Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 18:29

Οι δανειστές μπλοκάρουν τα 49 στρέμματα στον Κορδία 

Κινδυνεύει η παραχώρηση των 49 στρεμμάτων της Δυτικής Παραλίας στο Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με απαίτηση των δανειστών προς την κυβέρνηση, με το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Σε ρεπορτάζ της "Καθημερινής" με τίτλο «"Φρένο" στη μεταφορά ακινήτων στους ΟΤΑ βάζουν οι δανειστές»,  αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «την τάση της κυβέρνησης να "χαρίζει" ακίνητα, κυρίως προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), επιχειρούν να διακόψουν οι θεσμοί. Το συμπληρωματικό μνημόνιο έρχεται να βάλει περιορισμούς στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει ακίνητα στις "τοπικές κοινωνίες" και τους ΟΤΑ. Αυτό συνέβη στον Πειραιά, με το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας, το ίδιο με το Φαληρικό Μέτωπο, ενώ αντίστοιχα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. (...)

Σύμφωνα με το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, εξαιρέσεις στη δημόσια ακίνητη περιουσία (συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε οντότητες ελεγχόμενες από τα υπουργεία) θα λαμβάνουν χώρα πάνω σε κοινά αποδεκτές, μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, γραμμές. Καμία μεταβίβαση δημοσίου ακινήτου δεν θα λάβει χώρα, εάν αυτή θεωρείται ενάντια στη νέα νομοθεσία».

Να υπενθυμίσουμε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες να αποδοθεί στο Δήμο Καλαμάτας κατά χρήση έκταση 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Π. Νίκας βρίσκεται σε επαφές με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Για την ώρα έχει επιτευχθεί η μη υπαγωγή του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η μη εκποίησή του. Στην περιοχή βρίσκονται σημαντικές αθλητικές υποδομές (γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις) και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Και ο δήμος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του στοχεύει «στο να επαυξηθούν και συμπληρωθούν οι υποδομές αυτές, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Καλαμάτα και της ελκυστικότητας της πόλης».