Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 08:15

Προείσπραξη 10% της εισφοράς σε χρήμα για πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας, Γιαννιτσανίκων και Πλακωτών

Προείσπραξη 10% της εισφοράς σε χρήμα για πολεοδόμηση Ανατολικής Παραλίας, Γιαννιτσανίκων και Πλακωτών

Περί τα 800.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσουν οι μελέτες για τις πολεοδομήσεις των νέων περιοχών που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΓΠΣ Καλαμάτας -και συγκεκριμένα τα 1.500 στρέμματα στην ανατολική Παραλία, τα Γιαννιτσάνικα και τα Πλακωτά.

Ποσοστό 10% αυτών των χρημάτων θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες στις υπό πολεοδόμηση περιοχές, στο πλαίσιο της διαδικασίας προείσπραξης της εισφοράς σε χρήμα.
Η σχετική ενημέρωση έγινε -από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα και την προϊσταμένη της Πολεοδομίας του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη- στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε προχθές το βράδυ ο Δήμος Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, όπου οι ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν τα περί της προείσπραξης και ζητήθηκε η συνεργασία τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας θα δώσει στο Δήμο Καλαμάτας τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού απαιτούμενου προϋπολογισμού των μελετών -έτσι ώστε η πίστωση που θα συγκεντρωθεί να λειτουργήσει ως μέσον πίεσης προς τους μελετητές για τη γρήγορη ολοκλήρωση της μελέτης.
«Στόχος μας για τις νέες πολεοδομήσεις είναι να υπάρχει ένας ορατός χρόνος ολοκλήρωσης τους και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με την ύπαρξη της ικανής και αναγκαίας χρηματοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος.
Διευκρίνισε δε η Π. Ντίντα ότι «τα χρήματα αυτά, ούτως ή άλλως, θα καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες στο μέλλον, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και λόγω της υπεραξίας που αποκτούν οι ιδιοκτησίες τους, αφού μετατρέπονται από αγροκτήματα σε οικόπεδα».
Η αντιδήμαρχος δήλωσε πάντως ότι ο Δήμος Καλαμάτας «έχει λάβει υπ’ όψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ιδιοκτήτες και γι’ αυτό θα προταθεί να υπάρχει διαβάθμιση δόσεων στη πληρωμή του εν λόγω ποσού, η οποία θα κυμαίνεται από 12 έως 36 δόσεις, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο».