Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 22:07

30 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν με "μια στάση" στη Μεσσηνία το 2014

30 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν με "μια στάση" στη Μεσσηνία το 2014

Στη Μεσσηνία της κρίσης δεν σταματούν να ιδρύονται νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας "μιας στάσης" του τοπικού Επιμελητηρίου, το 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχουν ιδρυθεί μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας 30 νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας 45 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το 2011, 68 το 2012 και 60 το 2013.

Συνολικά με την υπηρεσία "μιας στάσης" έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία 203 επιχειρήσεις. Ενα ελπιδοφόρο νούμερο όπως σημειώνει και ο διευθυντής του τοπικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριακόπουλος αφού βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου και δείχνει να υπάρχει μια ανοδική τάση για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι ΑΕ, ΕΠΕ και υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Πιο αναλυτικά, όπως λέει στην "Ε" ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας το ενδιαφέρον νέων επενδυτών «είναι σταθερό από όταν ξεκίνησε η υπηρεσία "μιας στάσης", στις 4 Απριλίου του 2011 -μιλάμε για εταιρείες όλων των νομικών μορφών, εκτός από ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και ΑΕ και ΕΠΕ που ιδρύονται αποκλειστικά από συμβεβλημένους συμβολαιογράφους». Κι αν πριν τον Απρίλιο του 2011 -οπότε και ιδρύθηκε η υπηρεσία- κάποιος έλεγε ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε κανείς να ανοίξει μια εταιρεία μέσα σε ώρες, θα ακουγόταν ως ανέκδοτο. Κι όμως 3 χρόνια μετά, στο σύνολό τους έχουν ιδρυθεί με τη διαδικασία "μιας στάσης" 203 επιχειρήσεις σε όλο το νομό. Ενώ μόνο για φέτος και μέχρι χθες, στη Μεσσηνία έχουν ανοίξει 30 επιχειρήσεις, χωρίς σε αυτές - όπως προαναφέραμε- να συμπεριλαμβάνονται οι ΑΕ, ΕΠΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και αυτές υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο Γ. Κυριακόπουλος επισημαίνει μάλιστα ότι μέσα στο διάστημα των 3 ετών, ο χρόνος για την ίδρυση μιας εταιρείας μειώθηκε από τις δυο μέρες που χρειάζονταν, σε λίγες ώρες. «Σαν διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, μια εταιρεία μπορεί να ιδρυθεί σε ώρες και να πάρει ΑΦΜ, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι κατά τον φορολογικό έλεγχο το σύστημα Taxis δεν εμφανίσει ότι κάποιο από τα μέλη της εταιρείας χρωστάει -αν συμβαίνει θα πρέπει να ρυθμίσει τις οφειλές του στην αρμόδια ΔΟΥ για να μπορέσει να ξεκλειδώσει την καρτέλα του και να ολοκληρωθεί η διαδικασία», αναφέρει ο διευθυντής του Επιμελητηρίου. Και προσθέτει ότι «υπάρχει μια εξαίρεση στις επιχειρήσεις που ιδρύονται με "μια στάση" και αυτές είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που ακολουθούν τον παλιό τρόπο». 

Οσο όμως για τις υπόλοιπες «όταν έρθει ο ενδιαφερόμενος εδώ γνωρίζει τι χαρτιά θα φέρει, αφού έχουμε ήδη μιλήσει και συνεννοηθεί -εξάλλου επειδή η υπηρεσία "μιας στάσης" λειτουργεί από το 2011, οι ενδιαφερόμενοι πλέον γνωρίζουν τις διαδικασίες». Οπότε «όταν θα έρθει σε εμάς εδώ δεν θα λείπει κάτι και ουσιαστικά, όπως προείπα, αν είναι φορολογικά ενήμερα τα μέλη -το σύστημα τούς ελέγχει μέσω του Taxis- αρκούν μόνο λίγες ώρες και θα ιδρυθεί η εταιρεία», αναφέρει. Κι όσο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημειώνει: «Εκκρεμεί να βελτιωθεί η διαδικασία αδειοδότησης στα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε στο μέλλον θα υπάρξουν αλλαγές στο χρόνο που απαιτείται στις διαδικασίες αδειοδότησης και σε αυτά».

Καταλήγοντας ο Γ. Κυριακόπουλος σημειώνει ότι η υπηρεσία "μιας στάσης" έχει καταφέρει το στόχο της «αφού δεν χρειάζεται ο άλλος να πάει ούτε στον ΟΑΕΕ ούτε στο Πρωτοδικείο, ενώ παλιότερα πήγαινε σε 3 - 4 διαφορετικές υπηρεσίες για να ιδρύσει μια εταιρεία -πλέον δεν χρειάζεται παρά "μια στάση"». Και οτιδήποτε «μειώνει το χρόνο και τη γραφειοκρατία θεωρώ ότι είναι καλό και βοηθά την αγορά -και αυτός θα πρέπει να είναι γενικά ο στόχος: η μείωση της γραφειοκρατίας». 

Ν.Κ.