Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 09:01

ΔΕΗ, Motor Oil και Γεωργία στην Πελοπόννησο: Αντιφάσεις για εξαγωγές και πρωτογενή τομέα

ΔΕΗ, Motor Oil και Γεωργία στην Πελοπόννησο: Αντιφάσεις για εξαγωγές και πρωτογενή τομέα

 

Το 83,4 % της αξίας των εξαγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου προέρχεται από τα πετρελαιοειδή της Motor Oil ενώ 1 στους 4 εργαζόμενους απασχολείται στο πρωτογενή τομέα που συνεισφέρει μόλις το 11,5% του περιφερειακού ΑΕΠ.

Οι δυο αυτές αντιφάσεις, που επισημάνθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας», θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά από όσους σχεδιάζουν το μέλλον της πελοποννησιακής οικονομίας καθώς η σύνθεση του ΑΕΠ και η κατανομή των παραγωγικών συντελεστών οριοθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της Πελοποννήσου παράγεται από το 7,4% των εργαζόμενων της ΔΕΗ και της Motor Oil, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ  παράγει και το 44% των απασχολούμενων στο πρωτογενή τομέα και τη δημόσια διοίκηση. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η συνεισφορά 997 εκ. ευρώ (14,8% του ΑΕΠ) της ακίνητης περιουσίας (αγοροπωλησίες, Airbnb κ.λ.π.) από την οποία  έχει έσοδα μόλις το 0,4% των εργαζόμενων. Η σύγκριση του παραγόμενου προϊόντος με τον αριθμό των απασχολούμενων αποκαλύπτει τόσο την ανορθολογική κατανομή των παραγωγικών συντελεστών σε αναποτελεσματικούς κλάδους της οικονομίας όσο και την άνιση ενδοπεριφερειακή διανομή του εισοδήματος λόγω της ενεργειακής μονοκαλλιέργειας από τη ΔΕΗ στην Αρκαδία και από τη Motor Oil στην Κορινθία.

Ειδικά για τα συμβολή των πετρελαιοειδών στις εξαγωγές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο επιστημονικός αναλυτής Βασίλης Κασιώλας είπε στην ημερίδα πως είναι εξαγώγιμο το 63% του ΑΕΠ της Πελοποννήσου αλλά αν αφαιρεθούν τα καύσιμα από την αξία των 6 δισ. ευρώ, η αξία των υπόλοιπων εξαγώγιμων προϊόντων είναι 891 εκ. ευρώ. Οι κύριες χώρες πώλησης των πελοποννησιακών προϊόντων είναι η Λιβύη (17,6%) η Τουρκία (11,7%), η Σαουδική Αραβία (8,1%), ο Λίβανος (6,2%), οι ΗΠΑ ( 5,5%), η Κίνα (5%), η Σιγκαπούρη (4,7%), το Γιβραλτάρ (4,1%) , η Νότια Κορέα (3,4%) και Ιράκ (3,1%).

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής για την απασχόληση και την παραγόμενη Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ)στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το 2020 στο πρωτογενή τομέα απασχολήθηκε το 26% των εργαζόμενων και παρήγαγε το 11,5% της ΑΠΑ αξίας 777 εκ. ευρώ. Στη βιομηχανία, παραγωγή ενέργειας, διυλιστήρια κ.λ.π. απασχολήθηκε το 7,4% των εργαζόμενων και παρήγαγε το 27,1% της ΑΠΑ αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Στη δημόσια διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση, υγεία κ.λ.π. απασχολήθηκε το 18,2% των εργαζόμενων και παρήγαγε το 17,5% της ΑΠΑ αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Στο εμπόριο, εστίαση, καταλύματα κ.λ.π απασχολήθηκε το 31,6% και παρήγαγε το 17,4% της ΑΠΑ αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Την ημερίδα με θέμα «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας» διοργάνωσαν την Τρίτη στο Elite City Resort  στην Καλαμάτα οι εφημερίδες “Ελευθερία” και “Πελοπόννησος”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Synedra Events.

Αναλυτικά τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και την απασχόληση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το έτος 2020 παρουσιάζονται στον πίνακα: