Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 08:54

Αποτύπωση ρεμάτων στο σχέδιο της Βέργας

Αποτύπωση ρεμάτων στο σχέδιο της Βέργας



Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση ρεμάτων στη Βέργα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώθηκε σε χθεσινή υπηρεσιακή σύσκεψη -υπό τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, στο Διοικητήριο- με αντικείμενο θέματα πολεοδομίας.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος μετά τη σύσκεψη, αναφέρεται ότι όσον αφορά στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, ο δήμος έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο ΠΕΚΑ επιστολή προκειμένου -όπως έγινε στην περίπτωση της Βέργας- να λυθεί η σύμβαση των μελετητών, προκειμένου να συνεχίσει ο δήμος τη σχετική διαδικασία.
Σημειώνεται πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, ότι στη Μικρή Μαντίνεια εκκρεμεί στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτηριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ η γεωλογική μελέτη, όπως και η τελική διαδικασία έγκρισης στην Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΟΚΚ) του ίδιου υπουργείου.
Στο ΥΠΕΚΑ επίσης εξακολουθεί να εκκρεμεί και η κύρωση της πολεοδομικής μελέτης της Κηπούπολης. Στη χθεσινή, υπό το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη, επισημάνθηκε η «κατεπείγουσα ανάγκη» -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- «για λήψη απόφασης από το Κεντρικό ΣΧΟΠ για την μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας», αν και σύμφωνα μεν ίδια ανακοίνωση «υπάρχει διαβεβαίωση από την ΔΟΚΚ ότι έχει ελεγχθεί».
Χωρίς εξέλιξη παραμένει, όπως ενημέρωσε ο δήμος, η ολοκλήρωση της μελέτης πράξης εφαρμογής στα πυκνοδομημένα της Ανατολικής Παραλίας και της Αγιάννας.
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Στη χθεσινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε, επίσης ότι ο δήμος -η νομική του υπηρεσία, ακριβέστερα- συνεργάζεται με το Κτηματολογικό Γραφείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για στις πράξεις εφαρμογής, δυτικά της Αρτέμιδος και στην περιοχή Κατσόγιαννη.
Η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να ακολουθήσει η πράξη εφαρμογής σύντομα. Οσον αφορά δε στην ανταλλαγή 25 οικοπέδων, στη χθεσινή σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι πρέπει να προηγηθεί δικαστική διαδικασία από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας.
ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει, σχετικά με τις πράξεις αναλογισμού, ότι ήδη έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας αίτηση για καθορισμό τιμής μονάδας στις οδούς Μπουλούκου, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ναυαρίνου.
Αναφέρεται επίσης ότι έγινε αυτοψία -από κοινού με την Υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων- για τον καθορισμό αξίας στην πράξη αναλογισμού στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Υψηλάντου και Βουλγαροκτόνου, ενώ όσον αφορά στην πράξη αναλογισμού στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αρκάδων ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με μελετητές.
ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΕΙΣ
Τέλος, όσον αφορά στις νέες πολεοδομήσεις, η χθεσινή σύσκεψη κατέληξε ότι για τις περιοχές Ανατολικής Παραλίας, Γιαννιτσανίκων και  Πλακωτά, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου θα προκηρύξει τις σχετικές μελέτες αμέσως μετά την οριστικοποίηση των θεμάτων προείσπραξης εισφοράς σε χρήμα.
Οσον αφορά στις Γουλιμίδες, ωστόσο, η υπό τον δήμαρχο σύσκεψη κατέληξε -μετά και τη δημόσια διαβούλευση, τον περασμένο Ιούλιο- ότι το θέμα δεν είναι ώριμο καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «υπάρχει εμπλοκή, λόγω αρνητικής στάσης μερίδας ιδιοκτητών».