Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 23:13

Πάτρα: Πέθανε ο ιδρυτής της Dur, Νίκος Δούρος

Πάτρα: Πέθανε ο ιδρυτής της Dur, Νίκος Δούρος

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της γνωστής ελληνικής εταιρίας, Dur ΑΕ και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Νίκος Δούρος, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια και τους οικείους του, αλλά και στην τοπική κοινωνία της Πάτρας.

Οπως αναφέρει το pelop.gr ο Νίκος Δούρος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η ιστορία της ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε.

Η ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε. είναι μια ελληνική εταιρεία ανδρικής ένδυσης και η οποία ξεκίνησε στον χώρο το 1960.

Με έδρα την Πάτρα, η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο 30 καταστημάτων λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα με την επωνυμία DUR, συμπεριλαμβανομένων και των shop in shop, ενώ υποστηρίζεται από ένα εξίσου ισχυρό δίκτυο χονδρικής.

Η εταιρία πέρα από από την εγχώρια δραστηριότητά της, επεκτάθηκε και σε διεθνές επίπεδο, με εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, το Λίβανο, την Αλβανία, την Κύπρο, την Τσεχία και τη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ποιος ήταν ο Νίκος Δούρος

Εκτός από πρώην πρόεδρος του επιμελητηρίου, ο Νίκος Δούρος, υπήρξε και Πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένα Πάτρας, αλλά και αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδας.

Ακόμη, ήταν Πρόεδρος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και Πρόξενος της Ουγγαρίας.

Στην Παλαιά Βουλή το 2011, βραβεύτηκε από την πρεσβεία της Ουγγαρίας με το Μεγάλο Σταύρο του Τάγματος των Λεγεώνων, σαν τον καλύτερο πρόξενο της Ελλάδας

Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ανάδοχος του και πνευματικός του πατέρας, μέντοράς, του, υπήρξε ο Γεώργιος Παπαγιαβής της Ένωσης Κέντρου.

Τα 30 χρόνια της Dur το 1990 στη Μεγάλη Βρετανία

Έζησε μια «γεμάτη» ζωή, αφήνοντας το επιχειρηματικό και κοινωνικό του στίγμα έντονο τόσο στην Πάτρα, όσο και εκτός Πατρών, ενώ ευτύχησε να αποκτήσει με την σύζυγό του Μαρία τρία παιδιά, τον Θόδωρο, την Αγγελική και την Μαρίνα και πέντε εγγόνια. Είχε μεγάλη αγάπη για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της πόλης.

Ο Νίκος Δούρος, ένα από τα έξι παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, έφυγε τη δεκαετία του ’50 από την Αρκαδία και ήρθε στην Πάτρα όπου ένας μακρινός συγγενής της οικογένειας που διατηρεί στην πόλη μια μικρή βιοτεχνία ειδών ένδυσης του προσφέρει την δουλειά του πλασιέ.

Με δύο βαλίτσες γεμάτες εμπόρευμα, ο νεαρός Δούρος περνάει απέναντι, στη Ναύπακτο, και γυρίζει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Ταξιδεύοντας με τα ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκείνης της εποχής, σε ένα οδικό δίκτυο ρημαγμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από τον πόλεμο, φτάνει μέχρι την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

Το ταξίδι θα επαναληφθεί πολλές φορές. Ο Νίκος Δούρος πολύ γρήγορα αποκωδικοποιεί τον κόσμο του ενδύματος, βλέπει τα κενά της αγοράς, αποκτά καλές σχέσεις με εμπόρους, καταλαβαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν ρούχα. Σύντομα αποφασίζει να μην είναι πια «υπαλληλάκι», όπως λέει, αλλά να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Καλεί μάλιστα στην Πάτρα τους αδελφούς του, Παναγιώτη και Ανδρέα, και τους γονείς του, για να τον βοηθήσουν.

Κάπως έτσι, το 1960 γεννιέται η «Νίκος Δούρος και αδελφοί», μια ταπεινή οικοτεχνία που παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά εσώρουχα και κάλτσες. Επόμενο βήμα, η δημιουργία βιοτεχνίας. Κι ενώ η πλειονότητα των ανδρών φορούν τότε μακριά εσώρουχα, οι Δούροι φτιάχνουν εσώρουχα τύπου μπόξερ, τα οποία κυκλοφορούν σε μια μοντέρνα συσκευασία και κάνουν θραύση! Το 1971 η επιχείρηση γίνεται ανώνυμη εταιρεία.

Η νέα Α.Ε. διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην αγορά, με το μικρό της εργοστάσιο των 400 τ.μ. στην οδό Μαραγκοπούλου, εκεί όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται η έδρα της.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας – και της χώρας, και της οικογένειας Δούρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ -με τις κοσμογονικές αλλαγές που αυτή σημαίνει για το χώρο του εμπορίου-, γεννιέται η DUR: με νέο όνομα, με το γνωστό λογότυπο με την κόκκινη τελεία και μια στροφή στο ποιοτικό ανδρικό ντύσιμο.

Τη δεκαετία του ’90 η Dur έχει πια μπει για τα καλά στις πρώτες σειρές των επιλογών του κόσμου και η εταιρεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεγαλώνει και δυναμώνει περισσότερο.

Το 1992 η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα πόλο μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες. Ο Παναγιώτης Δούρος φεύγει από τη ζωή από το 1997. Δεν θα προλάβει να δει την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2000.