Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 08:11

Η μεσογειακή διατροφή «μαγνήτης» για τους τουρίστες - Οριακή αύξηση στο μαγειρευτό φαγητό στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Να κρατήσουν τα φαγητά τους σε χαμηλές τιμές προσπαθούν με κάθε τρόπο τα μαγειρεία της Καλαμάτας, ευελπιστώντας να αντέξουν στο «ράλι» των ανατιμήσεων. Ως επιχειρήσεις που επηρεάζονται εξίσου από την ενέργεια αλλά και που χρησιμοποιούν πολλές πρώτες ύλες, οι περισσότερες έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ελάχιστη αύξηση των τιμών, της τάξεως των 50 λεπτών με 1 ευρώ, ανάλογα με το φαγητό.

Οπως είπαν επαγγελματίες μαγειρείων της πόλης στην «Ε», η μικρή άνοδος στις τιμές είναι αναγκαία αλλά παράλληλα οριακή, αν αναλογιστεί κανείς το οικονομικό βάρος που επωμίζονται καθημερινά, καθώς προμηθεύονται από κρέας και ψάρι μέχρι λαχανικά και ψωμί. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν παραδοσιακά κάποιο μαγειρείο έστω μια φορά κατά την επίσκεψή τους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ώστε να γευτούν διάσημα φαγητά της Ελλάδας που συνδέονται με τη μεσογειακή κουζίνα. 

 

Γιώργος Χουλιάρας ("Αφοί Χουλιάρα")

«Το κόστος των φαγητών έχει ανέβει οριακά το τελευταίο διάστημα, με τις μερίδες να έχουν ακριβύνει από 50 λεπτά έως 1 ευρώ. Τα πρώτα 50 λεπτά είχαν προστεθεί στις τιμές πριν τον πόλεμο λόγω των ανατιμήσεων και τα υπόλοιπα ύστερα λόγω των γνωστών συνεπειών που είχε αυτός. Με την ενέργεια να έχει διπλασιαστεί και τις πρώτες ύλες να έχουν πάρει την ανιούσα, με κύριο παράδειγμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, αλλά και τα όσπρια, οι αλλαγές στον τιμοκατάλογο ήταν επιτακτικές. Επίσης, παρατηρούμε το κρέας να ανεβαίνει κάθε εβδομάδα το κιλό 40 με 50 λεπτά, οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως επιχειρήσεις σαν τη δική μας που δουλεύουν μεγάλες ποσότητες, το κόστος που έχουν επωμιστεί είναι μεγάλο. Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια πτώση στη δουλειά μας της τάξεως του 20%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων και στην επαρχία, η οποία δεν έρχεται στο κέντρο τόσο όπως παλιά για να κάνει δουλειές. Ανάσα για εμάς αποτέλεσε το Πάσχα όπου είχαμε αρκετό κόσμο, ενώ παραδοσιακά την καλοκαιρινή σεζόν έχουμε βοήθεια και από τους ξένους επισκέπτες, προτιμώντας για το γεύμα τους παραδοσιακά μαγαζιά όπως το δικό μας».

 

Φωτεινή Ασημάκου ("Ο Νέδων")

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανεβάσει τις τιμές στα γεύματά μας, προσπαθώντας να τις κρατήσουμε σταθερές. Ωστόσο, αν συνεχίσουν οι ανατιμήσεις με τους ίδιους ρυθμούς, ενδεχομένως να αυξήσουμε μέσα στο έτος ελάχιστα κάποια πιάτα, καθώς εξαρτιόμαστε πολύ και από την ενέργεια αλλά και από τις πρώτες ύλες. Η αλλαγή στις τιμές θα κυμανθεί ίσως από 50 λεπτά έως 1 ευρώ, εφόσον καθημερινά ψωνίζουμε φρέσκα υλικά, μιας και τα πιάτα είναι πάντα ημέρας, ενώ και το κρέας αλλά και το ψάρι όπως φαίνεται δεν θα γλιτώσουν από την ακρίβεια. Στο κλίμα αυτό δεν έχουμε παρατηρήσει για την ώρα ιδιαίτερη πτώση στη δουλειά μας, ενώ οι μέρες του Πάσχα εξελίχθηκαν καλύτερα από τα τελευταία έτη, ακόμα και από αυτά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Το βασικό μας πελατολόγιο είναι ντόπιοι και για το λόγο αυτό αντιστεκόμαστε στο κύμα ακρίβειας, καθώς έχουμε σταθερούς πελάτες που θεωρητικά έχουν υπολογίσει ένα στάνταρ ποσό το μήνα για το φαγητό τους. Από πλευράς ξένων τουριστών, δείχνουν προτίμηση σε πολλά μαγειρευτά πιάτα, πέραν των πιο γνωστών στο εξωτερικό, όπως τα γεμιστά ή το σουφλέ. Πολλοί από αυτούς που επισκέπτονται την Καλαμάτα την έχουν επισκεφθεί και στο παρελθόν, δείχνοντας πως τους αρέσει αυτό το είδος κουζίνας, δείγμα πως και το φαγητό είναι βασικό σκέλος ώστε κάποιος να επιλέξει έναν συγκεκριμένο προορισμό για τις διακοπές του».

 

Γιώργος Αθανασόπουλος ("Τα Ρολλά")

«Το κύμα της ακρίβειας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο μας, έχοντας αναγκαστεί να προσθέσουμε 50 λεπτά στα γεύματά μας, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαμε στα τέλη του 2021. Ενέργεια και πρώτες ύλες δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις, δυσκολεύοντάς τες, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αυξήσεις. Ιδίως οι ανατιμήσεις στα λάδια δημιουργούν ζήτημα στο μαγείρεμα, όπως για παράδειγμα στα τηγανητά. Ο κόσμος, καταλαβαίνοντας πως δεν είναι επιλογή μας η εξέλιξη αυτή, αποδέχεται τις νέες τιμές στην πλειοψηφία του, με αποτέλεσμα η δουλειά μας να μην έχει μειωθεί συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Οικονομική ένεση αποτέλεσαν για εμάς οι μέρες του Πάσχα, καθώς η προσέλευση επισκεπτών κυρίως από την Αθήνα μας άφησε πολύ ευχαριστημένους. Πλέον, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένουμε και τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν πως ενδιαφέρονται πολύ για το μαγειρευτό φαγητό και ιδίως για τη μεσογειακή κουζίνα, κάνοντας πολλές φορές μια διαδικτυακή έρευνα νωρίτερα ώστε να δουν ποια μαγαζιά το προσφέρουν στην Καλαμάτα. Για παράδειγμα οι Ιταλοί και οι Γάλλοι δείχνουν να έχουν αδυναμία στον μουσακά ενώ οι Βορειοευρωπαίοι τείνουν προς τα λαδερά».

 

Γιώργος Πολυχρόνης ("Ο Πολυχρόνης")

«Οι ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση του κόστους των γευμάτων της τάξεως των 50 λεπτών με 1 ευρώ. Ωστόσο, τα τρόφιμα που αγοράζουμε ώστε να ετοιμαστούν τα αντίστοιχα πιάτα είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με την προαναφερόμενη αύξηση. Από την πλευρά μας όμως δεν μπορούμε να ανεβάσουμε περαιτέρω τις τιμές στο μενού, καθώς απευθυνόμαστε σε κόσμο που εκ των πραγμάτων δεν έχει δει αυξήσεις στο μισθό του, άρα θα δυσκολευτεί να πληρώσει ένα πιο ακριβό γεύμα. Σε επιχειρήσεις σαν τη δική μας που χρησιμοποιούμε και γκάζι αλλά και ρεύμα, οι εξελίξεις έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητά μας, ενώ και τα κρέατα έχουν πάρει πάνω 30%, με τις τιμές κάθε μέρα στις πρώτες ύλες, όπως στα λαχανικά, να αλλάζουν συνεχώς. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι και ο τζίρος στον κλάδο μας να επηρεάζεται αρνητικά, καθώς με τις υποχρεώσεις να γίνονται όλο και περισσότερες για τον κόσμο, κάποιες σκέψεις για παραγγελία έτοιμου φαγητού ίσως να περιορίζονται, με τις τρεις παραγγελίες την εβδομάδα να γίνονται δύο σε κάποιες περιπτώσεις. Εξαίρεση ήταν το Πάσχα όπου είχαμε δουλειά, ενώ πλέον αναμένουμε το καλοκαίρι. Πιστεύω πως η Καλαμάτα έχει γενικότερα καλό φαγητό σε σχέση με άλλες πόλεις, προσφέροντας ποιοτικά πιάτα που κινούνται στη μεσογειακή διατροφή, βασικό προαπαιτούμενο για πολλούς ξένους τουρίστες, με τα αγαπημένα πιάτα των περισσοτέρων να είναι ο μουσακάς και τα γεμιστά».