Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 18:08

Όχι στη μείωση δαπανών για τη γεωργία από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Γράφτηκε από την

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη σε σημερινή συνεδρίαση, τοποθετήθηκε επί του σχεδίου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012, όπως έχει τροποποιηθεί από το Συμβούλιο.

Με τροπολογίες των Ευρωβουλευτών κκ. Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Παπαστάμκου, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας, ζητείται η επαναφορά των πιστώσεων στις περιπτώσεις όπου το Συμβούλιο Υπουργών είχε προβεί σε περικοπές στις δαπάνες και στις διαρθρωτικές δράσεις για τη γεωργία.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η επαναφορά των κονδυλίων σε γραμμές του προϋπολογισμού ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος που αφορούν σε:

- μέτρα βελτίωσης της ποιότητας στον τομέα του ελαιολάδου,
- πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία,
- χορήγηση γάλακτος στους μαθητές,
- εθνικά προγράμματα στήριξης και λοιπά μέτρα στον αμπελοοινικό τομέα,
- προγράμματα προώθησης των γεωργικών προϊόντων,
- στρεμματική ενίσχυση για το βαμβάκι,
- ειδική στήριξη (άρθρο 68) — Συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις.

Επίσης, απορρίφθηκε η τροπολογία βρετανού ευρωβουλευτή, ο οποίος εισηγείτο τον μηδενισμό των πόρων για το Κοινοτικό ταμείο καπνού.

Σύμφωνα με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές θα πρέπει να διασφαλισθεί το ύψος τουλάχιστον των αρχικών προτάσεων στο σχέδιο προϋπολογισμού, οι οποίες βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποτραπούν οι όποιες περικοπές, ιδίως εν μέσω έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, αστάθειας των γεωργικών αγορών και διαρκούς συρρίκνωσης του γεωργικού εισοδήματος.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για σταθερές και ευνοϊκές τάσεις στις αγορές γεωργικών προϊόντων και, ως εκ τούτου, ζητεί από αυτήν να επιβλέπει τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά μέσω των απαραίτητων μηχανισμών παρέμβασης στην αγορά, όπως για παράδειγμα στον τομέα του ελαιολάδου.