Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 14:43

Υπόμνημα των εμπόρων Πελοποννήσου στη διαβούλευση του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Γράφτηκε από την

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας θεωρεί  πολύ σημαντική την συνάντηση των επαγγελματικών φορέων που γίνεται με πρωτοβουλία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κορινθίας. Μέσω της διαβούλευσης αυτής, δίνεται η ευκαιρία  να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.


Παρακάτω παραθέτουμε  τις θέσεις μας, για τις εμπορικές επιχειρήσεις


ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1) Απόψεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας για τον κοινωνικό διάλογο

Στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η Κυβέρνηση μεταθέτει το βάρος των απαιτήσεων της Τρόικας και των επιλογών της στους κοινωνικούς εταίρους, Η ΟΕΣΠ&ΝΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι και το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δις ευρώ.
Στην περίπτωση τριετούς παγώματος των μισθών τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος θα γνωρίζουν αντίστοιχα τις υποχρεώσεις και τις αποδοχές τους, ώστε να επαναπρογραμματίσουν τα οικονομικά τους, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το πάγωμα ουσιαστικά σημαίνει μείωση, ανάλογη με τη μεταβολή του πληθωρισμού και υπολογίζεται να κυμανθεί από 2,6% έως 3,8%.
Επιπλέον, προτείνουμε ,-τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5% με τη διατήρηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.
Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τα ολέθρια λάθη των οριζόντιων μέτρων που εφαρμόστηκαν στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Ο νέος εκβιασμός που είναι το «κούρεμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης. Σίγουρα δοκιμάζεται η συνοχή των κοινωνικών εταίρων, αφού το δίλλημα είναι συναίνεση ή παράκαμψη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 
Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το ωριαίο κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα δεν εξαρτώνται μόνο από το μισθολογικό κόστος, αλλά από το μη μισθολογικό κόστος, τον αριθμό των εργαζομένων, τις ώρες εργασίας και φυσικά το ΑΕΠ της χώρας μας.
Αναφορικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, η ΟΕΣΠ&ΝΕ θα σεβαστεί την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και όποια  σκέψη διαφορετικού υπολογισμού δώρων και επιδομάτων, τουλάχιστον στην κλαδική του εμπορίου δεν μας αφορά».

2) Απόψεις Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας για το πολυνομοσχέδιο 2012-2015

Η ΟΕΣΠ & ΝΕ δηλώνει ότι δεν φοβάται τα αντικειμενικά κριτήρια, αλλά θεωρεί την εφαρμογή τους αντικίνητρο για την επιχειρηματικότητα.  Με την επαναφορά  των τεκμηρίων, οι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την αδυναμία τους να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Επιπλέον, η θεσμοθέτηση των κριτηρίων  καταδεικνύει αφενός  μεν την  ανικανότητα του ελεγκτικού μηχανισμού να περιορίσει, πολλώ δε μάλλον να πατάξει, τη φοροδιαφυγή αφετέρου δε την  αποτυχία της Διοίκησης στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Είναι γεγονός ότι η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης επιβάλλεται από την αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να συλλάβει τα εισοδήματα που αποκρύπτονται από την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο, να εξαλείψει την πολυνομία και να εξασφαλίσει την σταθερότητα του φορολογικού συστήματος.
Η εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα: οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φορολογούνται για κέρδη που δεν πραγματοποίησαν, το κράτος να κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, να επηρεασθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου αλλά διαφορετικού μεγέθους και να ενταθεί η φοροδιαφυγή, επειδή ο μη συνεπής επιχειρηματίας θα εκμεταλλευτεί το γεγονός, ότι, αφού θα δηλώσει  κέρδη  με βάση τον αντικειμενικό προσδιορισμό δεν θα ελεγχθεί.
Εναλλακτικά, η πρόταση της ΟΕΣΠ&ΝΕ περιλαμβάνει αντί της θέσπισης των αντικειμενικών κριτηρίων, η φορολογική διοίκηση να εξετάσει την εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου τρόπου  ελέγχου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και χωρίς πολλές «χειραψίες».
Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις της ΟΕΣΠ&ΝΕ  ,η επιλογή των συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων δεν έχει μελετηθεί σοβαρά, αφού στο πολυνομοσχέδιο επιλέγονται λανθασμένα ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, οι δαπάνες μισθοδοσίας, οι λειτουργικές δαπάνες, τα στοιχεία των πωλήσεων, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες με μετρητά, τα περιουσιακά στοιχεία και η ρευστότητα, δημιουργώντας, δυστυχώς, αντικίνητρα μεγαλύτερης φοροδιαφυγής και φυγής κεφαλαίων και καταθέσεων στο εξωτερικό.
Το ελληνικό εμπόριο υποστηρίζει ότι η εκκρεμότητα του Φορολογικού πρέπει να κλείσει με μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις πανικού. Από το 1953 μέχρι σήμερα ράβουμε και ξηλώνουμε συνεχώς. Οι αναδρομικές φορολογικές εφαρμογές, οι συνεχείς προσθήκες και οι πολλές αλλαγές, μπορούν να παρομοιασθούν με το «παντελόνι του Καραγκιόζη», στο οποίο από τα πολλά «μπαλώματα», στο τέλος, δεν μπορούμε να βρούμε ούτε το αρχικό ύφασμα ούτε το αρχικό χρώμα.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, μάταια εννέα στους δέκα μικρομεσαίους εμπόρους περιμένουμε, εδώ και χρόνια, με πολύ υπομονή, τη δημιουργία ενός δίκαιου, απλού, κατανοητού, επιχειρηματικά φιλικού, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και με διάρκεια φορολογικού συστήματος που δεν θα ποινικοποιεί την επιχειρηματικότητα, αλλά θα φορολογεί το κέρδος και θα τιμωρεί τον παράνομο πλουτισμό.
Θα περιμέναμε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή να περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΚΒΣ, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και η αλλαγή του τρόπου απόδοσής του, η δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών και η σύνδεσή τους με την καταπολέμηση της ανεργίας, η ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, ο ορθός προσδιορισμός εισοδήματος και η δίκαιη εφαρμογή των ποινικών διατάξεων. 
Δυστυχώς, μετά από περιπλάνηση πολλών μηνών, αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, ξαναγυρίζουμε σε παλιές αμφισβητούμενες συνταγές.

3) Αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ κλπ φόρων, τελών, έκτακτων εισφορών
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι ο εφιάλτης των αυξήσεων και των επιβαρύνσεων και η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ είναι τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου.
Θα ήταν, λοιπόν, προτιμότερο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αντί να αλλάζει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ να αλλάξει οικονομική πολιτική, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ακολουθούμενη πολιτική της συνεχούς επιβολής νέων φόρων, τελών, εκτάκτων εισφορών κλπ εφευρημάτων οικονομικής αφαίμαξης του ελληνικού νοικοκυριού και της μικρής ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της χώρας και των πολιτών της.
Οι επιχειρήσεις μας δεν αντέχουν άλλο. Το ταμείο μας έχει στερέψει. Πολύ πάνω από τις μισές μικρές επιχειρήσεις σήμερα έχουν οφειλές και οικονομικές εκκρεμότητες διαφόρων ειδών. Είτε χρωστάνε στο κράτος, ή στο ΙΚΑ, ή στον ΟΑΕΕ, ή σε προμηθευτές τους. Πάντως κάπου χρωστάνε, με αποτέλεσμα το φάσμα του «λουκέτου», να βρίσκεται απειλητικά κοντά τους.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, αν οι μισές ή και παραπάνω επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές κλείσουν;

4) Παρεμπόριο, λαθρεμπόριο, προϊόντα απομίμησης.
Το νόμιμο εμπόριο, εδώ και χρόνια, ζητά την «απελευθέρωσή» του από την «ομηρεία» του παραεμπορίου, το οποίο συνιστά μία ακατάσχετη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και αγορά, αφού τα περισσότερα έσοδά του δεν παραμένουν εντός της χώρας. Ανέκαθεν αντιλαμβανόμασταν και εξακολουθούμε να αντιλαμβάνομαστε το παραεμπόριο ως ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρειάζεται λύσεις που θα είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς. Η πολιτεία μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επιτέλους, δείχνει εμπράκτως, ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να βελτιώσει και να εφαρμόσει τους νόμους. Επιπλέον, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα τολμηρό επιτελικό σχέδιο, από πλευράς αστυνομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα των πόλεων, αλλά και θα εκπαιδεύει αστυνομικούς ικανούς να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, με τη διαμόρφωση ενός «ειδικού τμήματος δίωξης παραεμπορίου» στο ΣΔΟΕ.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να τοποθετήσει συστήματα έλεγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια που στερείται συστημάτων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και λαθρομετανάστευσης. Τα οφέλη χρήσης πέραν της πρόληψης για τον εντοπισμό επικίνδυνων φορτίων (όπλων και εκρηκτικών) είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων του Δημοσίου από την ανίχνευση απάτης και πάταξης του λαθρεμπορίου.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για  «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της Ε.Ε.», η Ελλάδα δεσμεύει ετησίως, περίπου 22.000.000 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.  Ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 18 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 13 εκατ. και η Βουλγαρία με 11 εκατ.. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος αριθμός των σχετικών υποθέσεων στις οποίες παρενέβησαν οι ελληνικές τελωνειακές αρχές ξεπερνά τις 250. Από τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη προκύπτει ο εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας της εισροής προϊόντων απομιμήσεων από τα ελληνικά λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των δεσμευμένων προϊόντων στην ΕΕ το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14.6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4.5% από την Αίγυπτο και το 4.1% από την Κύπρο. Αυτό είναι ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δυναμική διεύρυνσής του εάν δεν προωθηθούν άμεσα μέτρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ έχουν δοθεί περίπου 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου, από τους ελέγχους προκύπτει ότι κυκλοφορούν περισσότεροι από 300.000 πλανόδιοι μικροπωλητές, ενώ μαζί με τους «νόμιμους» μαζεύονται στις παρυφές των παζαριών και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίες πωλούν προϊόντα του παραεμπορίου, φυσικά χωρίς τιμολόγια αγοράς και ταμειακές μηχανές.
Από τους ελέγχους του υπουργείου διαπιστώνεται έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των διαπιστωθεισών παραβάσεων, οι οποίες έφθασαν στις 1.354 το 2011, όταν το 2010 ήταν 452. Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυξήθηκε κατά 58%, μεταξύ του 2010-2011, ο αριθμός των κλιμακίων ελέγχων (έφτασαν τα 1.484), ενώ κατά 35% αυξήθηκε και το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Μέσα στο 2011 ελέγχθηκαν για προϊόντα απομίμησης, περισσότερες από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις όπως διεθνείς και ελληνικές αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, πολυκαταστήματα, υπαίθριες αγορές, καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα και επιβλήθηκαν πρόστιμα που υπερβαίνουν το 1,2 εκ. ευρώ.
Τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων είναι διεθνικά, αλληλοεπικαλύπτονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα, λόγω της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται σε κάθε χώρα.
Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια  κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά  και οι οδικές πύλες είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων, από τις χώρες της Ε.Ε.
Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το παραεμπόριο και η πάταξη της παραοικονομίας, η οποία στο σύνολό της εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή 69 δις ευρώ, συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπου το ελληνικό κράτος αναζητά εναγωνίως πόρους.  Από αυτά περίπου τα 20-25 δις αντιστοιχούν μόνο στο παραεμπόριο.  Υπ’ αυτήν την έννοια, βασικός στόχος της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η είσπραξη δασμών, επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 9 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται  ότι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού ανέρχεται στα 8-9 δισ. ευρώ και όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων, στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.
Σχετικά με τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, πρέπει να υπάρξουν  ταυτόχρονες ενέργειες όπως:
Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας και ιδίως στα μεγάλα λιμάνια με την χρήση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, για να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων προϊόντων,
Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.
Απλοποίηση των διαδικασιών και εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και χρήση ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προωθηθούν άμεσα καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για τους κινδύνους που ενέχουν τα προϊόντα απομιμήσεων, αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το παραεμπόριο για την ελληνική αγορά και την απασχόληση.
Σε μια περίοδο καταναλωτικής κρίσης, μας δίνεται μοναδική ευκαιρία, να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους Έλληνες καταναλωτές ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προϊόντα παραποίησης και απομίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύσσωμο το ελληνικό εμπόριο στηρίζει όλα εκείνα τα μέτρα πάταξης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, που λαμβάνονται και αναμένει πλέον μία αποτελεσματική αντιμετώπιση  του προβλήματος.

5) Ασφαλιστικά, ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ

Οι επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τις 345.000, εκ των οποίων οι 146.000 έχουν οριστικά διακόψει την ασφάλισή τους. Από τους 700.000 εναπομείναντες ενεργούς ασφαλισμένους μόνο οι 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.
Η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ σημαίνει ότι, οι οφειλέτες εισέρχονται σταδιακά, λόγω συσσώρευσης χρεών προς τον ΟΑΕΕ (ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών και προστίμων), σε ένα φαύλο κύκλο, που τους θέτει σε αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους. 
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
α. Μείωση των ασφαλιστικών για όσους το επιθυμούν με ισχύ για μία τριετία, με παράλληλη μετάταξη σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.  Να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη για την συγκεκριμένη τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο (2) ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα.  Μετά το πέρας της τριετίας, θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο και θα διατηρεί το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
β. Την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ασφαλισμένων και την αναζήτησή τους στο τέλος της ασφαλιστικής ζωής τους. Σήμερα, άσχετα από το πώς βρέθηκε ο καθένας να οφείλει εισφορές στον ΟΑΕΕ, είναι σαφές ότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Πόσο μάλλον αδυνατεί να πληρώσει προηγούμενες οφειλές. Έτσι, η αναζήτηση των οφειλομένων από των ΟΑΕΕ όταν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποσυμφορεί το σύστημα και αφαιρεί τον βρόγχο από τον κάθε συνάδελφο. Παράλληλα δίνει το δικαίωμα στο Ταμείο να εισπράξει τα οφειλόμενα ή να περικόψει αναλόγως το ύψος της σύνταξης που δικαιούται ο ασφαλισμένος.


Αναστολή Κατασταλτικών Μέτρων

H ένταση των εισπρακτικών «επιδρομών» προς τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ δεν προσφέρει τίποτα και δυσχεραίνει την κατάστασή τους.  Ζητούμε την γενίκευση της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά των επιχειρήσεων, που προβλέπει το άρθρο 48 ν. 3943/2011, είτε αυτές υπαχθούν στις ρυθμίσεις, είτε όχι, τουλάχιστον έως 31-12-2012.

Για τον ΟΑΕΕ ισχύει η παγκόσμια πρωτοτυπία, όταν ο οφειλέτης οφείλει προσωπικές εισφορές, εκτός του ότι χάνει την ασφάλιση, διώκεται και ποινικά και μπαίνει φυλακή.Είναι πια ώριμος ο χρόνος για την αντικατάσταση αυτού του άδικου και αναχρονιστικού μέτρου από τα αστικά μέσα δικαστικής συνδρομής κατά του οφειλέτη.  Εναλλακτικά, ζητούμε την αναστολή κάθε ποινικής δίωξης από τα αρμόδια τμήματα του ΟΑΕΕ, τουλάχιστον έως 31-12-2012.

Η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, ως νεοσύστατου οργανισμού δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους,καθώς αντιμετωπίζει ζητήματα οργάνωσης. Το βασικότερο πρόβλημα έγκειται στο ότι υπάρχουν ελάχιστοι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που δυσκολεύει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα αυτών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, για τους οποίους η άμεση και απρόσκοπτη συνταγογράφηση είναι ζωτικής σημασίας.

6) Τράπεζες, ρευστότητα,ΤΕΜΠΜΕ

Το σημαντικό πρόβλημα της ρευστότητας, εντοπίζεται α) λόγω της μεγάλης πτώσης τζίρου των καταστημάτων και β) λόγω της διακοπής παροχής δανείων από τις Τράπεζες. Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι οι Τράπεζες αρνούνται οποιαδήποτε αίτηση χρηματοδότησης, ακόμα και σε υγιείς επιχειρήσεις παρόλο που ευνοούνται συνεχώς από κρατικές επιχορηγήσεις.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ. Για αυτόν τον λόγο ζητούμε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με της ληγμένες δόσεις προς το ΤΕΜΠΜΕ, να ενσωματωθούν σε νέα δάνεια 10ετούς διάρκειας με χαμηλότερο επιτόκιο και να δοθεί 2 χρόνια περίοδο χάριτος, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας.   

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας


Παγώνης Βασίλειος                 Ευαγγελίου Ευάγγελος


NEWSLETTER