Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 08:11

Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Αισιοδοξούν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Αισιοδοξούν οι επαγγελματίες της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, καθώς αν και δεν έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα τίποτα ιδιαίτερο στο λιανεμπόριο και τον καταναλωτή -με τους Εμπορικούς Συλλόγους μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας να έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησής τους- εντούτοις, κατ’ εξαίρεση φέτος, παρουσιάζονται ως ευκαιρία για φθηνές αγορές.

Στη λογική αυτή ποντάρουν οι επαγγελματίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ευελπιστώντας πως θα συνεχιστεί το καλό σερί των ημερών του Πάσχα, καθώς από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και έπειτα η αγοραστική κίνηση κυμάνθηκε σαφώς σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, θυμίζοντας τζίρους του 2019.

Όπως είπαν μιλώντας στην «Ε», η μεγάλη επισκεψιμότητα στην πόλη συνδυάστηκε με αγορές τονίζοντας στην πλειοψηφία τους πως και η άρση του μέτρου της επίδειξης των πιστοποιητικών μπορεί να δώσει μία επιπλέον ώθηση στο λιανεμπόριο.

 

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 15 του μήνα, ενώ την Κυριακή 8/5 τα εμπορικά καταστήματα μπορούν, αν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους, να λειτουργήσουν.

«Υπενθυμίζεται ότι τόσο η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκπτώσεις όσο και η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαΐου είναι προαιρετικές» σημειώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας «Ο Ερμής». Το ποσοστό των εκπτώσεων σύμφωνα με ιδιοκτήτες καταστημάτων της Καλαμάτας θα κυμανθεί στο 20% και θα αφορά ορισμένα κομμάτια.

 

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος)

«Απ’ τη στιγμή που ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα, τη μεγαλύτερη αύξηση στη δουλειά μας την παρατηρήσαμε προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο γεγονός αυτό βοήθησε ο καλός καιρός αλλά και επισκέπτες που γέμισαν την πόλη με αφορμή τις μέρες του Πάσχα, ξεπερνώντας όπως φάνηκε σε αριθμό τους αντίστοιχους του 2019. Επιπλέον, και οι Καλαματιανοί προχώρησαν σε κάποιες αγορές, μιας και μετά από δύο χρόνια οι πασχαλινές μέρες γιορτάστηκαν δίχως περιορισμούς. Το θετικό αγοραστικό ρεύμα συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα, καθώς αρκετοί πελάτες μπήκαν στη διαδικασία να ανανεώσουν τα ρούχα τους ενόψει καλοκαιριού. Εχοντας μπει στο Μάιο, το διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων περιμένουμε να μας βοηθήσει σε ένα βαθμό, μιας και χρονικά συνέπεσε με την κατάργηση των πιστοποιητικών. Ο κόσμος έχει ανάγκη να νιώσει ελεύθερος έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών. Πηγαίνοντας κάποιος φερ’ ειπείν για έναν καφέ χωρίς να δεσμεύεται από ένα πιστοποιητικό ενδεχομένως θα συνδυάσει την έξοδό του με μια αγορά. Κάθε κλάδος αλληλεπιδρά με τον άλλον, με όλους μαζί να απαλλάσσονται από τη διαδικασία των ελέγχων που μόνο εύκολη δεν ήταν τους τελευταίους μήνες».

 

Κώστας Βλαχονικολός (Cosmos):

«H αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου ήταν αρκετά καλή, θυμίζοντας εκείνη του 2019. Ο κόσμος βγήκε έξω, είχε μπουχτίσει από την επικαιρότητα, κάνοντας κάποια ψώνια που χρειαζόταν. Την επίσκεψή τους στην Καλαμάτα με αρκετές αγορές συνδύασαν και όσοι ήρθαν προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη. Πλέον, οι προσδοκίες για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες, καθώς αναμένεται πτώση στην αγορά, περιμένοντας από τον Ιούλιο και έπειτα να δούμε ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον με τον τουρισμό. Ο Μάιος και ο Ιούνιος συνδυάζονται με τις εξεταστικές, με τις οικογένειες να δίνουν μεγαλύτερο βάρος εκεί. Γενικότερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ένα αποτυχημένο μέτρο. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν παρατεταμένες περιόδους εκπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αντέχουν οι προμηθευτές, οι οποίοι κάνουν στο Διαδίκτυο εκπτώσεις, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε, με τον κόσμο να ψωνίζει σε πολλές περιπτώσεις από εκεί και τα καταστήματα εν τέλει να μην κερδίζουν κάτι. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, οι έλεγχοι τον τελευταίο καιρό έτσι και αλλιώς είχαν περιοριστεί γενικότερα στην αγορά. Το κράτος μόνο ανακοίνωνε μέτρα, αλλά ποτέ δεν προχώρησε σε ελέγχους. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να βελτιωθεί η ψυχολογία του κόσμου, γνωρίζοντας πως δεν χρειάζεται να έχει στην κατοχή του κάποιο αποδεικτικό για να κάνει το οτιδήποτε».

 

Νίκος Βερράρος (Verraros Shoes)

«Τις μέρες του Πάσχα είχαμε μια μέτρια προς καλή κίνηση. Η Καλαμάτα τις μέρες εκείνες είχε πολύ κόσμο στους δρόμους της, όμως η κίνηση αυτή δεν μεταφέρθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό σε ψώνια για ένδυση και υπόδηση, όσο τουλάχιστον αναμέναμε. Πιο πολλά ψώνια έγιναν από επισκέπτες της πόλης κάνοντας τη βόλτα τους στο κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, το αγοραστικό ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες περιόδους ήταν πιο θετικό και σε αυτό το γεγονός βασιζόμαστε πιστεύοντας πως θα συνεχιστεί και στις ενδιάμεσες εκπτώσεις των επόμενων εβδομάδων. Αναφορικά με την κατάργηση της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θεωρώ πως θα βοηθήσει ώστε ο κόσμος να αγοράζει αυτό που θέλει ελεύθερα, δίχως δισταγμούς».

 

Μιχάλης Καούνης (Genesis) 

«Η κίνηση τις μέρες του Πάσχα μας άφησε ικανοποιημένους. Αυξήθηκε αρκετά τη Μεγάλη Εβδομάδα και κορυφώθηκε τις δύο τελευταίες μέρες, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Το ενδιαφέρον δεν ήταν προφορικό αλλά ουσιαστικό, καθώς αποδείχτηκε πως όσοι βγήκαν συνδύασαν την έξοδό τους με κάποιες αγορές. Στο κλίμα αυτό βοήθησαν πολύ οι επισκέπτες της πόλης, προερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αφήνοντας πίσω μας πλέον την πασχαλινή περίοδο ελπίζουμε το αγοραστικό ενδιαφέρον να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Με τον καιρό να έχει βελτιωθεί, ταυτόχρονα έχει αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου, βγαίνοντας περισσότερο έξω λόγω του γεγονότος πως δεν χρειάζονται μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, η κατάργηση των πιστοποιητικών πιστεύω πως θα βοηθήσει σίγουρα την αγορά. Οποια ελάφρυνση ανακοινώνεται από το κράτος σχετικά με την πανδημία ταυτόχρονα η καθημερινότητα του εμπορικού κόσμου γίνεται καλύτερη».


NEWSLETTER