Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 15:58

Καμπανάκι από το ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου για τη δακοκτονία 

Κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας δημιουργεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος σε Πελοπόννησο και Δυτ. Ελλάδα, διαπιστώνει το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ.

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, επισημαίνει ότι «ειδικά για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου οι διατιθέμενοι πόροι δεν επαρκούν σε πολλές περιπτώσεις νομών, ακόμη, και για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση του δάκου». Παρατηρεί πως «επιπλέον η εγκατάλειψη της συλλογικής δακοκτονίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ΠΟΠ ελαιόλαδα της περιοχής μας, για τα οποία η μέθοδος αυτή αποτελεί μέρος του φακέλου έγκρισης».

Το περιφερειακό παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ ενημερώνει ότι προτάθηκαν: «Η ανάγκη διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος συλλογικής δακοκτονίας. Η ανάγκη ετήσιας αναπροσαρμογής της κατανομής των ποσών στις διάφορες ελαιοκομικές περιοχές με ρεαλιστικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των καλλιεργούμενων δέντρων, οι πρόσφατες συλλήψεις στο σύνολο του νομού κ.ά. (στην κατεύθυνση αυτή συντονιστικό ρόλο μπορεί να έχει το Υπ.Α.Α.Τ.). Η ανάγκη επίλυσης του θέματος σε ό,τι αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες με την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και με χρήση διαφορετικών, εγκεκριμένων για την περίπτωση, σκευασμάτων. Ρύθμιση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αυξημένων μετακινήσεων των εποχικών γεωπόνων τομεαρχών δακοκτονίας, με σκοπό την επίβλεψη της άρτιας εκτέλεσης του έργου».