Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 08:30

Νέος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου

Νέος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου

Δεν υπήρχε Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου, και γι’ αυτό κάποιες επιχειρήσεις προχώρησαν στη δημιουργία του. Ενας τέτοιος σύνδεσμος, που είχε φτιαχτεί τον Ιούλιο του 2011, σταμάτησε τη δράση του μετά την εκλογή του προσωρινού Δ.Σ. - και τώρα δεν υπήρχε κανείς.

Αυτά σημείωσε μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, Ακης Πετρόπουλος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας από την Αρκαδία.

«Γιατί να έχει η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα Σύνδεσμο Εξαγωγέων, κι εμείς, η Πελοπόννησος, να μην έχουμε; Η Πελοπόννησος έχει εξαγωγείς και εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό ήταν που μας ώθησε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του συνδέσμου», επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος. Παρατήρησε πως «ο σύνδεσμος που είχε φτιαχτεί το 2011, είχε προχωρήσει μέχρι την εκλογή προσωρινού Δ.Σ. και έμεινε εκεί. Δεν είχε δημιουργηθεί κάτι, δεν είχαν προχωρήσει. Μακάρι να είχε προχωρήσει ο σύνδεσμος από τότε, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα. Δεν ξέρω τι έφταιξε και δεν προχώρησε. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ο σύνδεσμός μας υφίσταται, καθώς κάναμε ό,τι χρειαζόταν να κάνουμε».

Ο κ. Πετρόπουλος μας ενημέρωσε ότι το Δ.Σ. εξελέγη με τη συμμετοχή 45 επιχειρήσεων που είχαν εγγραφεί αρχικά, και τώρα ο σύνδεσμος, που συνεχίζει τις εγγραφές, έχει 80 επιχειρήσεις - μέλη. Ανέφερε ακόμη  ότι έχουν ενημερώσει όλα τα Επιμελητήρια (και της Μεσσηνίας), αλλά άφησε να εννοηθεί πως ενημέρωση στις επιχειρήσεις μάλλον δεν έχει γίνει: «Από τη Μεσσηνία έχουν έρθει μόνο 2-3 επιχειρήσεις που ενημερώσαμε εμείς. Θέλουμε μέλη στο σύνδεσμο από όλη την Πελοπόννησο».

Για την πιθανότητα να βιάστηκαν κάνοντας εκλογές με 45 μόνο επιχειρήσεις - μέλη, ο πρόεδρος υποστήριξε πως «τρέχουν προγράμματα στην Περιφέρεια και θα τα χάναμε. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε προγράμματα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Εκτίμησε ακόμη ότι «κάποιοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Ισως ο προηγούμενος σύνδεσμος να μην προχώρησε γιατί λαλούσαν πολλοί κοκόροι».

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου συνδέσμου παρατήρησε τέλος: «Θέλουμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Γιατί το 80%- 90% των επιχειρήσεων με τέτοιο χαρακτήρα είναι μικρομεσαίες». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «θέλουμε και τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα μας βοηθήσουν με τη γνώση και την εμπειρία τους».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Δ.Σ. του νέου συνδέσμου το απαρτίζουν οι εξής:

Πρόεδρος Ακης Πετρόπουλος - Αρκαδία (Molia - Blueberry). Αντιπρόεδρος Aντώνης Παρασκευόπουλος - Ηλεία (Ilis Quality Foods). Γενικός γραμματέας Λεωνίδας Νασιάκος - Κορινθία (Semeli Οινοποιείο). Οικονομικός επόπτης: Γιώργος Δημητρόπουλος - Αρκαδία (Arkafroz). Eφορος Δημήτρης Μανδράκος - Αρκαδία (P.Mandrakos & Co).

O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ "ΑΤΥΧΗΣΕ"

Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε το πανηγυρικό κλίμα για τη δημιουργία του πρώτου τέτοιου συνδέσμου τον Ιούλιο του 2011, όπως το κατέγραφε τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις ανακοινώσεις της:

«Σε κλίμα αισιοδοξίας, εξωστρέφειας και συνεργατικότητας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης εκδήλωση με αντικείμενο την ίδρυση "Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου", με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη, κ. Πέτρου Τατούλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκε υπ’ όψιν των παρευρισκόμενων εξαγωγέων σχέδιο Καταστατικού, το οποίο υπέγραψαν δεκάδες επιχειρηματίες ως πράξη στήριξης του εγχειρήματος που εκκινεί. Ο ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Πελοποννήσου ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή.

"Μπορεί διοικητικά η Πελοπόννησος να μην είναι ενιαία, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει διαφορετικά από μια οντότητα με δυνατότητες διεθνούς Branding. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου θα αποτελέσει πολύτιμο εταίρο στην κατάρτιση και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού εξαγωγών της επόμενης πολύ σημαντικής τριετίας, ο οποίος θα μπει κάτω από την ομπρέλα του επιχειρησιακού περιφερειακού προγράμματος, που είναι υπό κατάρτιση", σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τατούλη».

Γ.Σ.