Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 04:04

Στο διάδοχο σχήμα της ΕΑΣ εγγράφηκαν 104 παραγωγοί και 10 συνεταιρισμοί

Γράφτηκε από την
Στο διάδοχο σχήμα της ΕΑΣ εγγράφηκαν 104 παραγωγοί και 10 συνεταιρισμοί



Μόλις 104 παραγωγοί και 10 συνεταιρισμοί σ’ όλο το νομό εγγράφηκαν στο νέο συνεταιρισμό, το διάδοχο της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Τα μέλη των 10 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που συγχωνεύονται με τη νέα οργάνωση, υπολογίζονται στα 950, όμως οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν είναι ενεργοί παραγωγοί και κυρίως συνεταιριστές.
Και το πιο σημαντικό είναι ότι όσοι απ’ αυτούς τους παραγωγούς, τους μεμονωμένους αλλά και τα μέλη των υπό συγχώνευση συνεταιρισμών οφείλουν στην Ενωση μέχρι τις 31/12/2011, δεν μπορούν να εγγραφούν και να γίνουν δεκτοί στον καινούργιο συνεταιρισμό. Επίσης, αν οι υπό συγχώνευση συνεταιρισμοί χρωστούν, έχουν προσημειώσεις στην ΑΤΕ και γενικά βρίσκονται σε οδυνηρή οικονομική κατάσταση, δε θα γίνουν δεκτοί στη νέα οργάνωση.
Αυτά τα ζητήματα αναμένεται να εξεταστούν και να ξεκαθαρίσουν στο Δ.Σ. της Ενωσης την ερχόμενη Παρασκευή. Η διοίκηση θα εξετάσει τις περιπτώσεις των μεμονωμένων παραγωγών και των συνεταιρισμών, με βάση τα παραπάνω, και θα αποφασίσει ποιους θα κάνει δεκτούς.
Οι συνεταιρισμοί που έκαναν αίτηση συγχώνευσης με το νέο συνεταιρισμό της ΕΑΣ, είναι: Αβραμιού, Βλαχόπουλου, Κυνηγού, Καλλιθέας, Κουκουνάρας, Σπιταλίου, Λεύκης, Αρφαρών και ο Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών με έδρα τη Γιάλοβα.
Να σημειωθεί ότι για τα φυσικά πρόσωπα η μερίδα για την εγγραφή ήταν 300 ευρώ, ενώ οι συνεταιρισμοί μεταφέρουν στη νέα οργάνωση τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις αποθήκες τους κλπ. και η διοίκηση της ΕΑΣ θα εξετάσει αν αυτά καλύπτουν και κατά πόσο την αξία της μερίδας. Οι υπό συγχώνευση συνεταιρισμοί είναι ανενεργοί, ενώ αυτοί που έχουν δικά τους ελαιοτριβεία προτιμήσουν να μείνουν αυτόνομοι και να συνεχίσουν μόνοι τους.
Γ.Σ.


NEWSLETTER