Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 12:33

Eνα distress fund με ρίζες από την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Eνα distress fund με ρίζες από την Καλαμάτα

Ο ελληνικής καταγωγής Steven Mandis θέλει να είναι το «καλό παιδί» της χρηματοδότησης δοκιμαζομένων επιχειρήσεων, με επιτόκια μόλις... 17%.

 

Ο Steven Mandis ετοίμαζε ένα βιβλίο για το αν η Goldman Sachs βάζει το κέρδος πάνω από τις ηθικές αξίας, όταν αποφάσισε, δύο χρόνια πριν, να ασχοληθεί με τον δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων αλά... subprime: μια γωνιά της Wall Street όπου οι χρηματιστές προωθούν δάνεια με επιτόκια που μπορούν να ξεπεράσουν το 100% σε οδοντιάτρους που δεν βρίσκουν χρηματοδότηση ή ιδιοκτήτες πιτσαρίας με απλήρωτους λογαριασμούς. 

Καθώς ο Mandis, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, αναζητούσε δανειοδότες για να επενδύσει, αντίκριζε γραφεία σε πανικό, με πωλητές που μιλούσαν εξαγριωμένοι στα τηλέφωνα. Ο ιδρυτής μιας από τις εταιρείες που επισκέφτηκε είχε καταδικαστεί σε αστυνομική επιτήρηση για insider trading.

O Mandis δεν πτοήθηκε. Αν και ορισμένοι ανταγωνιστές επωφελούνται από τους δανειολήπτες σε προβληματική κατάσταση, ο ίδιος, όπως λέει, έχει ως κίνητρο κάτι πιο αγνό από το κέρδος. «Υπάρχει η υποχρέωση να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για να λύσουμε ένα πρόβλημα στην Αμερική», λέει. «Η παροχή κεφαλαίων σε ανθρώπους που θέλουν να χτίσουν τη δική τους επιχείρηση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι, νομίζω, καλό πράγμα». Ο Mandis ξεκίνησε επενδύοντας σε δύο εταιρείες και έπειτα ίδρυσε τη δική του επιχείρηση, Kalamata Capital, στα τέλη του περασμένου έτους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο capital.gr


NEWSLETTER