Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 08:06

Προβλήματα στις συναλλαγές με τη ΔΕΗ

 

ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΘΕΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Με προβλήματα έγιναν χθες οι συναλλαγές του κόσμου με τη ΔΕΗ -τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην υπόλοιπη χώρα- καθώς από τη Δευτέρα το απόγευμα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έθεσαν εκτός λειτουργίας το πληροφορικό σύστημα «Ερμής».

Στη σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ αναφέρεται ότι ήταν «η αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της ΔΕΗ που ανάγκασε τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα». Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει εξαιρέσεις ευπαθών, όπως τις χαρακτηρίζει, ομάδων από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές -οι οποίοι έχουν καταλάβει το κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης- η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο μετά την επιλογή της διοίκησης της ΔΕΗ «να απομονώσει από ένα σύνολο εργασιών της επιχείρησης μόνο την εντολή για αποκοπές ρεύματος - που αυτός και μόνον αυτός ήταν ο στόχος της κατάληψης από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

Ας σημειωθεί πάντως ότι έχει ήδη υπάρξει διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ότι μέχρι τα Χριστούγεννα δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να εκδοθεί καμία εντολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Το υπουργείο γνωστοποίησε ακόμη απαλλαγές από την καταβολή του τέλους όσον αφορά «ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα δε θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε όσους υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».

Στις εξαιρέσεις, σημειώνει το υπουργείο, «υπάγονται όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν μόνιμη μηχανική υποστήριξη στο σπίτι, όπως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς.

Επίσης, σε περίπτωση που ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή άτομα δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις, υπάρχει δυνατότητα να εξαιρεθούν αφού πρώτα εξεταστούν από τριμελή επιτροπή.

Οσοι βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο θα ζητηθεί από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να διακανονίσουν τη δόση τους και να καταβάλουν κανονικά το ειδικό τέλος της ΔΕΗ».