Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 09:25

Ξεκίνησαν προετοιμασίες στα καταστήματα της Παραλίας: Τα «δυνατά χαρτιά» της εστίασης την άνοιξη

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σε μια πιο αισιόδοξη άνοιξη ποντάρει η εστίαση, ύστερα από τον νωχελικό από πλευράς κινητικότητας και περιορισμών λόγω της πανδημίας χειμώνα. Μόνη ηλιαχτίδα στην αυλαία του Φεβρουαρίου μπορεί να αποτελέσει η Τσικνοπέμπτη, η οποία θα εορταστεί φέτος δίχως μέτρα, ενώ από εκεί και έπειτα, η Καθαρά Δευτέρα, το τριήμερο 25ης Μαρτίου και φυσικά το Πάσχα αναμένεται να αποτελέσουν τα δυνατά χαρτιά για τα καταστήματα εστίασης της Καλαμάτας.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας που επικρατεί είναι το γεγονός πως από τις αρχές της εβδομάδας καταστήματα της Ναυαρίνου προχωρούν σε εργασίες ανακαίνισης ή συντήρησης, παρότι κάτι τέτοιο γινόταν συνήθως από τον Απρίλιο και έπειτα.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα και υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέα Ζαγάκο, τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα θύμιζαν καλοκαιρινές μέρες, με αποτέλεσμα λόγω του γεγονότος πως αρκετά καταστήματα παραμένουν κλειστά, να δημιουργηθεί ζήτημα εξυπηρέτησης. «Βλέποντας πως οι συνάδελφοι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, ο κόσμος θα έχει σαφώς περισσότερες επιλογές στην Παραλία αρχής γενομένης από την Καθαρά Δευτέρα, όπου αναμένεται η πόλη μας να έχει την τιμητική της» δήλωσε στην «Ε».

 

ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Υστερα από το πρώτο lockdown του 2020 το οποίο ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου και το αντίστοιχο του 2021 όπου τα καταστήματα άνοιξαν από το Μάιο και μετά, οι καταστηματάρχες πλέον μπορούν να βασιστούν στις αργίες του Μαρτίου και του Απριλίου, ελπίζοντας πως η Καλαμάτα θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως γινόταν και προ πανδημίας. «Οδεύοντας προς το κλείσιμο του χειμώνα, η Τσικνοπέμπτη, μέρα χαλάρωσης και διασκέδασης, μπορεί να δώσει μια ώθηση στην εστίαση εν αντιθέσει με πέρυσι, που δούλεψε μόνο με take away και χωρίς υπαίθριες ψησταριές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τηρηθεί η απαιτούμενη ασφάλεια, μιας και τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο είναι υψηλά. Στο πλαίσιο αυτό, η προσοχή που πρέπει να έχουμε όλοι τις μέρες της Αποκριάς πρέπει να είναι μεγάλη, έχοντας το μυαλό στο Πάσχα και στο καλοκαίρι που έρχεται. Θα είναι τραγικό να έχουμε κάποιο υγειονομικό πισωγύρισμα, καταλήγοντας σε μια Μεγάλη Εβδομάδα με μέτρα. Το σενάριο αυτό βέβαια δεν μοιάζει πιθανό, ωστόσο για παν ενδεχόμενο η προσοχή είναι αναγκαία. Παράλληλα, ένα δυνατό χαρτί που είναι μπροστά μας είναι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, εφόσον και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές τότε. Για την περιοχή μας άλλωστε ξεκινά κατά κάποιο τρόπο από τις 23 του μήνα με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι που ακυρώθηκαν λόγω της κατάστασης» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε πως ο σύλλογος έχει προτείνει ο Μάρτιος να είναι ένας μήνας θεματικής επισκεψιμότητας για την περιοχή, μέσα από μια ευρύτερη δραστηριότητα η οποία να εστιάζει στην εθνική επέτειο, χωρίς να είναι αυστηρά δομημένη με τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζουμε, αγγίζοντας δραστηριότητες κοινωνικού φάσματος, με στόχο να επωφεληθεί η πόλη και οι επιχειρήσεις της από τις αφίξεις.

 

Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Καθώς οι καρναβαλικές παρελάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λόγω της πανδημίας, η νυχτερινή ζωή της πόλης θα χάσει ουσιαστικά ένα καλό εισπρακτικά Σαββατοκύριακο, αφού μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη επισκεψιμότητα για το θεσμό από άλλες περιοχές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το ευχάριστο κλίμα ήταν ικανό από μόνο του να ωθήσει για μια έξοδο τους Καλαματιανούς και πόσο μάλλον τους καρναβαλιστές. «Σαφώς θα είναι ένα πλήγμα για το κέντρο της πόλης το "πάγωμα" των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, όμως λόγω της χαλαρότητας των μέτρων θα δούμε όπως φαίνεται κάποια αποκριάτικα πάρτι σε κλειστούς χώρους κάποιων μπαρ ή κλαμπ. Καλό θα ήταν βέβαια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από του χρόνου να διοργανωθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις και στην Παραλία, όχι με τη λογική να μοιραστούν αυτές που γίνονταν μέχρι πρότινος στο κέντρο, αλλά να γίνουν ακόμα περισσότερες, ώστε να ενισχύσουν και την επισκεψιμότητα της πόλης εκείνο το διήμερο» δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγάκος. Και πρόσθεσε πως από το 2018 και έπειτα, ακόμα και τα καλοκαίρια, λόγω του γεγονότος πως στο κέντρο έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες εστίασης και διασκέδασης υψηλού επιπέδου, η περιοχή δεν χάνει τη δυναμική της σε μεγάλο βαθμό, όπως και τα ανοιχτά καταστήματα της Παραλίας δεν τη χάνουν το χειμώνα. «Πλέον η στόχευσή μας δεν πρέπει να τείνει σε μια σεζόν, αλλά σε μια ετήσια λειτουργία της πόλης όσον αφορά το κομμάτι της εστίασης και γιατί όχι και σε άλλες δραστηριότητες. Η Καλαμάτα μπορεί να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αρκεί επαγγελματίες, φορείς και δημοτική αρχή να την υποστηρίξουν» πρόσθεσε.

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Για την επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα, ο κ. Ζαγάκος είπε πως η χρησιμότητά της ακόμα και στην απλή εστίαση είναι σημαντική, καθώς δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα που οδηγεί σε κατανάλωση, κρατώντας τον πελάτη περισσότερο σε μια επιχείρηση. «Η προσωπική μας θέση ήταν πως στην αμιγώς εστίαση δεν υπήρχε λόγος να κοπεί, μιας και η μουσική σε αυτή την περίπτωση δεν είναι συστατικό έντονης διασκέδασης. Το ζήτημα είναι να επανέλθει και η διασκέδαση στους κανονικούς της ρυθμούς πλέον, με το πλήγμα να είναι μέχρι στιγμής μη αναστρέψιμο για πολλές επιχειρήσεις, με κάποια λουκέτα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους» είπε. Επίσης τόνισε πως δεν είναι βέβαιος ότι ο τερματισμός του ορίου στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι θα αυξήσει την κίνηση στα μαγαζιά, επικαλούμενος στατιστικές που εστιάζουν στη συνήθεια να βγαίνουν πια μικρότερες παρέες.

«Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε σαν μια γενική προσέγγιση της τελευταίας διετίας, είναι πως άλλαξαν πολλά πράγματα δημιουργώντας νέες συνήθειες στον τρόπο της διασκέδασης και στα ζητούμενα του πελάτη. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει και εμείς ως επαγγελματίες να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την “καινούργια μέρα” στην εστίαση και στη διασκέδαση. Επειδή ο κόσμος καθορίζει το τι ζητά, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τα θέλω του» κατέληξε.