Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 08:48

Μετρούν τις αντοχές τα κομμωτήρια της Καλαμάτας - Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια δοκιμάζουν τις επιχειρήσεις

Γράφτηκε από τον

Αισθητή είναι η μείωση της δουλειάς στα κομμωτήρια της Καλαμάτας, έναν κλάδο που δοκιμάζεται όπως και οι περισσότεροι λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Οι άλλοτε επισκέψεις σε σταθερή βάση για χτένισμα, κούρεμα και βάψιμο φαίνεται πως έχουν περιοριστεί λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των νοικοκυριών, με τις εν λόγω επιχειρήσεις να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην αυξήσουν τους τιμοκαταλόγους, παρότι οι τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται έχουν αυξηθεί.

Όπως είπε στην “Ε” η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων - Κομμωτών Καταστηματαρχών Ν. Μεσσηνίας Κέλλυ Φερέτου, η τακτική αυτή θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις αντοχές των κομμωτηρίων οδεύοντας προς το χειμώνα, ενώ σημείωσε πως η τακτική της “βαλίτσας” και κατ’ επέκταση του “μαύρου” χρήματος συνηγορεί ώστε το επάγγελμα να υφίσταται μεγαλύτερη κρίση. Οσον αφορά τα αθηναϊκά δημοσιεύματα για το τέλος στο πιστολάκι μαλλιών λόγω του ρεύματος, η ίδια ξεκαθάρισε πως κινούνται στα όρια της υπερβολής, μιας και η χρήση τους συνεχίζεται κανονικά, καθώς είναι αναγκαία.

«Η μείωση στη δουλειά μας δεν υφίσταται μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά τους τελευταίους μήνες. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη όταν τα νοικοκυριά προσπαθούν να δείχνουν συνέπεια στους λογαριασμούς, με κύριο αυτόν της ΔΕΗ, μειώνοντας έτσι κάτι άλλο για να μην πέσει έξω ο οικονομικός τους προϋπολογισμός. Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την εποχή της πανδημίας και έπειτα, με κύριο παράδειγμα τη μείωση των χτενισμάτων, μιας και αρκετές κυρίες έμαθαν να φτιάχνουν τα μαλλιά τους λόγω κλειστών κομμωτηρίων καθώς δούλευαν παράλληλα. Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε και το λεγόμενο “βαλιτσάκι”, το οποίο πολεμάμε όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το κλείσιμο της εστίασης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και το “πάγωμα” των γάμων λόγω των lockdown μείωσαν αναπόφευκτα και τον καλλωπισμό των μαλλιών. 

ΑΠΟ ΤΟΝ 1 ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ 1,5

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συχνότητα της πελατείας και πόσο έχει αλλάξει λόγω της ακρίβειας, η Κέλλυ Φερέτου διευκρίνισε πως ο μέσος όρος των γυναικών έρχονταν σίγουρα μια φορά το μήνα για να βάψουν τα μαλλιά τους και να κουρευτούν. «Πλέον αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει στο μήνα αλλά στον ενάμιση σε πολλές περιπτώσεις, με την παράταση αυτή να έχει το ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στο ταμείο μας» εξήγησε, τονίζοντας πως δεν είναι λίγες πλέον οι περιπτώσεις πελατισσών που ρωτούν από πριν το κόστος για μια επίσκεψη, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Αναφορικά με το αν οι τιμοκατάλογοι έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης, η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων - Κομμωτών Καταστηματαρχών Ν. Μεσσηνίας επισήμανε πως αυξήσεις έχουν γίνει σε ορισμένες τεχνικές εργασίες, καθώς σε αυτό το πλαίσιο εμπλέκονται οι εταιρείες που έχουν αυξήσει κάποια προϊόντα. Αυτές σύμφωνα με την ίδια, διαμορφώνονται ανάλογα με την εταιρεία που δουλεύει κάποιος, αλλά και τη συμφωνία που έχει κλείσει με πιθανό ποσοστό έκπτωσης.

«Σε κάθε περίπτωση ένα ποσοστό της τάξεως του 10% λόγω των ανατιμήσεων έχει περάσει σε αυτά» υπογράμμισε, πληροφορώντας πως οι βαφές κινούνται κυρίως σε αυτό το μοτίβο, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται ανάλογα με την υπηρεσία. «Τους περασμένους μήνες απορροφήσαμε τις διαφορές αυτές ώστε να μην αλλάξουν οι τιμές, όμως πλέον είναι πολλά τα βάρη που έχουμε να επωμιστούμε ως επαγγελματίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» πρόσθεσε σημειώνοντας πως οι πρόσφατες αυξήσεις στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων καλώς έγιναν, όμως δεν ανακοινώθηκε κάποια οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις, τη στιγμή που βάλλονται από πολλά μέτωπα. 

ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ Η… ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ «ΒΑΛΙΤΣΑΣ»

Μπορεί φέτος τα μυστήρια και οι δεξιώσεις των γάμων να κύλησαν δίχως περιορισμούς, με αποτέλεσμα όλα τα περασμένα Σαββατοκύριακα να ήταν φουλ, ωστόσο η κινητικότητα αυτή δεν μεταφράστηκε απαραίτητα σε κερδοφορία για τα κομμωτήρια της Καλαμάτας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Κέλλυ Φερέτου, εξηγώντας πως παρά τη μικρή ώθηση που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, εντούτοις η τακτική με το “βαλιτσάκι” έβαλε τα δικά της εμπόδια.

«Ο κλάδος προσπαθεί με νύχια και με δόντια το επάγγελμά μας να πάει μπροστά, φωνάζοντας για μια τακτική που δεν είναι σωστή. Μιλάμε ουσιαστικά για αισχροκέρδεια, “μαύρο” χρήμα και μηδενικούς ελέγχους κυρίως ως προς τα προϊόντα και το αν έχουν αλλοιωθεί. Και από πλευράς πανδημίας πολλοί άνθρωποι ήταν εκτεθειμένοι σε αυτή την τακτική, εν αντιθέσει με εμάς που προστατέψαμε τους πελάτες μας, τους ίδιους και το προσωπικό μας για τη μετάδοση του Covid-19, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος» αποσαφήνισε. 

Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ

Το περασμένο διάστημα είχε γίνει λόγος σε αθηναϊκά μέσα πως σε κομμωτήρια της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας θα καταργηθεί το πιστολάκι, με σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, αναζητώντας άλλες λύσεις στεγνώματος των μαλλιών. Η πρόεδρος του συλλόγου, σε ερώτηση της “Ε” για το αν τα ρεπορτάζ κινήθηκαν στα όρια της υπερβολής, τα αποκάλεσε “τραβηγμένα”, λέγοντας πως δεν είναι μόνο το πιστολάκι που επιβαρύνει έναν λογαριασμό ρεύματος σε ένα κομμωτήριο. «Αν για παράδειγμα κάποια επιχείρηση χρησιμοποιεί θερμοσίφωνο για να ζεστάνει το νερό, αυτόματα αυτή είναι και η μεγαλύτερη πηγή κατανάλωσης ρεύματος. Γι’ αυτό το λόγο συνάδελφοι βάζουν ηλιακό, ούτως ώστε να γλιτώσουν αυτό το βάρος. Παράλληλα κοιτάμε να αλλάξουμε τις κοινές λάμπες με LED, ενώ υπάρχουν πλέον και κάποια ηλεκτρικά εργαλεία για τον κλάδο μας που συνδέονται με μικρότερη κατανάλωση, με το κόστος τους βέβαια να μην είναι διόλου ευκαταφρόνητο» δήλωσε, τονίζοντας πως εάν οι λογαριασμοί του ρεύματος συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε ίσως γίνουν παράγοντας για τον τελικό τιμοκατάλογο.

«Θα μπορούσε το κράτος όπως στα νοικοκυριά να δώσει και σε εμάς μια οικονομική στήριξη, ούτως ώστε να μην μπούμε και εμείς σε δεύτερες σκέψεις για αυξήσεις» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει κατά πολύ την πελατεία, φτάνοντας σε σημείο το κομμωτήριο να θεωρείται είδος πολυτελείας.