Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 19:10

Καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον από τον "Νηλέα"

Γράφτηκε από την

 

Η ετήσια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Olive Clima (LIFE11 ENV/GR/942 oLIVE-CLIMA) πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου στα Χανιά στο Ινστιτούτο Ελαίας. Η συνάντηση αφορούσε τον έλεγχο της πορείας του έργου, καθώς πλησιάζει πλέον να ολοκληρωθεί, καθώς και προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των καινοτομιών που εισάγει στο χώρο της ελαιοκαλλιέργειας.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνει το Olive Clima στοχεύουν στην οικονομία, στην αειφορία και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας από μια άποψη και στην ανταγωνιστικότητα της ελαιοκομίας. 

Οι τεχνικές που έχουν μελετηθεί είναι: 

- Η επαναφορά οργανικής ουσίας (με θρυμματισμό κλαδεμάτων και με κομποστοποίηση) στο έδαφος για αύξηση της οργανικής ουσίας του. 

- Η σπορά για χειμερινή εδαφοκάλυψη και χλωρά λίπανση, με χορτοκοπή την άνοιξη. 

- Ενα ειδικό κλάδεμα και 

- Η κατάργηση του σκαψίματος (ακαλλιέργεια).

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νομό έδειξαν ότι στα χωράφια που εφαρμόζεται ακαλλιέργεια και χορτοκοπή (πρακτική που προωθεί το Olive Clima), οι ζημιές από τη διάβρωση ήταν ελάχιστες έως ανύπαρκτες σε σχέση με αυτά όπου εφαρμόζεται καλλιέργεια με φρεζάρισμα, που συνέβαλε να χαθούν τεράστιες ποσότητες επιφανειακού γόνιμου χώματος.

Ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση δόθηκε στο θρυμματισμό των κλαδιών που προκύπτουν από τα κλαδέματα του ελαιώνα, μια πρακτική που ξεκίνησε το 2012 με την έναρξη του προγράμματος και συνεχίζεται και στις τρεις ομάδες παραγωγών (Πεζών Μεραμβέλου και Νηλέα). Οι πρόσφατες εξελίξεις με την ένταξη του θρυμματισμού στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα από το ΥΑΑ&Τ και η πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση ανοίγουν σημαντικές προοπτικές για την επέκταση της πρακτικής, με την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για αντικειμενική αξιολόγηση των συμμετεχόντων με βάση τη βελτίωση του τελικού στόχου, που είναι η αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος.

Τέλος και από τις τρεις ομάδες παραγωγών εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι οι πρακτικές του προγράμματος θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του, από παραγωγούς που έχουν πειστεί για την αξία και αποτελεσματικότητά τους.