Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 09:04

Αυξήθηκε η κίνηση στα τουριστικά γραφεία της Καλαμάτας τις γιορτές

Γράφτηκε από τον
Αυξήθηκε η κίνηση στα τουριστικά γραφεία της Καλαμάτας τις γιορτές

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ικανοποίηση επικράτησε κατά την εορταστική περίοδο στα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας, καθώς οι εκδρομές που είχαν ανακοινώσει το περασμένο διάστημα για το εσωτερικό ή το εξωτερικό έτυχαν θερμής αποδοχής από τον κόσμο.  

Oπως τόνισαν στην «Ε» ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι πληρότητες κινήθηκαν στις περισσότερες των περιπτώσεων από 80% έως 90% στους εγχώριους προορισμούς, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που σημειώθηκε 100% κάλυψη στις θέσεις του εξωτερικού. Οι σταθερά ανεβασμένες τιμές στα καύσιμα αλλά και η ανάγκη μικρών και μεγάλων να ξεφύγουν από το κλεινόν άστυ ύστερα από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως επανέφεραν για τα καλά τους Καλαματιανούς στον οργανωμένο τουρισμό, ο οποίος παρά την κίνηση που σημειώθηκε είδε ελάχιστα περιθώρια κερδοφορίας, λόγω του οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί από το 2022. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με θεματικά πάρκα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον παρά την απουσία χιονιού, ενώ πλέον εστιάζουν στο τριήμερο των Αποκριών, καθώς μετά από τρία χρόνια οι καρναβαλικές παρελάσεις και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας θα διοργανωθούν εκ νέου.

 

Βασίλης Τριγκιλίδας

«Δεδομένου πως δύο χρόνια δεν είχαν δουλέψει τα χριστουγεννιάτικα προγράμματα λόγω της πανδημίας, κινηθήκαμε και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αρκετά καλά, φτάνοντας κοντά στο 90%. Η εξέλιξη αυτή μας άφησε ικανοποιημένους, ωστόσο μέλημά μας πλέον δεν είναι μόνο τα γεμάτα λεωφορεία, αλλά τι μένει μετά από κάθε εκδρομή λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών σε όλες τις υπηρεσίες. Έτσι συγκριτικά με το 2019, πιάσαμε τους αριθμούς σε κόσμο, αλλά σε έσοδα και κέρδος όχι. Ο κόσμος είχε την ανάγκη να βγει και να ταξιδέψει, πηγαίνοντας σε εορταστικούς προορισμούς, ενώ ως προς την καλοκαιρία που συναντήσαμε είχε και θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Το βασικό αρνητικό ήταν πως δεν υπήρχαν χιόνια, εξέλιξη που δυνάμωσε περιοχές που δεν θα περίμεναν κύμα τουριστών. Από την πλευρά μας ταξιδέψαμε στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στην Ηπειρο συναντώντας παντού πολύ κόσμο, ο οποίος όμως δεν απόλαυσε το βασικό στοιχείο του χειμώνα, το χιόνι. Από την άλλη, το θετικό ήταν πως όλοι κυκλοφόρησαν εύκολα, δεν ταλαιπωρήθηκαν με αλυσίδες και απόλαυσαν τις βόλτες τους. Τη μεγαλύτερη απήχηση είδε η εκδρομή μας στη Θεσσαλία λόγω των θεματικών πάρκων στις πόλεις της.

Το επόμενο βήμα πλέον για το επάγγελμά μας είναι οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα, έχοντας στο πρόγραμμά μας τα ανάλογα πακέτα. Ειδικότερα, θα πάμε μεταξύ άλλων στη Σκύρο με ένα από τα καλύτερα καρναβάλια πανελλαδικά, στην Κοζάνη, στην Πάτρα, στο Γαλαξίδι και στη Νάουσα με τις Μπούλες, έθιμα που ο κόσμος στερήθηκε τα τελευταία χρόνια, μέσα από δρώμενα που μόνο από κοντά τα ζει κανείς πραγματικά. Η λογική λέει πως τότε θα έχει χιονίσει στις περισσότερες περιοχές, άρα μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ωραίο συνδυασμό. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Πάσχα, τα πάντα θα κρίνουν οι ημερομηνίες των εκλογών, καθώς ενδέχεται να χαλάσουν πιθανά σχέδια για ταξίδια».

 

Bασίλης Κατσίρης

«Εχοντας πραγματοποιήσει δύο εκδρομές πριν την αλλαγή του έτους, μία στη Θεσσαλονίκη και μία σε Τρίκαλα και Λάρισα, οι πληρότητες που καταγράψαμε ήταν καλές, κινούμενες στο 80%. Οι πελάτες μας έδειξαν ευχαριστημένοι που κατά την εορταστική περίοδο ταξίδεψαν όπως παλιά, ενώ σε όποιον προορισμό και να πήγαμε ο κόσμος ήταν πολύς και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναζητώντας παράλληλα μια επίσκεψη στα χιόνια χωρίς αποτέλεσμα, καθώς στα χιονοδρομικά εκείνη την περίοδο δεν το είχε στρώσει καν. Ιδίως ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα είχε την τιμητική του, με αποτέλεσμα να αναζητήσουμε το περασμένο διάστημα τη διαμονή μας στη Λάρισα, δείγμα πως η συγκεκριμένη πόλη ανεβαίνει συνεχώς στην εκτίμηση του κόσμου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα και για την Καλαμάτα ώστε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο, δεδομένου πως η πόλη διαθέτει το Πάρκο του ΟΣΕ. Δεν θα ήταν κακό τέτοιες ιδέες να υιοθετηθούν και στον τόπο μας, ο οποίος πάσχει από χειμερινό τουρισμό. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε έχει γίνει και στη Δράμα, με ένα θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο, άρα αποδεικνύεται πως τέτοιες εμπνεύσεις μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κάτι καλό. Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών και των αυξήσεων ήταν μία καλή περίοδος, η οποία θα μπορούσε να αγγίζει και το απόλυτο, αν ο κόσμος δεν δυσκολευόταν τόσο λόγω της ακρίβειας. Ετσι, δεν φτάσαμε τα νούμερα του 2019, αλλά πήγαμε σαφώς καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό, και τα ξενοδοχεία μάς είχαν δώσει πιο ακριβές τιμές σε σχέση με άλλες χρονιές, οπότε ανέβηκαν κατ’ επέκταση ελαφρώς και τα πακέτα. Εκτός αυτού, δεν συνυπολογίστηκε από τον κόσμο μόνο το κόστος της συμμετοχής στην εκδρομή αλλά και αυτό της διατροφής και της ζωής στα μέρη που πηγαίνουμε, ως προς τα προσωπικά έξοδα.

Από εδώ και πέρα προετοιμαζόμαστε για το τριήμερο των Αποκριών, για το οποίο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, κινούμενοι σε μονοήμερες και έχοντας στο πλάνο μας την Πάτρα και τη Μεθώνη».

 

Βασίλης Ζαφειρόπουλος

«Η εορταστική περίοδος είχε την ανάλογη κίνησή της, τείνοντας κατά μέσο όρο σε όλες μας τις εκδρομές κοντά στο 80%. Απ’ τη στιγμή που ανακοινώσαμε τα πακέτα, η κίνηση φάνηκε πως θα ήταν καλή, δείγμα πως ο κόσμος είχε την ανάγκη να ταξιδέψει. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, την τιμητική της είχε η Αυστρία και συγκεκριμένα η Βιέννη, όπου είχαμε 100% πληρότητα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάστηκε ακόμα για Παρίσι και Λονδίνο. Στους εγχώριους προορισμούς, παρότι δεν είχαμε χιόνια, τα μέρη που συνδυάζονται με αυτά σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Μακεδονία τράβηξαν τον κόσμο, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τα Τρίκαλα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Η κίνηση αυτή μας βοήθησε να αγγίξουμε τα νούμερα του 2019, αλλά όχι την τότε κερδοφορία, τη στιγμή που στις οδικές εκδρομές το πετρέλαιο έχει 1,90 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο και ο κόσμος, σαφώς βιώνει τα ταξίδια με διαφορετικό τρόπο οικονομικά, με κύριο παράδειγμα την εστίαση, όπου τα γεύματα έχουν ακριβύνει. Σε κάθε περίπτωση, οι οργανωμένες εκδρομές φαίνεται πως έχουν επιστρέψει δυναμικά, κρίνοντας από το ενδιαφέρον του κόσμου από τώρα για αυτές των Αποκριών. Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανώσουμε εκδρομή στο Καρναβάλι της Βενετίας, ενώ και στην Ελλάδα θα ανακοινώσουμε εξορμήσεις που θα συνδέονται με τα παραδοσιακά καρναβάλια, ευελπιστώντας σε συμμετοχή αντίστοιχη των εορτών που μας πέρασαν».


NEWSLETTER