Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 09:06

Black Friday: Εβδομάδα προσφορών στα καταστήματα της Καλαμάτας

Black Friday: Εβδομάδα προσφορών στα καταστήματα της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Εβδομάδα προσφορών στο πλαίσιο της Black Friday ξεκίνησε επίσημα από τη Δευτέρα στα περισσότερα καταστήματα της Καλαμάτας. Οι πολυεθνικές αλυσίδες έχουν ήδη προχωρήσει σε προσφορές από την περασμένη εβδομάδα, ώστε να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, ενώ η πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων του λιανεμπορίου έχει εστιάσει ουσιαστικά στην εβδομάδα της Black Friday, η οποία αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη Κυριακή, οπότε τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να είναι ανοιχτά.

Ο εμπορικός αυτός θεσμός δείχνει να βρίσκει περισσότερο πρόσφορο έδαφος από ποτέ, δεδομένου πως φέτος καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, με την εβδομάδα αυτή να αποκτά νόημα σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση δύσκολα το κοινό θα αντικρίσει και φέτος ποσοστά που παρατηρούνται στο εξωτερικό με αφορμή τη μέρα αυτή, μιας και οι ανατιμήσεις δεν αφήνουν περιθώρια, ωστόσο δεν λείπουν οι ευκαιρίες.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Καλαμάτας, μίλησαν στην “Ε” για τα ποσοστά των προσφορών, για την κίνηση του φθινοπώρου έχοντας το βλέμμα τους στις γιορτές, ενώ σχολίασαν ποια Black Friday είχε τη μεγαλύτερη κίνηση στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, προτεραιότητα και φέτος στο νεανικό καταναλωτικό κοινό έχουν κυρίως τα καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, με κύριο παράδειγμα τα smartphones. Από πλευράς ένδυσης και υπόδησης οι μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται πως θα δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον, με τις προσφορές να ξεκινούν από 20% και να φτάνουν το 50% κυρίως σε στοκ κομμάτια.

 

Νεκτάριος Μιχόπουλος (Οπτική Διάσταση)

«Οι προσφορές μας άρχισαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ξεκινώντας από το 30% και φτάνοντας ακόμα και το 50%, με στόχο να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές προς το τέλος της εβδομάδας. Το πλάνο του θεσμού αυτού τείνει πλέον όχι σε μια μεμονωμένη μέρα, αλλά σε ένα διάστημα, ούτως ώστε και ο κόσμος να μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα και πιο άνετα. Εχοντας έτσι περάσει στην ιστορία οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, η Black Friday αποτελεί μια οικονομική ένεση για εμάς αλλά και για τον  ίδιο τον κόσμο, λόγω και της πίεσης που δέχεται, έχοντας την ευκαιρία να ψωνίσει εν μέσω προσφορών. Ο θεσμός αυτός κατά τη γνώμη μου κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος τον γνωρίζει, αναζητώντας ό,τι τον ενδιαφέρει. Γενικότερα, μπορώ να πω πως είμαστε κοντά στα ποσοστά που ανακοινώνονται στο εξωτερικό, καθώς υπάρχουν ευκαιρίες, οι οποίες χρειάζονται βέβαια το ανάλογο ψάξιμο.

Αναφορικά με την κίνηση του φθινοπώρου, ο κόσμος φαίνεται πιο ανασφαλής και συγκρατημένος στις αγορές του, μιας και οι υποχρεώσεις τους μεγάλωσαν λόγω ακρίβειας. Πλέον πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι κοιτώντας προς τις γιορτές και περιμένοντας το καλύτερο».

 

Νίκος Βερράρος (Verraros Shoes)

«Η Black Friday ισχύει στο κατάστημά μας από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή που θα είμαστε ανοιχτά. Οι προσφορές θα κινηθούν μεταξύ 15% έως 20%, ενώ σε κάποια στοκ κομμάτια θα υπάρχουν και μεγαλύτερα ποσοστά. Με την πτώση του μήνα αυτού να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ Νοέμβριο, προφανώς η εβδομάδα αυτή θα αποτελέσει μια ώθηση για το λιανεμπόριο. Ο κόσμος πλέον φαίνεται να αγοράζει τη χειμερινή σεζόν μόνο με προσφορές, άρα η Black Friday αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους Καλαματιανούς, βοηθώντας και εμάς να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Από πλευράς της πιο επιτυχημένης χρονιάς στο πλαίσιο αυτό, μπορώ να πω πως η πρώτη ήταν και η καλύτερη, όντας μια καινούργια κατάσταση που τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου. Ως προς τις γιορτές, προκύπτει μια αισιοδοξία από τη φετινή ελαιοπαραγωγή, αναμένοντας να κινηθεί πιο άνετα και ο κόσμος στις αγορές του».

 

Αντα Μπιζίμη (Αχνάρι)

«Από αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι προσφορές μας, φτάνοντας στο 20%. Εχοντας μεταφερθεί πλέον σε νέο χώρο στο κέντρο, ελπίζουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και να μείνει ευχαριστημένος. Η Black Friday είναι πιθανό να οδηγήσει την αγορά σε καλύτερους ρυθμούς, καθώς έχει αποδειχθεί πως τέτοια εποχή κάθε χρόνο το αγοραστικό κοινό επωφελείται. Προφανώς θα θέλαμε να ανακοινώσουμε μεγαλύτερα ποσοστά προσφορών, όμως εν μέσω ανατιμήσεων σε ποιοτικά προϊόντα όπως τα δικά μας, λόγω της κατάστασης τα περιθώρια κερδοφορίας είναι ελάχιστα. Οι πρώτες ύλες άλλωστε των εργοστασίων έχουν ανέβει κατά πολύ, με το τελικό προϊόν στο ράφι να κινείται ανάλογα. Εν μέσω γενικότερα ενός μέτριου φθινοπώρου, ελπίζουμε να πάμε καλύτερα τις μέρες των γιορτών, όπου ο κόσμος παραδοσιακά βγαίνει για να αγοράσει δώρα με μια καλύτερη ψυχολογία, πόσο μάλλον τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, καθώς η γιορτή αυτή αφιερώνεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά».  

 

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion)

«Οι προσφορές άρχισαν στις αρχές της εβδομάδας και θα κορυφωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, σε ένα ποσοστό με βάση το 30%, το οποίο εφαρμόζω και φέτος, παρά τις όποιες δυσκολίες. Με την καθημερινότητα όλων να είναι δύσκολη και τις ενδιάμεσες  εκπτώσεις να έχουν σταματήσει, οι μέρες αυτές νομίζω πως χρειάζονται, ώστε και το εμπόριο και κατ’ επέκταση ο κόσμος να πάρει μια ανάσα μέσα από την καταναλωτική κίνηση που θα δημιουργηθεί, καθώς κατά τα άλλα έχουμε σκαμπανεβάσματα στη ροή μας. Ως θεσμός, θεωρώ πως οι δύο πρώτες χρονιές του ήταν οι πιο επιτυχημένες μέχρι σήμερα, καθώς έκανε γκελ στον κόσμο σαν κάτι νέο. Οδεύοντας πλέον προς το Δεκέμβριο, θέλουμε να πιστεύουμε πως οι γιορτές θα αλλάξουν προς το καλύτερο το κλίμα, με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα να έχει αποδείξει πως αλλάζει προς το καλύτερο τη διάθεση όλων. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν δε, με τις μεθόδους click away και click inside πρόπερσι και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πέρυσι, η φετινή χρονιά δίχως περιορισμούς φαντάζει πιο χαλαρή για τον κόσμο, καθώς και η απλή διαδικασία να κοιτάξει κάποιος τα ρούχα εσωτερικά του μαγαζιού παίζει το ρόλο της».