Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 08:30

Ελαφρώς «αλμυρό» το κρέας λόγω των ανατιμήσεων – Αισιοδοξία για το φετινό Πάσχα στον κλάδο

Ελαφρώς «αλμυρό» το κρέας λόγω των ανατιμήσεων – Αισιοδοξία για το φετινό Πάσχα στον κλάδο

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Στο χορό των ανατιμήσεων έχουν μπει από το περασμένο έτος τα κρεοπωλεία της Καλαμάτας, έχοντας προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις οι οποίες για την ώρα δεν έχουν πάρει περαιτέρω την ανιούσα, σε τόσο μεγάλο βαθμό τουλάχιστον όπως σε άλλους κλάδους. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος αφορά άλλωστε όχι μόνο τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα αλλά και τα εισαγόμενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή που προκύπτει στο καλάθι των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας Γρηγόρη Μουτεβελή, η αύξηση λόγω των ανατιμήσεων κινείται στο 5 με 10% ανά κιλό κρέατος, ποσοστό που όπως είπε στην «Ε» οι επιχειρηματίες θα κάνουν το παν ώστε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, παρά την ακρίβεια που έχουν να υποστούν στα μαγαζιά τους, ενώ πολλοί επαγγελματίες δίνουν μάχη καθημερινά ώστε να την απορροφήσουν.

«Το ποσοστό αυτό υπάρχει πλέον σχεδόν σε όλα τα είδη κρέατος. Αρνί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο συγκαταλέγονται σε αυτά. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα, με νύχια και με δόντια, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν κι άλλο, γνωρίζοντας πως και οι ίδιοι έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ακρίβειας σε πολλά επίπεδα» σημείωσε. Οπως εξήγησε, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, με το ρεύμα ουσιαστικά να έχει διπλασιαστεί, ενώ το πετρέλαιο όπως και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές κρεάτων έχουν συντελέσει στις ανατιμήσεις αυτές. «Το αν θα αυξηθεί κι άλλο το κρέας, αυτό θα φανεί εντός του 2022, ανάλογα με το πού θα σταματήσει η άνοδος του ρεύματος» υπογράμμισε.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ

Υστερα από δύο Πάσχα που γιορτάστηκαν με πολλούς περιορισμούς, στη σκιά της πανδημίας, το φετινό με ανοιχτή την εστίαση και με ανοιχτούς τους νομούς φαντάζει πιο αισιόδοξο για τα κρεοπωλεία, με το αρνί να έχει όπως είναι λογικό την τιμητική του. «Πρωτίστως ελπίζουμε εκείνες τις μέρες να μην έχουμε πάλι μέτρα, ώστε ο κόσμος και κατ’ επέκταση η αγορά να κινηθεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς» επισήμανε, γνωστοποιώντας πως η κλειστή εστίαση στα δύο lockdown του 2020 και του 2021 έστρεψαν τον κόσμο στην αγορά περισσότερου κρέατος από το συνηθισμένο, αναπληρώνοντας τα γεύματα που έχασαν ουσιαστικά με κλειστά τα μαγαζιά.

 

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Η αισιοδοξία για τις μέρες του Πάσχα βρίσκει βάση στην κίνηση που παρατηρήθηκε την παραμονή και ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, αποδεικνύοντας πως οι Καλαματιανοί επιστρέφουν σταδιακά στις προ covid καταναλωτικές τους συνήθειες. «Πράγματι οι δύο αυτές μέρες βοήθησαν τον κλάδο μας να αναθερμανθεί οικονομικά, δεδομένου πως μπορούσε φέτος ο κόσμος να ψήσει όπου ήθελε, ενώ και η εστίαση είδε την Τσικνοπέμπτη να κυλάει πολύ καλύτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να υπάρχει όπως ήταν αναμενόμενο η ανάλογη ζήτηση στα προϊόντα μας».

 

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ

Την τελευταία δεκαετία και ιδίως τα δύο τελευταία έτη, παρατηρείται στη χώρα μας πως σε πολλές ηλικιακές ομάδες, κυρίως στις νεαρές, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει άρδην, τείνοντας στην χορτοφαγία αλλά και στο βιγκανισμό, ο οποίος συνδέεται περισσότερο με τις τάσεις του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να την ακολουθούν και πολλοί Έλληνες, επιβεβαιώνοντας πως μια άτυπη μόδα πάντα στρέφει τα βλέμματα πάνω της. Στον αντίποδα, όπως είπε ο κ. Μουτεβελής, στην Καλαμάτα, κρίνοντας από τα ποσοστά των καταναλωτών δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. «Δεν έχουμε δει κάποια μεγάλη αλλαγή στο πλαίσιο αυτό. Θα έλεγα πως η Καλαμάτα είναι σταθερή στις πωλήσεις κρέατος, κινούμενη σε πιο παραδοσιακά μονοπάτια, σε αντίθεση με άλλες πόλεις. Μένει να δούμε αν αυτό θα αλλάξει στην πορεία» κατέληξε.