Κυριακή, 04 Μαρτίου 2012 22:52

Μείωση 90% των αδειών για οικοδομή στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Μείωση 90% των αδειών για οικοδομή στην Τριφυλία

Με την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Τριφυλίας να παραμένει στάσιμη και την έκδοση νέων αδειών να έχει περιοριστεί στο 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι τα οικονομικά μέτρα σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που ισχύει γύρω από τις οικοδομές λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την κατασκευή νέων οικοδομών.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτών Μηχανικών Τριφυλίας Τάσος Κατσίβελας σημειώνει ότι η δραστηριότητά τους έχει περιοριστεί αυτή την περίοδο με τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων, με τους μηχανικούς να αισθάνονται σαν κουκουλοφόροι, μπαίνοντας στις ιδιοκτησίες και καταγράφοντας τις παρανομίες, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος των μηχανικών δεν είναι αυτός αλλά να φτιάχνουν την τεχνική υποδομή της χώρας. Μας μιλά επίσης για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικοδομική δραστηριότητα μέσα από την πολυσχιδή -όπως την χαρακτηρίζει- νομοθεσία, που αυτό το οποίο χθες ήταν δεδομένο σήμερα μπορεί να θεωρείται παράνομο, για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών από την 1η Μαρτίου αλλά και τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να μπει μια σειρά σε όλη αυτή την διαδικασία.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας τόνισε: «Οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Τριφυλίας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου, είμαστε στο 10% σε σχέση με τα δεδομένα μιας τριετίας πίσω και αυτό είναι απόρροια της κεκτημένης ταχύτητας που υπήρχε τρία χρόνια πίσω. Οι μηχανικοί ασχολούνται με τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και πιο προηγούμενα με ρυθμίσεις ημιυπαίθριων, μια δουλειά που δε νομίζω ότι είναι δουλειά του μηχανικού, απλώς εκχωρήθηκε παρακάμπτοντας την δημόσια διοίκηση που ήταν ο κύριος φορέας να την αναλάβει με τους υπαλλήλους, την δομή και την πείρα που είχε.
Αυτό κάνει τους μηχανικούς να μοιάζουμε με κουκουλοφόρους που θα πηγαίνουν στις ιδιοκτησίες των πολιτών να καταγράφουν τις παρανομίες τους, ενώ η δουλειά τους δεν είναι αυτή. Είναι επιστήμονες που έχουν ένα αντικείμενο θεσμοθετημένο σύμφωνα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους και είναι επιφορτισμένοι να φτιάξουν την τεχνική υποδομή της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε εποχή.
Η Πολιτεία θεσμοθετεί συνεχώς και μεταβιβάζει ευθύνες και αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα άκριτα, χωρίς να υπάρχει ανάλογη υποδομή να υποδεχθεί αυτές τις δραστηριότητες. Παράδειγμα ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών που θα ισχύει από την 1η Μαρτίου χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή να υποδεχθεί αυτό το σύστημα. Χρειάζεται να υπάρχει μια βάση δεδομένων στο υπουργείο που θα υποδέχεται ηλεκτρονικά όλες τις μελέτες κάθε ιδιωτικού έργου που γίνεται και εκεί να υπάρχει μια πρόβλεψη από τις υπηρεσίες να είναι όλα τακτοποιημένα -αυτό δεν υπάρχει και απ' ό,τι φαίνεται στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξει. Οπως επίσης και στην τακτοποίηση αυθαιρέτων προβλέπεται κάτι τέτοιο, να αποσταλούν σχέδια και μελέτες όλων των καταγεγραμμένων αυθαιρέτων σε μια βάση δεδομένων η οποία ακόμη δεν έχει ανοίξει. Οι συνεχείς παρατάσεις δημιουργούν μια ανισορροπία στις σχέσεις πολίτη - κράτους και των μηχανικών που παρεμβαίνουν η οποία πέρα από ψυχοφθόρα δημιουργεί και μια αναξιοπιστία απέναντι στο κράτος και όλους τους εμπλεκόμενους».
Μιλώντας για τη νομοθεσία που υπάρχει γύρω από την οικοδομή και τα προβλήματα που δημιουργούνται, ο κ. Κατσίβελας σημείωσε: «Επειδή υπάρχει μια πολυσχιδής πολεοδομική νομοθεσία η ιδιωτική οικοδομή δεν έχει κάποια «σίγουρα» στάνταρ τα οποία θα κάνουν τον μηχανικό και τον πολίτη να αισθάνονται ότι αυτό που θα φτιάξει θα είναι νόμιμο 100%. Εξαιτίας αυτής της πολυσχιδούς νομοθεσίας υπάρχουν διάφορα παράθυρα και διάφορες ασάφειες που έχουν δημιουργήσει υποτιθέμενες αυθαιρεσίες, οι οποίες εκτιμώνται ανάλογα με το ποιος μηχανικός πάει να τις δει, ανάλογα με τις γνώσεις του, την εμπειρία του. Σε κάθε οικοδομή ένας μηχανικός μπορεί να διαπιστώσει α' παραβάσεις και ο άλλος β' παραβάσεις και αυτό έχει να κάνει με τις γνώσεις του, την εμπειρία του και με το τι βλέπει την δεδομένη στιγμή.
Μια πρόταση που υπάρχει και κυκλοφορεί ανάμεσα στους μηχανικούς είναι να θεωρηθεί μια βάση αναφοράς μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου που ίσχυε το παλιό καθεστώς έκδοσης αδειών, εκεί να δημιουργηθεί μια χαμηλή προστιματική βάση για ό,τι αυθαιρεσίες υπάρχουν, οι οποίες όμως να είναι πραγματικές, καθώς πολλά από αυτά που  θεωρούνται δεδομένα με τη νομοθεσία που ίσχυε στο παρελθόν σήμερα θεωρούνται παρανομίες.
Μια υγιής πρόταση θα ήταν μέχρι να ξεκαθαρίσει ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών να μην θεωρούνται παρανομίες τραβηγμένες λεπτομέρειες, για να μην δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο και να μην θεωρείται ότι το κράτος κάνει επιδρομή στα πενιχρά εισοδήματα των πολιτών. Θα έπρεπε να μπει μια βάση και από εκεί και πέρα να αρχίσει να εφαρμόζεται ένας έλεγχος στις οικοδομές όπως προβλέπει ο νέος νόμος έκδοσης αδειών, ώστε να δημιουργηθούν νόμιμες, ασφαλείς και λειτουργικές οικοδομές για τους πολίτες.
Ολα αυτά προφανώς δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα στην οικοδομική δραστηριότητα καθώς ο κόσμος προβληματίζεται αν θα πρέπει να κάνει κάτι και αν το κάνει αυτό, αν θα είναι νόμιμο. Επίσης όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα με την ανασφάλεια που υπάρχει στους πολίτες λειτουργούν αρνητικά για την οικοδομική δραστηριότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 300-400 άδειες που έβγαιναν στην περιοχή τώρα πλέον βγαίνουν 30-40 άδειες, από τις οποίες δεν υλοποιούνται όλες καθώς αρκετές από αυτές είναι από την αγωνία του πολίτη για την περίπτωση της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης».


NEWSLETTER