Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 21:35

Μεσσηνιακά κρασιά σε όλο τον κόσμο από την Οινομεσσηνιακή

Μεσσηνιακά κρασιά σε όλο τον κόσμο από την Οινομεσσηνιακή

Μοντέρνα οινοποιητική μονάδα, πλήρως αυτοματοποιημένη και εξοπλισμένη με την καλύτερη οινοποιητική τεχνολογία. Με στόχο την άριστη αξιοποίηση των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιού της Μεσσηνίας συνδυάζοντας την παράδοση πολλών ετών της περιοχής με την σύγχρονη οινολογική επιστήμη, η Οινομεσσηνιακή Α.Ε. από το 1998 έχει καταφέρει να "μεταδώσει" στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα εκλεκτά κρασιά Faré, προερχόμενα από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιού από τη Μεσσηνία. Κύριο μέλημά της είναι η προβολή της περιοχής και των προϊόντων της και αυτό φαίνεται και από το brand Faré, αρχαία ονομασία της περιοχής της Καλαμάτας.
Η Οινομεσσηνιακή Α.Ε. αποτέλεσε ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια της Μεσσηνιακής Βιομηχανίας Οίνων και Χυμών, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της μεταποίησης των εκλεκτών καρπών της Μεσσηνίας πάνω από 35 χρόνια.
"Ψυχή" όλης αυτής της διαδικασίας είναι ο οικονομολόγος Τάκης Ξυγκώρος, ο οποίος βάζοντας ψηλά τον πήχη κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο οινοποιείο που να παράγει και να εμπορεύεται εμφιαλωμένο οίνο στην περιοχή της Καλαμάτας. Με τον καιρό η Οινομεσσηνιακή έχει κατορθώσει να ελέγχει εξ ολοκλήρου την παραγωγή της πρώτης ύλης, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγιστο ποιοτικό έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, να έχει παρουσία στις κυριότερες αγορές του κόσμου και ταυτόχρονα να έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.
Συνοδοιπόροι του Τάκη Ξυγκώρου σε αυτό το ταξίδι είναι οι δύο γιοι του, Βαγγέλης και Στάθης, οι οποίοι έχοντας μεγάλο ζήλο και αγάπη για το χώρο, ανέλαβαν μαζί με τους 15 εξειδικευμένους εργαζόμενους του οινοποιείου την παραγωγή αρίστης ποιότητας προϊόντων, με αποστολή την τήρηση όλων των απαραίτητων και αναγκαίων συνθηκών και διαδικασιών για την παραγωγή και διάθεση στον καταναλωτή εκλεκτού οίνου σε φυσιολογικές τιμές. Κάθε χρόνο γίνεται αυστηρή επιλογή των καλύτερων σοδειών του αμπελώνα της Μεσσηνίας, στον οποίο ευδοκιμούν σε άριστο βαθμό τόσο τοπικές όσο και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, καθώς επίσης και των γνωστότερων ελληνικών αμπελώνων του Π.Ο.Π "Μαντινεία" και του Π.Ο.Π. "Νεμέα".
Στην κορυφή των εμπορικών επιλογών της εταιρείας σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Βαγγέλη Ξυγκώρο "είναι η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό. Τα κρασιά της εταιρείας διατίθενται πλέον σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία κ.ά. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 35% του συνολικού τζίρου και υπάρχει μια συνεχής ανοδική πορεία. Σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η Οινομεσσηνιακή σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται ενέργειες, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συνεργάτες (παρουσία σε εκθέσεις, οργανωμένες γευσιγνωσίες σε κάβες και εστιατόρια, καταχωρίσεις στον Τύπο, κ.λπ.), με σκοπό την εκπαίδευση των καταναλωτών στο ελληνικό κρασί και τη γνωριμία τους με τα κρασιά του μεσσηνιακού αμπελώνα".
Μέσω αυτών των κοπιαστικών αλλά και δαπανηρών ενεργειών η οικογένεια Ξυγκώρου ευελπιστεί ότι μακροπρόθεσμα θα είναι εφικτή η αναγνωρισιμότητα της ποιότητας των μεσσηνιακών κρασιών και όχι μόνο, με στόχο την πιο εύκολη προσέγγιση των μεγάλων αγορών του εξωτερικού, αλλά και εν γένει την επιβίωση μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον οποίο δραστηριοποιείται.
Μεγάλη στιγμή στη διαδρομή του οινοποιείου θεωρείται το Ασημένιο Μετάλλιο στο Anima Cabernet Sauvignon, του Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου "Mundus Vini" στη Γερμανία το 2007, ενός από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως για το κρασί, όπου για πρώτη φορά, οίνος μεσσηνιακός τοπικός βραβεύτηκε σε διαγωνισμό στο εξωτερικό. "Αν και ακολούθησαν πολλές ακόμα διακρίσεις, η πρώτη ήταν αυτή που μας έδωσε τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση πως μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιστούμε και να πάρουμε μερίδιο στις μεγάλες διεθνείς αγορές", λέει ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, ενώ όπως καταλήγει "οι δύο σειρές εμφιαλωμένων οίνων, η μία με το brand Αnima -που στα λατινικά σημαίνει ψυχή και η οποία περιλαμβάνει τις διεθνείς ποικιλίες της περιοχής μας- και η δεύτερη, η σειρά Faré (η κατά τον Ομηρο αρχαία ονομασία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας), με τις ελληνικές ποικιλίες και τα πολυποικιλιακά κρασιά, έχουν φέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στο εξωτερικό και διείσδυση σε νέες αγορές".

ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Ε.
Οινοποιείο: 6ο χλμ. ε.ο. Καλαμάτας - Μεσσήνης
Τηλ: 27210 69905
www.inomessiniaki.gr
Kάβα: Ψαρών 9, Καλαμάτα