαμαρτυρία για τον τρόπο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Στην Κυπαρισσία μάλιστα ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος έχει εκφράσει την συμπαράστασή του προχωρώντας σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: 

"Ζητάμε,
η Κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα,
αντί να συνεχίζει στην διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού που όπως είπε δημιουργεί «μικρή αναστάτωση» στους επαγγελματίες. Η στάση της είναι προκλητική και ο δρόμος για κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.
Διεκδικούμε:
1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
4. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.
5. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
6. Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 6 μήνες.
7. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
8. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
9. Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.
10. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.
11. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
12. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.
13. Προστασία επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων.
14. Άμεση μείωση των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ενέργειας καθώς και γενναίες ρυθμίσεις αφού ήδη το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο".

Συμπαράσταση υπάρχει και από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, που έχει εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών μετέχει στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ και καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε συμμετοχή και κλείσιμο των καταστημάτων τους!

Αιτήματα του κλάδου: Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα: Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές».


NEWSLETTER