Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 19:24

Πρόταση για ΠΓΕ Kalamata Olives

Γράφτηκε από την

Πρόταση δημιουργίας ενός πανελλήνιου προϊόντος Προστασίας Γεωγραφικής Ενδειξης για το Kalamata Olives κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντούτσιας.

Σύμφωνα με το agronews.gr: "Ο κ. Ντούτσιας, με παρέμβασή του στο περιοδικό “Ελαίας Καρπός” ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση δημιουργίας ενός ΠΓΕ για όλη την Ελλάδα για το Kalamata Olives. Οπως υποστηρίζει, είναι γνωστό ότι οι εμπορικοί τύποι «ονομαστών» ποικιλιών επιτραπέζιων ελιών, όπως οι ισπανικές «Mantzanilla», «Ohiblanka» και «Gordal», αναζήτησαν να προστατευθούν μέσω της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και όχι μέσω των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Δίδεται η ευκαιρία μέσα σ’ αυτό τον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί από τη διαταραχή της αγοράς του εμπορικού τύπου επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμάτα», να προσεγγίσουμε το θέμα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και να σκεφθούν και οι εκπρόσωποι της Μεσσηνίας να δεχθούν αυτή την προσέγγιση» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ".