Κυριακή, 01 Ιουλίου 2012 10:27

Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Καλαμάτας "Διάπλαση"

Γράφτηκε από την
Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Καλαμάτας "Διάπλαση"

 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η αποκατάσταση ατόμων με κινητικές αδυναμίες μετά από σοβαρά ατυχήματα ή σοβαρές ασθένειες στην Πελοπόννησο ήταν στα όρια της φαντασίας. Ελλιπής ενημέρωση και προπάντων έλλειψη των απαιτούμενων τεχνολογικών μέσων, δεν έδιναν την ευκαιρία σε βαριά ασθενείς να ενταχθούν εκ νέου στο κοινωνικό σύνολο και να είναι κοινωνικά ενεργοί. Από το 2010 όμως, όταν το Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Καλαμάτας “Διάπλαση” άνοιξε τις πύλες του, ξεκίνησε κυριολεκτικά μία νέα εποχή στην ευρύτερη περιοχή, αφού πλέον άτομα που μέχρι πρότινος θεωρούντο καταδικασμένα έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες.

Η “Διάπλαση” ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο του 2010 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στην οδό Αρτέμιδος. Δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει καίρια και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής λόγω σοβαρής ασθένειας ή τραυματισμού, μετά τη λήξη της νοσηλείας του στο νοσοκομείο.

Προβλήματα που σχετίζονται όχι μόνο με την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, αλλά και με την καθημερινότητά του, τον τρόπο ζωής του που έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Πράγματα καθημερινά και αυτονόητα όπως η διατροφή, η χρήση τουαλέτας, η ατομική καθαριότητα και τόσα άλλα, μετατρέπονται σε ανυπέρβλητες δυσκολίες για τον ίδιο και το συγγενικό του περιβάλλον, ενώ η παρουσία γιατρού είναι συχνά επιβεβλημένη.

Η “Διάπλαση” διαθέτει 75 κλίνες και διατηρεί συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ παρέχοντας το υψηλό επίπεδο φροντίδας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς. Η δραστηριότητά της όμως δεν περιορίζεται στα στενά όρια της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Βιρβίλη, τουλάχιστον το 30% των ασθενών που έχουν εμπιστευθεί το Κέντρο προέρχονται από περιοχές εκτός Μεσσηνίας -όπως η Αθήνα, η Βέροια, η Αμφισσα, τα Ιωάννινα, η Κεφαλλονιά και φυσικά ολόκληρη η Πελοπόννησος-, δείγμα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. “Μεταξύ άλλων αυτό τονώνει και την τοπική αγορά, αφού συνήθως οι ασθενείς που έρχονται από μακρινές περιοχές συνοδεύονται από αρκετά άτομα της οικογενείας τους και εκ των πραγμάτων απαιτείται διαμονή και λοιπά καθημερινά έξοδα” σημειώνει ο κ. Βιρβίλης.

Το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου, μετά από καθημερινή παρακολούθηση του ασθενούς καταρτίζει εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασής του, με στόχο την αυτοεξυπηρέτησή του, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του και την ενίσχυση της καλής ψυχολογίας του. Η ιατρική ομάδα της "Διάπλασης" περιλαμβάνει φυσίατρο, διευθυντή και μόνιμους ιατρούς - παθολόγο, καρδιολόγο, νευρολόγο και εφημερεύοντα ιατρό σε 24ωρη βάση. Επίσης διαθέτει εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Την ιατρική ομάδα συμπληρώνουν φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Η νοσηλευτική υπηρεσία αποτελείται από τη διευθύνουσα, τις προϊσταμένες τμημάτων, νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς, οι οποίοι παρέχουν τη σωστή φροντίδα στους ασθενείς και συμβάλλουν στο έργο της επανεκπαίδευσης για μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Κάθε γιατρός και νοσηλευτής είναι άρτια επιστημονικά καταρτισμένος με εμπειρία, γνώσεις, εξειδίκευση αλλά και ανθρώπινο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς.

Συνολικά, στο Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας “Διάπλαση” απασχολούνται περισσότερα από 100 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατοικούν στη Μεσσηνία.

Στους στόχους της επιχείρησης είναι, όπως λέει στην “Ε” ο κ. Βιρβίλης, η διατήρηση των κεκτημένων, ενώ υπάρχουν και προχωρημένα πλάνα επέκτασης της δραστηριότητας - τα οποία όμως προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμα. Σχεδιασμός υπάρχει και για συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής,

 

Αντικείμενο της “Διάπλασης” είναι η αποκατάσταση ασθενών που υποφέρουν από τις εξής νόσους - παθήσεις - κακώσεις:

 

· Εκφυλιστικές παθήσεις Κ.Ν.Σ., αταξία - παραπληγία

· Νευροχειρουργικές επεμβάσεις

· Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

· Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια

· Παθήσεις και κακώσεις του νωτιαίου μυελού

· Σκλήρυνση κατά πλάκας

· Νόσος Parkinson

· Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

· Νευρίτιδες, πολυνευρίτιδες, πολυριζονευρίτιδες

· Εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος

· Συγγενείς ή οικογενείς παθήσεις

· Ογκοι νευρικού συστήματος

· Μετεγχειρητικές καταστάσεις

· Αρθροπλαστικές

· Κατάγματα

· Ακρωτηριασμοί

· Κήλες δίσκων

· Οσφυαλγία

· Αυχενικό

· Αθλητικές κακώσεις

· Συγγενείς (εκ γενετής) παθήσεις

· Μηνιγγομυελοκήλη

· Εγκεφαλική παράλυση

· Μυοπάθεια

· Πολυσυστηματικές παθήσεις

· Νευρογενής Ουροδόχος Κύστη

· Διαταραχές ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών

· Διαταραχές σεξουαλικότητας

· Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

· Ερυθηματώδης λύκος

· Ρευματοειδής αρθρίτιδα

· Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια

· Ινοκυστική Πνευμονοπάθεια

· Ασθμα

· Παιδιατρικές παθήσεις (π.χ. ιδιοπαθής σκολίωση, μαιευτική παράλυση, δισχιδής ράχη κ.ά.)

· Προβλήματα γεροντικής ηλικίας (π.χ. βραχύνσεις, δυσκινησίες κ.λπ.)

· Μετεγχειρητική αποκατάσταση καρδιοχειρουργημένων ασθενών

· Προγράμματα καρδιοαναπνευστικής άσκησης μετά από έμφραγμα

 


 

"ΔΙΑΠΛΑΣΗ" Α.Ε.
Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας
Β’ Πάροδος Αρτέμιδος, Καλαμάτα
Τ.Κ. 24100
Τηλεφωνικό Κέντρο: 27210 44700
Φαξ: 27210 41705
http://www.diaplasis.eu
e-mail: info@diaplasis.eu

 


NEWSLETTER