Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024 12:45

Αμυγδαλωτά "Χαραμή": Οι «γλυκοί πρεσβευτές» της Μονεμβασιάς

Αμυγδαλωτά "Χαραμή": Οι «γλυκοί πρεσβευτές» της Μονεμβασιάς

Ως «γλυκοί πρεσβευτές» της Μονεμβασιάς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα αμυγδαλωτά "Χαραμή".

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς το οποίο είχε βραβευτεί στα “The Mediterranean Taste Awards” στο Λονδίνο, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της περιοχής, φεύγοντας πάντα με τουλάχιστον ένα πακέτο στις αποσκευές τους. Η οικογένεια Χαραμή από το 1958 παρασκευάζει τα Μονεμβασιώτικα αμυγδαλωτά, βασισμένα σε παλιές τεχνικές των γιαγιάδων.

Με σλόγκαν “η διαφορά βρίσκεται στο μεράκι και τα αγνά υλικά”, τα περίφημα αμυγδαλωτά της επιχείρησης, εκτός από τις έξοχες πρώτες ύλες και το μεράκι των ιδιοκτητών, έχουν λεπτεπίλεπτη γεύση και δε λιγώνουν, με αποτέλεσμα ένα τεμάχιο να μην είναι… ποτέ αρκετό.

Ετσι όταν ο Ευάγγελος και η Ευαγγελία Χαραμή υποδέχονταν στο καφέ-ζαχαροπλαστείο τους (και μοναδικό της εποχής) τους πρώτους τους πελάτες για να τους προσφέρουν καφέ και αμυγδαλωτά, προφανώς δεν φαντάζονταν ότι η συνταγή τους θα έμελλε να χαρακτηρίζεται -ερχόμενοι στο σήμερα- ως ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά ολόκληρης της χώρας.

Οπως ανέλυσε η κυρία Καλλιόπη στο “Π” ως εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς της επιχείρησης, το γλυκό αυτό ξεχωρίζει για το εξαιρετικής ποιότητας αμύγδαλο, το ανθόνερο και φυσικά το φρέσκο βούτυρο. Όπως εξήγησε η ίδια, η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε με τη δεύτερη και τρίτη γενιά και σήμερα το ζαχαροπλαστείο “Χαραμή” προσφέρει εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά και πιο σύγχρονα, έχοντας επικεντρωθεί και στο φρέσκο παγωτό το οποίο, όπως είπε, αποτελεί εξίσου έναν λόγο για να κάνει κάποιος μια στάση στην πλατεία, πριν περιηγηθεί ή αφότου φύγει από την Καστροπολιτεία.

Για την πολυετή πορεία της επιχείρησης και για το συστατικό της επιτυχίας, η Καλλιόπη Χαραμή στάθηκε στην αδιάκοπη δουλειά και στην αγάπη της οικογένειας γι’ αυτό που κάνει, τονίζοντας πως κινείται πάντα στη λογική ότι αυτό που αρέσει στην ίδια θέλει να το δίνει και στον πελάτη, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ποιότητα. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, σημείωσε πως η πεθερά της έφτιαχνε γλυκά ταψιού και ένα αμυγδαλωτό, του οποίου η συνταγή με το πέρας του χρόνου εξελίχτηκε περαιτέρω μέσα από τη μαεστρία της δεύτερης γενιάς. «Παράλληλα, στο παρελθόν διατηρούσαμε ξενώνα πάνω από το ζαχαροπλαστείο μας, ο οποίος μετατράπηκε σε εργαστήριο, έπειτα και από την ολοκλήρωση των σπουδών των παιδιών μας, του Ευάγγελου και της Ευαγγελίας, οι οποίοι σπούδασαν οικονομικά και τεχνολογία τροφίμων αντίστοιχα, αποτελώντας τη συνέχεια της επιχείρησης» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η δεύτερη γενιά βασίστηκε στο παραδοσιακό γλυκό, προσθέτοντας η τρίτη μοντέρνες “πινελιές”. Για την αφοσίωση στην ποιότητα, η κα Χαραμή έφερε ως παράδειγμα την κρίση που ξέσπασε πριν 15 χρόνια, η οποία συνοδεύτηκε σε κάποιες περιπτώσεις του κλάδου με “εκπτώσεις” σε υλικά, σε αντίθεση με την οικογενειακή της επιχείρηση όπου σε πείσμα των δύσκολων καιρών όχι μόνο δεν κινήθηκε σε αυτή τη λογική αλλά αντίθετα, επένδυσε σε ακόμα καλύτερα υλικά, όπως το μέλι. «Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής, είναι η δουλειά μας να είναι σταθερή και ανοδική» συμπλήρωσε, αποσαφηνίζοντας πως η διαφορά με άλλα διάσημα αμυγδαλωτά όπως αυτά της Ανδρου, είναι πως στην επιχείρηση δεν χρησιμοποιείται πάστα αμυγδάλου, αλλά ακολουθείται η διαδικασία του ξεφλουδίσματος και της άλεσης. Για το αμύγδαλο που αποτελεί μαζί με το βούτυρο τους “πυλώνες” των συστατικών των αμυγδαλωτών, η κα Χαραμή δήλωσε πως η οικογένεια είναι λάτρης του ελληνικού, εστιάζοντας στα αμύγδαλα “φυρανιά” του Βόλου, χρησιμοποιώντας σε ετήσια βάση κοντά στους 12 τόνους!

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ

Oπως είναι γνωστό, τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά είναι ένα κέρασμα που σερβίρεται σε γάμους, βαπτίσεις και αρραβώνες, συμβολίζοντας την αγνότητα και τη χαρά. Για το πόσο αυτό το έθιμο διατηρείται, η Καλλιόπη Χαραμή μας ενημέρωσε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, στέλνοντας για το σκοπό αυτό πακέτα ανά τη χώρα. «Οι αποστολές μας σε αμυγδαλωτά αφορούν παραγγελίες από ιδιώτες και όχι μαζικές όπως για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ, δεδομένου πως το γλυκό μας δεν φέρει συντηρητικά, άρα δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα σε ένα ράφι» διευκρίνισε, λέγοντας πως αν άλλαζε το πλάνο της επιχείρησης και μπορούσε κάποιος να τα βρει φερειπείν στην Αθήνα, θα έχαναν τη φήμη του τοπικού προϊόντος. Σχετικά με την προτίμηση για το εν λόγω γλυκό, η ίδια ανέφερε πως τόσο οι Ελληνες όσο και οι ξένοι τα καταναλώνουν εξίσου, φέροντας ως κύριο παράδειγμα τους Γάλλους και τους Ιταλούς. «Πέρα της ποιότητας, σημαντικός παράγοντας για μένα είναι η ευγένεια, ακολουθώντας την τακτική πως όποιο γλυκό και να δει ο πελάτης, θα το δοκιμάσει» συνέχισε. Για την οικογένεια Χαραμή, το πρόγραμμα είναι καθημερινό και απαιτητικό, μιας και η συνεχόμενη παραγωγή απαιτεί τις ανάλογες ώρες. «Το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 5 το πρωί μέχρι το μεσημέρι» σχολίασε, προσθέτοντας πως το προσωπικό της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου του υποκαταστήματος στη Σπάρτη ανέρχεται στα 20 άτομα.

Οσο για τα μελλοντικά σχέδια της οικογένειας, η κα Χαραμή σημείωσε πως τα παιδιά της θέλουν να συνδέσουν περαιτέρω την επιχείρηση με την τεχνολογία, εστιάζοντας στο e-shop. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι λάτρεις των παραδοσιακών γλυκών κάνουν μια στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο όχι μόνο για τα αμυγδαλωτά, αλλά και για τους σαμουσάδες, το φημισμένο γλύκισμα της Λακωνίας από χωριάτικο, ζυμωτό φύλλο παραγεμισμένο με στρώματα ξηρών καρπών, σουσάμι και μπαχαρικά.

(Το άρθρο έχει δημοσιευθεί αρχικά στο 2ο τεύχος του περιοδικού «Περισκόπιο»)