Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 08:37

Κοζομπόλης κατά Αντωνόπουλου για τα οικονομικά της Ενωσης

Γράφτηκε από την
Κοζομπόλης κατά Αντωνόπουλου για τα οικονομικά της Ενωσης



Απάντηση για το χθεσινό πρώτο θέμα της "Ελευθερίας" με τίτλο "Οικονομική ασφυξία αφήνει πίσω η ΕΑΣ", δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. Αναφέρεται σε λάθος στοιχεία που αφορούν τα δάνεια της ΕΑΣ και επιρρίπτει ευθύνες σε «μία αξιοθρήνητη και επαίσχυντη  εσωκομματική αντιπολίτευση, γιατί κάποιοι θα έβαζαν θετικό πρόσημο στις πολιτικές τους φιλοδοξίες κατ’ αυτόν τον τρόπο», επικρίνοντας το σύμβουλο Μιχάλη Αντωνόπουλο.
Παραδέχεται ότι «η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ δεν είναι αυτή που θα προσδοκούσαμε». Στην απάντησή του ο κ. Κοζομπόλης, πάντως, δεν κάνει αναφορά στη ζημιά του 2011 και τις συσσωρευμένες ζημιές και κάνει λόγο για καθαρή θέση 2,4 εκ. ευρώ.
Η απάντηση του κ. Κοζομπόλη:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας στις 26 Ιουνίου 2012 κάνετε αναφορά στα αποτελέσματα του Ισολογισμού της οικονομικής χρήσης του 2011 της ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπου επιχειρείται μία διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας, όχι βέβαια με ευθύνη αποκλειστική δική σας. Αλλά με τις λάθος πληροφορίες που σας έδωσε ο Διοικητικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, τις οποίες όμως έπρεπε πρώτα να φιλτράρετε.
Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να σας παραθέσω τα παρακάτω στοιχεία για την σωστή ενημέρωση των μελών μας
1. Το σύνολο των δανείων της ΕΑΣ είναι α) Βραχυπρόθεσμο 3,4 εκατομμύρια € β) Μακροπρόθεσμο 4,4 εκατομμύρια € (πυρόπληκτο). Δηλαδή συνολικά 7,8 εκατομμύρια € και όχι 16,8 εκατομμύρια όπως λάθος το αναφέρατε.
2. Οι υποχρεώσεις μας είναι περίπου 9 εκατομμύρια € και οι απαιτήσεις μας είναι 10 εκατομμύρια €. Πράγμα που μάλλον εσκεμμένα δεν σας αναφέρθηκε. Δηλαδή το κυκλοφορούν ενεργητικό (αποθέματα απαιτήσεις χρεόγραφα διαθέσιμα κλπ) υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις μας.
Σίγουρα η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ δεν είναι αυτή που θα προσδοκούσαμε. Όμως, αντί να βάζουμε πλάτη στο να βελτιώσουμε κάποια πράγματα διαρθρωτικά κυρίως στη συνολική λειτουργία και δομή του Συνεταιρισμού (όπως είναι το αυξημένο κόστος λειτουργίας της) εμείς σαν σύμβουλοι θέλαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια να βάζουμε τρικλοποδιές με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα στη Διοίκηση. Αποτέλεσμα η Διοίκηση αντί να ασχολείται με τα φλέγοντα θέματα ησχολείτο με το πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μία αξιοθρήνητη και επαίσχυντη  εσωκομματική αντιπολίτευση, γιατί κάποιοι θα έβαζαν θετικό πρόσημο στις πολιτικές τους φιλοδοξίες κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Αυτό επιβεβαιώνεται μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας αυτού του Συμβουλίου.
Ο κ. Αντωνόπουλος αμφισβητεί το ότι η νέα Γενική Συνέλευση μπορεί να εγκρίνει τον ισολογισμό του 2012. Ερωτώ λοιπόν, πώς θα γινόταν εάν δεν υπήρχε ο νέος νόμος (4015) με τον οποίο παρατάθηκε η θητεία μας και γίνονταν οι εκλογές κανονικά το Νοέμβριο του 2011 όπου: α) θα είχαμε μία νέα Γενική Συνέλευση. β) θα είχαμε μία νέα Διοίκηση που θα προέκυπταν από την νέα Γενική Συνέλευση.
Αυτά τα νέα όργανα δεν θα ήταν εκείνα που θα ενέκριναν τον ισολογισμό του 2011;
Κάποιοι λένε ‘όχι’ σε όλα για να κάνουν γνωστή την παρουσία τους. Δικαίωμά τους, ο κόσμος μας ας τους κρίνει. Γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται.
Τέλος θέλω να σας πληροφορήσω ότι οι νέοι μέτοχοι της (ΕΑΣ) νέου συνεταιρισμού Μεσσηνίας "Η Ενωση Μεσσηνίας", παίρνουν στα χέρια του ένα συνεταιρισμό με τόσα και τόσα προβλήματα, ο οποίος όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ορισμένος ορκωτός ελεγκτής του ΣΟΛ κ. Μπουντάς, διαθέτει μία καθαρή θέση περί τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Εύχομαι τα νέα μέλη και η νέα διοίκηση να συμβάλλουν θετικότερα για το μέλλον του συνεταιρισμού μας».



NEWSLETTER