Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 12:10

Δημ. Μανιάτης τουριστικός πράκτωρ: Αισιοδοξία για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο

Δημ. Μανιάτης τουριστικός πράκτωρ: Αισιοδοξία για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο

 

 

Τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και φορέων, προτείνει ο τουριστικός πράκτορας και μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης. Δηλώνει αισιόδοξος για το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου «διότι είναι ένα μεγάλο νησί το οποίο δεν έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει τους τουριστικούς πόρους που διαθέτει, έχει οδική πρόσβαση, διαθέτει μεγάλο μήκος ακτών στη δυτική ακτή και μικρές γραφικές παραλίες στα νότια και ανατολικά». Επισημαίνει πάντως ότι «χρειάζονται επενδύσεις και υποδομές από την Πολιτεία και δυνατότητα αεροπορικής πρόσβασης». 

Επίσης, στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση «να αναγνωριστεί η τουριστική οικονομία στις υψηλές προτεραιότητες όλων των κομμάτων. Να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε ένα πλαίσιο αρχών και δράσεων, σε μία εθνική τουριστική πολιτική ως αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας». Στους τοπικούς άρχοντες στέλνει μήνυμα να εκμεταλλευτούν την άρση του καμποτάζ, γιατί «μπορεί να συμβάλει πολύ θετικά στην περιοχή μας - και οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να είναι η Καλαμάτα να γίνει home port, δηλαδή λιμάνι επιβίβασης - αποβίβασης. Σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο, ενδείκνυται, και πιστεύω ότι θα το σκεφτούν οι οργανωτές κρουαζιέρας».

Τέλος, ο Δημήτρης Μανιάτης επισημαίνει ότι «με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα είναι δύσκολη η δημιουργία μαρίνων». Προτείνει όμως «την προώθηση νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία υδατοδρομίων σε όλη την επικράτεια».

- Η καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται ότι έκλεισε με σημαντικές απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό. Ποια είναι η εικόνα για τη Νότια Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία, αναφορικά με τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα; 

«Επειδή η σεζόν όσον αφορά τον απερχόμενο τουρισμό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη (ολοκληρώνεται το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου) μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουρ-οπερέιτορς η μείωση των προγραμμάτων τους για την Ελλάδα είναι της τάξης του 10% και ακολουθούν πολιτική συρρίκνωσης. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και την έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων κατά ένα ή ενάμιση μήνα αργότερα, λόγω των εκλογών, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η περιοχή μας».

 

- Υπήρξαν ακυρώσεις και, αν ναι, πού οφείλονται; Εκανε τίποτα η Πολιτεία ή οι τοπικοί παράγοντες, για να αναστρέψουν το τυχόν αρνητικό κλίμα;

«Υπήρξε συρρίκνωση των προγραμμάτων διότι δεν έγιναν παρακρατήσεις λόγω ανασφάλειας. Ολα τα μέσα ενημέρωσης και αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη παρουσίαζαν αρνητική εικόνα για την Ελλάδα.

Επίσης συνέβαλαν αρνητικά και οι ταξιδιωτικές οδηγίες της Αγγλίας και Γερμανίας.

Η Πολιτεία δεν έκανε τίποτε για να μειώσει την αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας».

 

- Οι τιμές των τουριστικών πακέτων έχουν μειωθεί. Η μείωση έχει κόστος και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλευση τουριστών;

«Οι τιμές των τουριστικών πακέτων έχουν μειωθεί και είναι αντίστοιχες των ανταγωνιστών μας, χωρίς να επηρεαστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες όσον αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επαναλαμβάνω ότι εκείνο που συνέβαλε αρνητικά είναι η ανασφάλεια που επικρατεί για τη χώρα μας - και αυτό αφορά περισσότερο την Πολιτεία».

 

- Ποια λάθη από πλευράς Πολιτείας αλλά και επαγγελματιών του τουρισμού θεωρείτε πως θα έπρεπε να διορθωθούν, ώστε ο τουρίστας να είναι περισσότερο ικανοποιημένος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες;

«Η Πολιτεία πρέπει να αποκαταστήσει στον επισκέπτη την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια, την καλή παροχή υπηρεσιών και να εμπνεύσει το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της, και ο ιδιωτικός τομέας να προσλαμβάνει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό».

 

- Η μειωμένη προσέλευση τουριστών από νέες αγορές είναι ανησυχητική για το μέλλον του τουρισμού στον τόπο; Ποιες δράσεις προτείνετε για την αντιστροφή του κλίματος;

«Οχι, δεν είναι ανησυχητική. Προτείνω τη δημιουργία εταιρείας μάρκετινγκ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. 

Η χώρα πρέπει να επενδύσει στο μάρκετινγκ, στη διαφήμιση, στις δημόσιες σχέσεις. Επίσης η πρότασή μου στην κυβέρνηση είναι να συγκεντρώσει στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων και να δημιουργήσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή. Ας κοιτάξει ορισμένους μεγάλους ηγέτες στην Ευρώπη και ας διδαχθεί από την αλληλεπίδρασή τους με τα στελέχη των επιχειρήσεων των διαφόρων κλάδων».

 

- Τι αλλάζει η οικονομική κρίση στην τουριστική γεωγραφία και τι αντίκτυπο έχει στον τουριστικό πληθυσμό που προσέρχεται στην Μεσσηνία;

«Η οικονομική κρίση αλλάζει την προτίμηση των επισκεπτών-τουριστών, διότι επιλέγουν κοντινότερες χώρες για οικονομικότερα πακέτα και λιγότερα έξοδα, όταν χρησιμοποιούν ίδιον μέσον μεταφοράς (ΙΧ)».

 

Λιγότερες προσδοκίες από τον αυτοκινητόδρομο

 

- Ο νέος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καλαμάτα με την Αθήνα έχει συμβάλει στην αύξηση της προσέλευσης Ελλήνων τουριστών;

«Ο νέος αυτοκινητόδρομος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Ομως λόγω οικονομικής κρίσης πιστεύω ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε σε άλλες περιόδους, διότι έχει ακριβά διόδια και η βενζίνη είναι ακριβή και θα γίνει ακριβότερη».

 

- Είστε ικανοποιημένος από τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και των τοπικών αρχόντων; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να τους στείλετε;

«Η ικανοποίηση έχει σχέση με την πολιτική βούληση των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν έχουν δώσει την προσοχή που χρειάζεται η τουριστική βιομηχανία όπως τη χαρακτηρίζουν.

Οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούν και έχουν ευθύνες για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να αναγνωριστεί η τουριστική οικονομία στις υψηλές προτεραιότητες όλων των κομμάτων. Να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα σε ένα πλαίσιο αρχών και δράσεων, σε μία εθνική τουριστική πολιτική ως αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας».

 

Να εκμεταλλευτούμε την άρση του καμποτάζ

 

- Θεωρείτε ότι θα εξελιχθεί ο τουρισμός της κρουαζιέρας στην Καλαμάτα; Υπάρχει η όρεξη για τις αλλαγές τις οποίες έχετε προτείνει προσωπικά αλλά και ως κλάδος;

«Επειδή βρισκόμαστε σε φάση ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, επιφυλάσσομαι για το θέμα της διαχείρισης. Ομως ο τουρισμός κρουαζιέρας, ειδικώς τώρα με την άρση του καμποτάζ, μπορεί να συμβάλει πολύ θετικά στην περιοχή μας - και οι προσπάθειες όλων μας πρέπει να είναι η Καλαμάτα να γίνει home port, δηλαδή λιμάνι επιβίβασης - αποβίβασης. Σε συνδυασμό με το Αεροδρόμιο, ενδείκνυται, και πιστεύω ότι θα το σκεφτούν οι οργανωτές κρουαζιέρας».

 

- Υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία νέων μαρίνων; 

«Με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα είναι δύσκολη η δημιουργία μαρίνων. Μπορεί όμως να το κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αρκεί να δημιουργεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Προτείνω όμως την προώθηση νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία υδατοδρομίων σε όλη την επικράτεια - το εγχείρημα έγινε στο παρελθόν από τον Κυρ. Πατέλη, αλλά η γραφειοκρατία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.

Επίσης μπορούν να δημιουργηθούν υδάτινα πεδία για χρήση σε μη τακτικές πτήσεις. Για την υλοποίησή τους χρειάζεται πολιτική βούληση».

 

- Από πού θα προέλθει η τουριστική ανάπτυξη που επιδιώκουν οι δήμοι της Μεσσηνίας και τι πρέπει να γίνει πρώτα από όλα;

«Η τουριστική ανάπτυξη θα προέλθει από τις επενδύσεις και από την δυνατότητα πρόσβασης με αεροπορικές συνδέσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

 

- Τελικώς τι μπορούμε να προσφέρουμε: Φθηνές ή ποιοτικές υπηρεσίες; 

«Μπορούμε να προσφέρουμε και ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες.

Στόχος μας πρέπει να είναι η συνύπαρξη του ακριβού ποιοτικού, που έχει αναβαθμίσει την περιοχή μας η Costa Navarino και το Bouka Beach, με αναβάθμιση του φθηνού σε καλό φθηνό τουρισμό».

 

- Είστε αισιόδοξος για το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου; 

«Είμαι αισιόδοξος για την Πελοπόννησο, διότι είναι ένα μεγάλο νησί το οποίο δεν έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει τους τουριστικούς πόρους που διαθέτει, έχει οδική πρόσβαση, διαθέτει μεγάλο μήκος ακτών στην Δυτική Ακτή και μικρές γραφικές παραλίες στα νότια και ανατολικά.

Χρειάζονται επενδύσεις και υποδομές από την Πολιτεία και δυνατότητα αεροπορικής πρόσβασης.

Για να υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές, πρέπει να υπάρχει η εμπέδωση της ασφάλειας: σταθερό φορολογικό σύστημα με συντελεστή φορολογίας στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών.

Τέλος, προτείνω για καλύτερη αποτελεσματικότητα την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και φορέων».