Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 21:13

Ζήτηση για χοντρολιές στη λαϊκή της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Η ελιά Καλαμών έχει ξαναβρεί τη θέση της στο τραπέζι καθώς όλο και περισσότερες νοικοκυρές αυτή την περίοδο χαρακώνουν χοντρολιές για να γεμίσουν τα βάζα τους. Στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας υπάρχει ικανοποιητική προσφορά από μικροπαραγωγούς, κυρίως, οι οποίοι πουλάνε σε τιμές που κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος. Οι ψιλές πωλούνται γύρω στο 1,5 ευρώ και οι χοντρές φθάνουν μέχρι τα 4 - 5 ευρώ.
Η Αφροδίτη Σπαράγγη βλέπει όμως πως ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους παραγωγούς, αφού ο κόσμος δειλά - δειλά αγοράζει. "Ο κόσμος δεν αγοράζει κι έτσι καμαρώνουμε" εξηγεί.
Η Κωνσταντίνα Αλειφέρη έχει διαπιστώσει πως αν κάποιος θέλει να αγοράσει ελιές, θα αγοράσει. Κατά τα άλλα πολλοί ρωτάνε χωρίς ν' αγοράζουν, γιατί… "ο ένας τις βρίσκει ψιλές, ο άλλος ακριβές…".
Κάποιοι παραγωγοί θυμούνται πως τα προηγούμενα χρόνια οι χοντρολιές έκαναν… φτερά πριν προλάβουν να βγουν στον πάγκο της λαϊκής αφού οι χοντρέμποροι αγόραζαν τη μεγαλύτερη ποσότητα. Τώρα λίγη ποσότητα φεύγει στη χοντρική και η υπόλοιπη μένει στη λαϊκή.
Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος έχει στον πάγκο του αρκετά μεγάλη ποσότητα από χοντρολιές διαφόρων μεγεθών αλλά οι τιμές λέει πως φέτος είναι μειωμένες σε ποσοστό 10 - 15%, στη λιανική αγορά. Για παράδειγμα, άλλες χρονιές ο "γίγαντας" η χοντρή ελιά δηλαδή, έφτανε και τα 6 ευρώ το κιλό ενώ φέτος κυμαίνεται γύρω στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές διευκρινίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρονται στη χοντρική, αφού οι ποσότητες στη λαϊκή φτάνουν διαλεγμένες, ενώ έχει ήδη πεταχτεί το 20% από τη συγκομιδή. Και ο ίδιος διαπιστώνει πως οι χοντρολιές πωλούνται πιο εύκολα φέτος στη λαϊκή καθώς οι νοικοκυρές έχουν ξαναβάλει την ελιά στο τραπέζι του σπιτιού τους. Γενικά όμως φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή.
Οσον αφορά στη συγκομιδή, αυτή γίνεται από τον ίδιο με συνεργεία αλλοδαπών, αφού όπως λέει δε βρίσκει Ελληνες να πάνε για μεροκάματο. "Λένε πως δεν πάνε να δουλέψουν με 35 ευρώ την ημέρα, ενώ εγώ δουλεύω στο χωράφι μου με 25 ευρώ, με διπλοβάρδιες και Σαββατοκύριακα".
Γενικά πάντως στη λαϊκή ο ίδιος παρατηρεί αύξηση της προσέλευσης το τελευταίο 4μηνο. Οπως λέει, όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πως τα προϊόντα της λαϊκής δε συγκρίνονται ούτε από άποψη τιμής ούτε ποιότητας με τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ.