Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 20:31

Ανάπτυξη της τοπικής αγοράς με ανταγωνιστικές τιμές ο στόχος της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη

Γράφτηκε από την

"Πρέπει να πείσουμε τους καταναλωτές να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα": Αυτός είναι ο πρώτος στόχος που βάζει η νέα πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία δηλώνει υπέρ των ουσιαστικών προσφορών, με τιμές ανταγωνιστικές που θα τραβήξουν τον κόσμο στα μαγαζιά. "Μια δική μας λαϊκή", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στην "Ε".
Επίσης, στις σκέψεις του νέου προεδρείου είναι αφενός να ξεκινήσει συλλογική προσπάθεια για να βοηθά ο σύλλογος τα μέλη του που θέλουν να διαπραγματευτούν τη μείωση του ενοικίου τους και, αφετέρου, ορισμένες παρεμβάσεις για την πάταξη του παρεμπορίου.
Με καλά λόγια μίλησε η κ. Ψηλάκη και για το έργο του επί σειρά ετών τ. προέδρου του συλλόγου, Γιώργου Λαγανάκου. "Ηταν ένας πολύ άξιος πρόεδρος και είχε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Θα πρέπει λοιπόν αν δεν τον ξεπεράσουμε, να τον φτάσουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος δηλώνει ότι δεν τρέφει αυταπάτες για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ. "Είναι δύσκολες εποχές, η κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες και ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο: Η φορολογία, τα υψηλά ενοίκια, η αναδουλειά και το παρεμπόριο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε", μας είπε. Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, τόνισε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι συλλογικές: "Θα προσπαθήσουμε. Εχουμε βάλει κάποιους στόχους, αλλά οι αποφάσεις θα παρθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση". Πρόσθεσε δε ότι με το νέο χρόνο θα γίνει γενική συνέλευση, "για να βρούμε από κοινού μια λύση για το πώς θα πλησιάσει τα μαγαζιά μας ο κόσμος".

ΠΟΛΥ ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ

Σχολιάζοντας την κίνηση των ημερών, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μάς είπε πως είναι πολύ πεσμένη. Και σημείωσε ότι παρατηρείται μια αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, γιατί ο κόσμος έχει χάσει κατά πολύ την αγοραστική του δύναμη.
"Πάει η εποχή που ξέραμε κάποτε και παίρναμε και κάποια άτομα εξτρά στα μαγαζιά μας για να μας βοηθήσουν τέτοιες μέρες. Η δουλειά είναι πολύ πεσμένη", ανέφερε - και πρόσθεσε ότι "τον 13ο μισθό συνήθως οι καταναλωτές τον ρίχνανε στην αγορά. Τώρα δεν υπάρχει, κι ο κόσμος το σκέφτεται και μάλιστα πάρα πολύ να βγει και να ψωνίσει - ειδικά όταν κάποιος έχει υποχρεώσεις, όπως κάποιο παιδί που σπουδάζει".
Για να ξεπαγώσει η αγορά η Λίλιαν Ψηλάκη πιστεύει ότι "όλοι οι έμποροι θα πρέπει να προσφέρουμε κάτι, για να μπορέσουμε να τραβήξουμε τον κόσμο, ώστε αυτά που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος για να ψωνίσει να τα δώσει σε εμάς και όχι στις λαϊκές". Μια ιδέα είναι, όπως μας είπε, "να κάνουμε μια δικιά μας λαϊκή και να τραβήξουμε τον κόσμο από τις λαϊκές και από το παρεμπόριο".

ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Οσον αφορά τα υψηλά ενοίκια στην αγορά και τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους εμπόρους για δικαστικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη, η κ. Ψηλάκη είπε ότι "έχουμε σκοπό κάτι να κάνουμε και θα το συζητήσουμε και στη συνέλευση". Οπως ανέφερε, στις πρώτες σκέψεις του προεδρείου είναι, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, να βρεθεί ο τρόπος "για νομική κάλυψη του συναδέλφου που το επιθυμεί - κι όχι μόνο για τα ενοίκια".
Είπε λοιπόν πως "έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα είναι πάρα πολλές οι δυσκολίες των συναδέλφων στο μέλλον", οπότε ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρεί ότι πρέπει να βρει τρόπους για να στηρίξει τα μέλη του. Πάντως για τα υψηλά ενοίκια η νέα πρόεδρος σημείωσε ότι "πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις από πέρυσι, ενώ φέτος κάποιοι έκαναν και μειώσεις στα ενοίκια".

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Κλείνοντας η Λίλιαν Ψηλάκη απηύθυνε ένα μήνυμα προς τους καταναλωτές από τον Εμπορικό Σύλλογο: "Να προτιμούν τα ντόπια καταστήματα για να μη φεύγει το χρήμα από την πόλη μας - και όχι στο παρεμπόριο".
Διευκρίνισε πάντως ότι απειλή για τον εμπορικό κόσμο δεν είναι οι μικροπωλητές στη λαϊκή της Αγίας Τριάδας: "Καλό είναι να συνυπάρχουμε και με τις λαϊκές. Ας φροντίσουμε να έχουμε εμείς καλύτερες τιμές, ώστε ο κόσμος να προτιμάει εμάς κι όχι τη λαϊκή". Πρόσθεσε ότι εξαιτίας και της κρίσης είναι άσχημο να μην έχουν δουλειά κάποιοι άνθρωποι, όπως π.χ. οι τσιγγάνοι, και να οδηγούνται στην παρανομία - ενώ καταλήγοντας τόνισε:
"Πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα αποσπάσουμε την προσοχή του καταναλωτή, για να τον φέρουμε στο μαγαζί μας".