Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 11:01

Σύσκεψη για το AristOil στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Σύσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη, στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη και υπό την προεδρία της, η ομάδα έργου του Διακρατικού έργου AristOil, αποτελούμενη από το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο και τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Κυριακή Αρχοντάκη και Αριστείδη Παπανικολάου.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο συντονιστής του έργου Νίκος Κρημνιανιώτης (ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη).

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανασκόπηση της πρώτης φάσης του έργου, με αντικείμενο την ενημέρωση των παραγωγών, από τους οποίους θα επιλεγούν αυτοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Βασικός στόχος του έργου είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών στην προσπάθειά τους να παράγουν ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη τιμή πώλησης. 

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε ο πρώτος κατάλογος των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας που πιστοποιήθηκαν να συμμετέχουν στο έργο και ο κωδικός αριθμός (ΚΑ) με τον οποίο εντάσσονται στην Μεσογειακή Πλατφόρμα του έργου  AristOIl. 

Οι κωδικοί αριθμοί ήδη άρχισαν να αποστέλλονται στους παραγωγούς που έχουν επιλεγεί. Με τον αριθμό αυτό οι παραγωγοί θα στέλνουν για 3 χρόνια δείγματα ελαιολάδου από κάθε ελαιώνα τους και θα έχουν δωρεάν μετρήσεις σε φαινόλες (υγειοπροστασία) και αρώματα. Οι παραγωγοί, επίσης, θα ενημερώνονται σε θέματα καλής καλλιεργητικής πρακτικής και συγκομιδής του καρπού. Ακόμα, θα ενημερώνονται ως μια “άτυπη” ομάδα για τις προσπάθειες που γίνονται σε Μεσογειακό επίπεδο για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των αγορών  για την υγειοπροστασία του πλούσιου σε φαινόλες ελαιολάδου.

Τα πρώτα δείγματα από την περιοχή της Μεσσηνίας θα αποσταλούν για ελέγχους το β’ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συμμετοχής, αλλά και όσοι ακόμα θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα (ο αριθμός είναι συγκεκριμένος για κάθε περιοχή), μπορούν να επικοινωνήσουν με το στέλεχος συντονισμού του έργου Περιφέρειας Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μητροπούλου, τηλ. 27213-61425. ή στα γραφεία του συντονιστή Φορέα ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, Νίκο Κρημνιανιώτη, τηλ. 6944-54319, email: nikos@efxini.gr.