Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 08:28

Σταθερές οι τιμές στις Σχολές Οδηγών παρά την αύξηση στα καύσιμα - Ενδιαφέρον από 17άρηδες για διπλώματα οδήγησης

Γράφτηκε από τον
Σταθερές οι τιμές στις Σχολές Οδηγών παρά την αύξηση στα καύσιμα - Ενδιαφέρον από 17άρηδες  για διπλώματα οδήγησης

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα ζουν οι εκπαιδευτές οδήγησης βλέποντας τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται και τη ζήτηση για διπλώματα να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και το διάστημα που έμειναν κλειστές οι σχολές οδηγών, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, καθώς το επάγγελμά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα καύσιμα, τα οποία από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν πάρει την ανιούσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Μεσσηνίας Παναγιώτη Κατσίβα, μπορεί σχολές άλλων πόλεων της χώρας να μεταφέρουν την άποψη πως πλέον η αύξηση των τιμών για τα διπλώματα οδήγησης αποτελεί για αυτούς μονόδρομο -καθώς τα έξοδα είναι ήδη πολλά και αδυνατούν να τα καλύψουν- ωστόσο στις σχολές της Καλαμάτας δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, κρατώντας σταθερά το κόστος για τα διπλώματα.

 

 

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Όπως έχουν τονίσει ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης στο παρελθόν, από το 2010 που στην Ελλάδα ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι τιμές των διπλωμάτων οδήγησης έπεσαν πολύ και δεν ανέβηκαν ξανά, ενώ πριν τις ανατιμήσεις της βενζίνης είχαν ήδη αυξηθεί τα λειτουργικά τους έξοδα. «Οι σχολές προσπαθήσαμε και προσπαθούμε μέχρι και σήμερα να απορροφήσουμε τις αυξήσεις, ώστε να μην ανεβάσουμε τις τιμές μας» είπε στην «Ε» o κ. Κατσίβας, τονίζοντας πως παρότι πρόκειται για ελεύθερο επάγγελμα δεν τίθεται θέμα αύξησης των διπλωμάτων για την ώρα. «Με τις τιμές μας να μένουν οι ίδιες και τα έξοδα συνεχώς να αυξάνονται, σίγουρα τίθεται θέμα για τη βιωσιμότητα του κλάδου μας. Το αν θα γίνει κάποια ανατίμηση τιμολογίων σε κάποιες σχολές θα φανεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο γενική απόφαση για να ακριβύνει το δίπλωμα δεν υπάρχει» υπογράμμισε.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΙΣΟΓΥΡΙΣΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μήνες που οι σχολές έμειναν κλειστές λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, ο ίδιος σημείωσε πως οι σχολές οικονομικά έμειναν πίσω, καθώς πολλοί υποψήφιοι οδηγοί μπήκαν στον «πάγο», με σκοπό όταν σταματούσαν τα lockdown να γραφτούν σε κάποια σχολή ή να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους. Δυστυχώς όμως δεν προέκυψαν εξτρά άτομα, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να γίνει πιο έντονος, μπαίνοντας στη διαδικασία οι επαγγελματίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος. «Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και εμείς, από τη στιγμή που μείναμε για μεγάλα διαστήματα κλειστοί, μόνο κερδοφορία δεν είχαμε» συμπλήρωσε.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 17ΑΡΗΔΕΣ

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που εκσυγχρόνισε το πλαίσιο για την απόκτηση άδειας οδήγησης από τους νέους, επιτρέποντας στους 17άρηδες να συμμετέχουν κανονικά στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για έκδοση άδειας οχήματος τύπου Β’ -η οποία καλύπτει όλα τα επιβατικά ΙΧ-, ο κ. Κατσίβας γνωστοποίησε πως από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το νομοσχέδιο, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αρκετοί νεαροί που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έσπευσαν να βγάλουν δίπλωμα. «Η συμμετοχή δεν είναι τεράστια, όμως από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να κερδίσει ένα χρόνο από το να περιμένει μέχρι τα 18, μπαίνει στη διαδικασία να αποκτήσει το δίπλωμά του κερδίζοντας χρόνο που θα τον βρει μπροστά του. Από την πλευρά μας, δεν κερδίζουμε κάτι ως σχολές, καθώς είτε έναν χρόνο πριν είτε έναν μετά το δίπλωμα για κάποιον που το θέλει είναι δεδομένο» πρόσθεσε, λέγοντας πως από το να είναι ένας νεαρός παράνομα στο δρόμο, με τη διαδικασία αυτή είναι νόμιμος γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις σχετικά με τον ΚΟΚ.

 

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Παρότι το 2021 είχε ανακοινωθεί πως ο εξεταστής θα κάθεται στη μπροστινή θέση του συνοδηγού, ενώ ο εκπαιδευτής θα κάθεται στο πίσω κάθισμα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπαναχώρησε και με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, επιτρέπεται τελικά η παραμονή των εκπαιδευτών οδήγησης στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης, δίπλα δηλαδή στον εξεταζόμενο. Για την αλλαγή αυτή άλλωστε εκπαιδευτές μιλώντας στην «Ε» είχαν μεταφέρει την ανησυχία τους, διευκρινίζοντας πως ένας εξεταστής δεν έχει την πείρα να αντιδράσει όπως οι εκπαιδευτές σε κάποιο απρόοπτο. «Η απόφαση είναι οριστική διατηρώντας τον εκπαιδευτή στο μπροστινό κάθισμα. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο έχει μια πάροδο δέκα μηνών ώστε να εφαρμοστεί, προβλέποντας μεταξύ άλλων η όλη δοκιμασία να καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων» κατέληξε.


NEWSLETTER