Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 08:30

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανοιχτά τα μαγαζιά για το Φεστιβάλ Χορωδιών

Γράφτηκε από την

Ναι στα ανοιχτά καταστήματα εκτός ωραρίου λειτουργίας όταν η πόλη φιλοξενεί εκδηλώσεις, λέει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη. Μιλώντας στην "Ε" εξηγεί πως όταν «έρχεται ξένος κόσμος, σαφώς είναι μονόδρομος.

Κινείται η αγορά, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο». Μάλιστα αύριο τα καταστήματα της πόλης θα είναι ανοιχτά από τις 4.30 το απόγευμα με αφορμή τη μεγάλη παρέλαση των χορωδιών, από την πλατεία της Υπαπαντής μέχρι την κεντρική πλατεία, για το Διεθνές Φεστιβάλ της Interkultur. Το Σάββατο δε τα καταστήματα της πόλης θα παρατείνουν το ωράριό τους μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι. «Μακάρι ο Δήμος Καλαμάτας να κάνει πολλές τέτοιες εκδηλώσεις, εμείς είμαστε ευτυχείς να κάνει εκδηλώσεις ο δήμος και να συμμετέχουμε ανοίγοντας τα μαγαζιά μας», λέει η πρόεδρος. Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας κάνει ανοίγματα και σαφώς έχει αποτελέσματα, όπως λέει και η Λίλιαν Ψηλάκη. «Δεν είναι ότι θα κάνουμε τις φοβερές εισπράξεις εκείνη την ημέρα, όταν όμως θα μπει κάποιος στο μαγαζί σου, έστω 20 ευρώ ή 50 ευρώ να σου αφήσει είναι ωραίο. Τόσος κόσμος θα έρθει στην πόλη μας και εμείς να μην φανούμε φιλόξενοι με το να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας και να δώσουμε ζωντάνια στην πόλη μας;», ρωτά. Θεωρεί λοιπόν ότι «είναι υποχρέωσή μας και πιστεύω και οι συνάδελφοι θα συμμετέχουν στην παράκληση που κάνει αυτή τη στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος, να αλλάξει το ωράριό του και να ανοίξει μια Τετάρτη. Μια Τετάρτη ζητάμε και να παρατείνουν λίγο το ωράριό τους το Σάββατο», προσθέτει.

39 ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΑΠΟ 14 ΧΩΡΕΣ

Αύριο λοιπόν το απόγευμα 39 χορωδίες από 14 χώρες και φιλαρμονικές κρατών θα παρελάσουν στις 5 το απόγευμα στο κέντρο της πόλης. Και «σαφώς αυτοί οι χορωδοί δεν θα έρθουν μόνοι τους, θα έχουν και συνοδούς και μάλιστα μερικές χορωδίες που είναι από Ρωσία και βόρεια μέρη θα καθίσουν παραπάνω ημέρες από το Φεστιβάλ Χορωδιών», διευκρινίζει η κ. Ψηλάκη. Επειδή όπως λέει θα είναι τόσος πολύς ο ξένος κόσμος «για λόγους φιλοξενίας θεωρώ είναι σωστό να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα παρελάσουν και οι συνοδοί τους, μετά την παρέλαση θα περιφερθούν στους δρόμους. Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο ο εμπορικός κόσμος να ανοίξει τα καταστήματά του και δεν λέω ότι θα κάνουμε τις φοβερές εισπράξεις εκείνη την ημέρα, αλλά για λόγους φιλοξενίας ας είμαστε ανοιχτοί, κάποιοι θα κάνουν δουλειά, κάποιοι όχι». Περιορισμός δεν θα υπάρχει για το ποιος θα ανοίξει το κατάστημά του, ωστόσο θεωρεί ότι «τα κεντρικά καταστήματα αλλά και τα μη κεντρικά, αν θέλουν κάποιοι, να ανοίξουν. Μια παράκληση κάνουμε στον εμπορικό κόσμο να ανοίξει το κατάστημά του και μάλιστα και το Σάββατο να παραταθεί το ωράριο, να μην κλείσουν 2 το μεσημέρι, ας κλείσουν αργότερα».

Ο σύλλογος μάλιστα με ανακοίνωσή του προτείνει για την Τετάρτη το απόγευμα να ανοίξουν τα καταστήματα στις 4.30 το απόγευμα και να κλείσουν στις 8.30 το βράδυ, ενώ το Σάββατο προτείνει να παραταθεί η λειτουργία τους μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι, από τις 8.30 το πρωί.

«Ας παρατείνουν το ωράριό τους, επειδή κάποιοι θα φύγουν την Κυριακή, τρέχοντας την τελευταία στιγμή μπορεί κάτι να έχουν δει και να θέλουν να ψωνίσουν. Ειδικά την Τετάρτη θα ανέβουν την Αριστομένους γιατί τα λεωφορεία θα τους αφήσουν στην Υπαπαντή και είναι ωραία να είναι ανοιχτά τα καταστήματα», λέει εξηγώντας γιατί θα είναι καλό η αγορά να παραμείνει ανοιχτή. Μάλιστα για σήμερα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου σχεδίαζε να ενημερώσει τους συναδέλφους τους στην οδό Αριστομένους και την 23ης Μαρτίου για να το πουν οι ίδιοι, προσωπικά στους συναδέλφους τους. 

«Θεωρώ υποχρέωσή μας να είμαστε ανοιχτοί. Μακάρι να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και δεν πειράζει ας ξεφύγουμε από το συνηθισμένο ωράριο. Μακάρι να έχουμε δουλειά και να 'ρχεται κόσμος να ψωνίσει -αν και φαντάζομαι περισσότερο θα κοιτάξουν τα τοπικά μας προϊόντα αλλά ανεξάρτητα από αυτό, καλό θα είναι όλα τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, για να φανεί η πόλη ζωντανή: αυτό είναι το θέμα μας, περισσότερο για λόγους φιλοξενίας είναι σωστό να ανοίξουμε», αναφέρει.

 

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Ο Δήμος Καλαμάτας μας έχει συμπαρασταθεί σε όλες μας τις ενέργειες. Θεωρώ ότι κάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις οι οποίες είναι προς το συμφέρον της αγοράς, όπως για παράδειγμα το καρναβάλι», λέει κλείνοντας η Λίλιαν Ψηλάκη. Και προσθέτει: «Είμαστε υπέρ όταν έχει πολύ κόσμο στην πόλη μας να παρατείνεται το ωράριο, διαφωνώ για τις Κυριακές, τις άλλες μέρες για μένα μπορούν οι συνάδελφοι από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, όταν υπάρχει κόσμος ξένος στην πόλη μας να ανοίξουν -δεν συμφωνώ για τις Κυριακές. Μακάρι ο δήμος να κάνει πολλές τέτοιες εκδηλώσεις που να αυξάνεται η επισκεψιμότητα στην πόλη μας, να δίνει ζωντάνια και η αγορά θα κινηθεί».

Ν.Κ.