Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 02:14

Μείωση έως και 30% στα ενοίκια κατοικιών - Σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για χαμηλότερο μίσθωμα

Γράφτηκε από την

Μειωμένες κατά 30% σε σχέση με το παρελθόν είναι οι τιμές ενοικίων σε πολλά διαμερίσματα της Καλαμάτας, λόγω της ύφεσης. Σε έρευνα που έκανε η "Ε", οι τιμές για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από 120-150 ευρώ, για τα δυάρια από 200 ευρώ, για τα τριάρια από 300-320 ευρώ, ενώ τεσσάρια νοικιάζονται ακόμα και κάτω από 400 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι ενοικιαστές που έχουν χρόνια συμβόλαιο διαπραγματεύονται με τους ιδιοκτήτες τη μείωση των ενοικίων, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους. Πολλοί ιδιοκτήτες όμως, μη αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της ύφεσης, δέχονται να μειώσουν το ενοίκιο μόνο κατά… 20-30 ευρώ, ενώ άλλοι παραμένουν ανένδοτοι απορρίπτοντας οποιαδήποτε μείωση.

Σε άλλες περιπτώσεις πάντως οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε γενναίες μειώσεις για να μην τους μείνει άδειο το ακίνητο, ενώ αρκετοί δεν απαιτούν πλέον εφάπαξ την εγγύηση από τον νέο ενοικιαστή, αλλά δέχονται να την εισπράξουν σε… μηνιαίες δόσεις.

Οσον αφορά τις συμφωνημένες αυξήσεις επί του ενοικίου, αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν πια να μην τη ζητήσουν από τους ενοικιαστές τους.

Είναι ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης ότι ενοικιαστές που κατοικούν επί χρόνια στο ίδιο τριάρι πληρώνουν ενοίκιο 400-450 ευρώ το μήνα... ενώ την ίδια στιγμή ένας νέος ενοικιαστής μπορεί να πιάσει ένα τεσσάρι με λιγότερα από 400 ευρώ.

Οσον αφορά τις γκαρσονιέρες, ακόμα και σε περιζήτητες περιοχές πολλές νοικιάζονται από 150 έως 190 ευρώ το μήνα. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη αλλά και τις παροχές, οι τιμές σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ανέβουν πάντως και στα 250 με 300 ευρώ.

Τα περισσότερα δυάρια κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 ευρώ, Τα περισσότερα νοικιάζονται γύρω στα 250 ευρώ, ακόμα και σε περιοχές περιζήτητες όπου τα ενοίκια είναι παραδοσιακά πολύ υψηλά.

Οσο για τα τριάρια, οι τιμές τους προσαρμόζονται συχνά ανάλογα με τον αριθμό των… μελών της οικογένειας, αφού οι ιδιοκτήτες συνυπολογίζουν προφανώς και τις ενδεχόμενες φθορές. Ετσι, ενώ ένα καινούργιο διαμέρισμα με αρκετές παροχές μπορεί να νοικιαστεί 350 ευρώ σ' ένα ζευγάρι, ένα άλλο παλαιότερο και μικρότερο τριάρι μπορεί να νοικιαστεί και 400 ευρώ σε μια 3μελή ή 4μελή οικογένεια. Πάντως, πάρα πολλά τριάρια σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας κυμαίνονται πλέον από 300 έως 350 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ένα από τα κριτήρια των ενοικιαστών παραμένει το ύψος των κοινοχρήστων και το αν ένα διαμέρισμα έχει αυτόνομη θέρμανση ή όχι.