Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 11:56

Δαβάκης σε Στουρνάρα : Δώστε άμεσα λύση στο θέμα των πυρoδανείων

Δαβάκης σε Στουρνάρα : Δώστε άμεσα λύση στο θέμα των πυρoδανείων

Άμεση νομοθετική παρέμβαση για τους δανειολήπτες που έλαβαν πυρόπληκτα δάνεια χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Αναλυτική η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:

Με την υπ’ αριθμ. 2/52027/0025/30-8-2012 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών τροποποιήθηκαν οι όροι αποπληρωμής των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων για τις ρυθμίσεις οφειλών και τη χορήγηση νέων κεφαλαίων κίνησης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Λακωνίας, Ευβοίας και στην περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί στις 29/6/2012.

Η υπουργική αυτή απόφαση όμως δεν καλύπτει ένα μεγάλος μέρος δανειοληπτών, ίσως το μεγαλύτερο, δηλαδή αυτούς που έχουν λάβει τα μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο πυρόπληκτα δάνεια. Αν και το θέμα αυτό έχει μετ’ επιτάσεως τεθεί από τα Επιμελητήρια όλων των πυρόπληκτων νομών, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση πως θα ρυθμιστούν τα δάνεια αυτά.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχονται στο φως και πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αρμόδια Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών έχει εισηγηθεί αρνητικά για ρύθμιση αυτών των δανείων. Κάτι τέτοιο συνιστά όχι μόνο άδικη μεταχείριση σε βάρος των δανειοληπτών αυτών αλλά και πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες.

Η Πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί που ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και οι οποίοι πιέζονται από τις Τράπεζες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έχει αλλάξει δραματικά από το 2007.   

Κατόπιν αυτών  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για τους δανειολήπτες που έχουν λάβει τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση με αυτούς που έλαβαν τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης