Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 21:34

Κινέζες δημοσιογράφοι σε τυποποιητήρια ελαιόλαδου

Γράφτηκε από τον

Ελιές Καλαμών, φέτες ψωμί με ελαιόλαδο και άλλα ξεχωριστά είδη που προέρχονται απ’ αυτά τα προϊόντα, γεύτηκαν οι Κινέζες δημοσιογράφοι που χθες επισκέφθηκαν μονάδες τυποποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Είδαν από κοντά πώς τυποποιούνται το ελαιόλαδο και οι ελιές, έμαθαν ότι είναι ποιοτικά κι επώνυμα προϊόντα και πως έχουν βραβευτεί ακόμα και σε εκθέσεις της χώρας τους. Στις χθεσινές επισκέψεις τους τις συνόδευαν ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος, τα στελέχη του Αντώνης Κουτσούρης και Λίνα Ράππου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Το χθεσινό πρόγραμμα της επίσκεψής τους στη Μεσσηνία, ξεκίνησε από την εταιρεία PanProd Παντελόπουλος, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας. Η διευθύντρια μάρκετινγκ Σοφία Παντελοπούλου τους ενημέρωσε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Καλλιστώ" και σημείωσε πως κάνουν έρευνα για να βρουν το καλύτερο ελαιόλαδο, που δεν ξεπερνά τα 3 δέκατα οξύτητα. Παρατήρησε ότι το "Καλλιστώ" έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και στη χώρα τους. Πληροφόρησε ότι το 2008 ξεκίνησαν οι εξαγωγές στην Κίνα και πως στις 15 Ιουνίου 2010 η εταιρεία τους, «η μόνη από την Καλαμάτα και από τις 3 σ’ όλη την Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία με κινέζικες εταιρείες για εισαγωγή ελαιολάδου». Είπε ότι «οι πωλήσεις του "Καλλιστώ" αυξήθηκαν το 2011 και η εταιρεία κατοχύρωσε άλλα 2 ονόματα στην Κίνα» και τις προσκάλεσε στο περίπτερό της στην έκθεση της Σαγκάης το Μάρτιο του 2012. Οι Κινέζες δημοσιογράφοι γεύτηκαν γλυκό κουταλιού με ελιές. Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της PanProd Χάρης Παντελόπουλος, ο γενικός διευθυντής Νίκος Παντελόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής Γιώργος Παντελόπουλος, καθώς και στελέχη της εταιρείας.
Επόμενος σταθμός στην επίσκεψή τους ήταν η ΑΓΡΟΒΙΜ. Η γενική διευθύντρια Ευγενία Γυφτέα τις υποδέχθηκε κι έκανε μια γενική ενημέρωση για την εταιρεία. Οι Κινέζες, όπως και όλοι οι επισκέπτες φόρεσαν άσπρες μπλούζες (σαν τις ιατρικές) και καπέλα και μπήκαν στους χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και τυποποίησης. Η υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας Βενετία Τρομπέτα τις ξενάγησε στους χώρους αποθήκευσης και τυποποίησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου "Ιλιάδα", ενώ ο υπεύθυνος παραγωγής Μάκης Γιαννόπουλος στο χώρο διαλογής και τυποποίησης της ελιάς Καλαμών. Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης ο υπεύθυνος πωλήσεων Νίκος Βαλσαμάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις πωλήσεις και τις διακρίσεις της ΑΓΡΟΒΙΜ. Η Ευγ. Γυφτέα προσέφερε στις Κινέζες τα ξεχωριστά προϊόντα της εταιρείας, λάδι με βαλσάμικο ξίδι που άλειψε σε φέτες ψωμί, αλλά και ελιές Καλαμών. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Γυφτέας.
Ακολούθησε επίσκεψη στην ΕΑΣ Μεσσηνίας στη Θουρία, όπου τις δημοσιογράφους υποδέχθηκε ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης μαζί με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Γιαννακόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Κοζομπόλης ενημέρωσε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την Κίνα με επισκέψεις για το λάδι της Καλαμάτας. Και τις κάλεσε να μεταφέρουν στη χώρα τους το μήνυμα ότι «το λάδι μας έχει ονοματεπώνυμο» και πως «το καλύτερο λάδι βγαίνει στην Ελλάδα και βεβαίως στην Καλαμάτα».
Η προϊσταμένη του τμήματος εμπορίας Εφη Σταυροπούλου ενημέρωσε ότι το ελαιόλαδο της Ενωσης έχει πάρει βραβείο στην έκθεση της Κίνας.
Ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλος τις προσκάλεσε στην έκθεση τροφίμων τον Ιούλιο του 2012 στη νότια Κίνα, όπου θα συμμετέχει το ελληνικό και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Σε δηλώσεις του, ο Γ. Κανελλόπουλος είπε ότι είναι
μέρα προώθησης του ελαιολάδου σε αγορές σημαντικές, όπως η Κίνα και παρατήρησε πως χρειάζεται επιμονή, πίστη στο προϊόν και συνεπής εργασία για την ποιότητά του. Ανέφερε ότι οι Κινέζες «είναι εντυπωσιασμένες, βλέπουν κάτι οργανωμένο και ένα προϊόν που δεν μπορούν να βρουν αλλού». Παρατήρησε ότι οι επισκέπτριες μπορούν να επηρεάσουν την κινέζικη κοινή γνώμη και σημείωσε πως «ανοίγουμε ένα ακόμα παράθυρο στην κινέζικη αγορά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, αφού ενημέρωσε ότι η επίσκεψη οργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατήρησε πως «η Μεσσηνία είναι το επίκεντρο, γιατί είναι πρωταθλήτρια σε ποιότητα και ποσότητα». Και στάθηκε στην καλύτερη ποιότητα, στο ΠΟΠ και στην ταυτότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου, που αποτελούν τα εχέγγυα για να προχωρήσει στις αγορές του εξωτερικού». Επεσήμανε ότι «αυτοί οι Κινέζοι δημοσιογράφοι θα είναι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου» και ευχήθηκε «ο κάθε Κινέζος να τρώει το χρόνο τόσο ελαιόλαδο όσο τρώει ο Ελληνας τη μέρα».

 

 


 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου παρακολούθησε η αντιπροσωπεία των Κινέζων δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν χθες το μεσημέρι ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Τριφυλίας. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Μεμί και στο ελαιοτριβείο των αδερφών Μπαρτζελιώτη, είδαν από κοντά πώς ο καρπός της ελιάς γίνεται λάδι - και μάλιστα γεύτηκαν το φρέσκο ελαιόλαδο μόλις παραγόταν, το οποίο τους εντυπωσίασε.
Μαζί με τους Κινέζους  δημοσιογράφους ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Αρχικά τους υποδέχτηκε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που τους μίλησε για το λάδι της περιοχής. Σημείωσε ότι η οξύτητά του είναι μηδέν, ενώ αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το άρωμά του - κάτι που αναδεικνύει και την ποιότητά του διεθνώς. Το λάδι, είπε, είναι ο χυμός του καρπού της ελιάς, μιας ποικιλίας εξαιρετικής, της κορωνέικης που καλλιεργείται στην περιοχή μας. Στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικού αλλά και ασφαλούς προϊόντος με μέριμνα για το περιβάλλον, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος καταλήγοντας.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στην υπερσύγχρονη μονάδα από τον ιδιοκτήτη Αντώνη Μπαρτζελιώτη, που εξήγησε κάθε βήμα που ακολουθείται μέχρι να βγει το τελικό προϊόν. Πριν φύγουν οι Κινέζοι επισκέπτες γεύτηκαν φρέσκο λάδι, ενώ οι ιδιοκτήτες του ελαιοτριβείου Αντώνης και Δημήτρης Μπαρτζελιώτη τους πρόσφεραν δώρο ένα μπουκάλι βιολογικό ελαιόλαδο. Δώρα με προϊόντα της περιοχής έλαβαν και από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Η επίσκεψή τους στην περιοχή ολοκληρώθηκε με γεύμα που τους παρατέθηκε στην Κυπαρισσία.
Κ.Μπ.