Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 19:57

H γνωστή αρτοποιία των Γαργαλιάνων, ο Μπουλουλής, φουρνίζει πριν από την Επανάσταση

Γράφτηκε από τον
H γνωστή αρτοποιία των Γαργαλιάνων, ο Μπουλουλής, φουρνίζει πριν από την Επανάσταση

Από το 1816 μέχρι και σήμερα τροφοδοτεί με ψωμί την περιοχή των Γαργαλιάνων και τα τελευταία χρόνια ευρύτερα τη Μεσσηνία η «Αρτοποιία Μπουλουλή» που βρίσκεται στους Γαργαλιάνους.
Μια επιχείρηση που ξεκίνησε το 1816 από το Διονύσιο Μπουλουλή σε ένα μικρό παραδοσιακό φούρνο βγάζοντας το πρώτο ψωμί, συνεχίζει μέχρι και σήμερα αυτή την δραστηριότητα έχοντας φτάσει πλέον η πέμπτη γενιά να ασχολείται με την επιχείρηση. Στην διοίκησή της σήμερα βρίσκεται ο εγγονός του ιδρυτή της, επίσης Διονύσιος Μπουλούλης, ο οποίος και έκανε τα μεγάλα βήματα αναπτύσσοντας σημαντικά την οικογενειακή επιχείρηση, αυξάνοντας τόσο την παραγωγή παράλληλα με την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων πώλησης με γνώμονα πάντα την ποιότητα αλλά και την ίδια παραγωγή όλων των προϊόντων που μπορεί κανείς να βρει στα καταστήματα Μπουλουλής.
Η πείρα τόσων χρόνων και το πέρασμα από γενιά σε γενιά της ενασχόλησης με το συγκεκριμένο επάγγελμα, όπως είναι φυσικό, έχει δώσει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα και αυτό αποδεικνύεται από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές προς τα προϊόντα τους.
Η επιχείρηση, όπως μας εξήγησε ο Σπύρος Μπουλουλής (γιος του Διονύση) που πλέον είναι η πέμπτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την συγκεκριμένη επιχείρηση, ξεκίνησε το 1816 στους Γαργαλιάνους από ένα μικρό αρτοποιείο, το οποίο και συνέχισε την λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια, μέχρι που το 1996 ο Διονύσιος Μπουλουλής -ο πατέρας του- αποφασίζει και φτιάχνει ένα μεγάλο εργοστάσιο 1.000 τετραγωνικών για την παρασκευή των προϊόντων, ακολουθούμενο από ένα ακόμη μεγάλο βήμα το 2005 που αυτό το εργοστάσιο επεκτείνεται κατά 1.000 ακόμη τετραγωνικά.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς υπήρχε η πολύ καλή ποιότητα του προϊόντος που έφερνε και την αυξημένη ζήτηση, αφού τα προϊόντα είχαν την αποδοχή του κόσμου. Εφοδίαζε μάλιστα αρκετά σούπερ μάρκετ και η πελατεία συνεχώς αυξανόταν. Ετσι μπήκε ο στόχος να καλύψουν όσο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μπορούσαν. Η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής επειδή ήθελαν να παράγουν νέα προϊόντα έχοντας μια δυναμική θέση στην αγορά, οδήγησαν την επιχείρηση σε αυτές τις νέες επενδύσεις.
Επόμενη σημαντική απόφαση που παίρνεται είναι η στροφή προς την ανάπτυξη δικών της μαγαζιών για την πώληση των προϊόντων που παράγουν. Ετσι από το πρώτο μαγαζί που έφτιαχνε και πωλούσε τα προϊόντα και το δεύτερο που υπήρχε στην πλατεία των Γαργαλιάνων, ακολουθεί ένα μαγαζί στον Μάραθο.  Μέχρι σήμερα στο δίκτυό της περιλαμβάνονται 6 μαγαζιά, δύο στην Καλαμάτα, ένα στην Πύλο και ένα στην Κυπαρισσία. Ολα τα μαγαζιά διαθέτουν φούρνους και έτσι το ψήσιμο γίνεται εκεί.
Η επιχείρηση Μπουλουλή σήμερα παράγει είδη αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, αλεύρου, βουτήματα, σφολιατοποιεία και ζυμαρικά. Οπως δε σημειώνει ο Σπύρος Μπουλουλής «όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα μαγαζιά μας είναι δική μας παραγωγής αποκλειστικά». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται μέσω λιανικής πώλησης από το δίκτυο των δικών της καταστημάτων.
Η επιχείρηση εξακολουθεί και σήμερα να είναι οικογενειακή, ενώ συνολικά απασχολεί περίπου 50 άτομα.
Στόχοι της επιχείρησης, όπως μας σημειώνει το νεότερο μέλος αυτής ο Σπύρος, είναι «να διατηρήσουμε τα καταστήματα που έχουμε σε πολύ καλή κατάσταση με την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση προς τον πελάτη. Και αν υπάρχει η δυνατότητα, άνοιγμα και νέων καταστημάτων εφόσον φυσικά υπάρχει η δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα». Αν και -όπως επισημαίνει- η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις για αυτό και άμεσος στόχος είναι η διατήρηση των υπαρχόντων μαγαζιών συνεχίζοντας την καλή τους πορεία.

Μπουλουλής
"Καρυές" Γαργαλιάνων
Τηλ. 27630 22394, 27630 24440
Fax: 27630 24441

 


NEWSLETTER