Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 21:55

Παπαθεοδωρίδης Α.Ε.: Από την προσφυγιά στην πρώτη γραμμή του εμπορίου της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

“Το εμπόριο ποτέ δεν πεθαίνει. Μόνο αρρωσταίνει. Απλώς τώρα μένει να δούμε πότε θα γίνει καλά”. Η φράση αυτή ανήκει στον Θεόδωρο Παπαθεοδωρίδη, ιδιοκτήτη τεσσάρων καταστημάτων υπόδησης και ένδυσης στην Καλαμάτα. Μετά από τρεις γενιές στο χώρο του εμπορίου η οικογένεια Παπαθεοδωρίδη έχει καταφέρει να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην εμπορική ζωή της πόλης. Μετά από μία μακρά και επιτυχημένη πορεία στο χώρο αυτό, σύντομα θα είναι έτοιμο το νέο “παιδί” της επιχείρησης στον ξενοδοχειακό τομέα.

Ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 την εμπορική του δραστηριότητα από την Καλαμάτα με κατάστημα ενδυμάτων στην οδό Ιθώμης κοντά στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Το 1972 ενέταξε στο κατάστημα και υποδήματα. Ως το 1981 το κατάστημα λειτουργούσε αδιάκοπα στην Καλαμάτα, ώσπου ο γιος του Βασίλης αποφάσισε να ανοίξει τρία καταστήματα σταδιακά σε Πύργο, Πάτρα και Σπάρτη. Τρία χρόνια αργότερα πάντως η επιχείρηση επιστρέφει στην Καλαμάτα  σε κατάστημα στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, κοντά στο σημερινό Super Market Υποδημάτων. Το 1992 η επιχείρηση μεταφέρεται σε ιδιόκτητο χώρο λίγα μέτρα πιο πέρα, όπου λειτουργεί το Super Market Υποδημάτων. Την επόμενη χρονιά με την ολοκλήρωση των σπουδών του ως ηλεκτρολόγου - μηχανολόγου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο γιος του Βασίλη Παπαθεοδωρίδη, Θεόδωρος ξεκινάει να ασχολείται με την επιχείρηση και σταδιακά να παίρνει τα ηνία. Το 2000 ιδρύεται το δεύτερο κατάστημα της επιχείρησης, το Shoe Center στην οδό Κρήτης 2. Μετά από πολυετή ενασχόληση με τον χώρο των υποδημάτων η εταιρεία αποφασίζει να επιστρέψει και στα ανδρικά ενδύματα ανοίγοντας  στην Πλατεία 23ης Μαρτίου (απέναντι από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας) το κατάστημα "Lifo",  το οποίο προσφάτως μεταφέρθηκε στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Επίσης το 2006 προστίθεται και το κατάστημα "Migato" επί της Αριστομένους 79.
Η επιχείρηση σήμερα απασχολεί 25 άτομα, ενώ συνεργάζεται στον τομέα των υποδημάτων με τις μεγαλύτερες εταιρείες (Boxer, Migato, Adams κ.ά.). Τα προϊόντα που διατίθενται καλύπτουν όλο το οικονομικό φάσμα για όλη την οικογένεια, από τα πιο φθηνά μέχρι και πιο ακριβά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών.
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδωρίδης πάντως μιλώντας στην “Ε” χαρακτηρίζει τον κόσμο μαζεμένο λόγω της οικονομικής κρίσης διευκρινίζοντας ότι τα  τελευταία χρόνια υπάρχει πτώση στον τζίρο της επιχείρησης. “Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και σωστές επιλογές για να επιβιώσει κάποια επιχείρηση σήμερα” επισημαίνει ο κ. Παπαθεοδωρίδης. Διαχρονικά πάντως η επιχείρηση έχοντας την εμπιστοσύνη πολλών Καλαματιανών επιστρέφει μέσω επενδύσεων στην τοπική αγορά το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών.
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται παράλληλα και η νέα μεγάλη επένδυση στον ξενοδοχειακό χώρο αυτή τη φορά. Η οικογένεια Παπαθεοδωρίδη μέσω της εταιρείας “Horizon” κατασκευάζει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στην Παραλία της Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Καρακούση (πρώην "Παλλάντιουμ"). Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη το ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι και πολύ πιθανόν να ονομάζεται “Horizon”.

 

 


 

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Α.Ε.


Super Market Υποδημάτων
Πλατεία 23ης Μαρτίου 16
Τηλ.: 27210 88285

Shoe Center
Κρήτης 2
Τηλ.: 27210 62574

Lifo
Αριστομένους 7
Τηλ.: 27210 94838

Migato
Αριστομένους 79
Τηλ.: 27210 94570

e-mail: papteod@yahoo.gr