Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 06:50

Διαμαρτυρίες για πολυνομοσχέδιο: Αφαιρείται μεταφορικό έργο από ταξιτζήδες

Διαμαρτυρίες για πολυνομοσχέδιο: Αφαιρείται μεταφορικό έργο από ταξιτζήδες

Ενα ουσιαστικό κομμάτι μεταφορικού έργου αφαιρεί από τα ταξί το δικαίωμα που δίνει το πολυνομοσχέδιο σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, να εκτελούν έργο μεταφοράς προσώπων με ΙΧ αυτοκίνητα: Αυτό υποστηρίζουν μιλώντας στην "Ε" συνδικαλιστές ταξιτζήδες στη Μεσσηνία, αναφέροντας ότι ο κλάδος τους οδηγείται στον αφανισμό αφού ήδη η δουλειά τους έχει μειωθεί κατά περίπου 70% ως απόρροια της οικονομικής κρίσης και των "μνημονιακών" μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια. 
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Καλαμάτας Γιώργος Παπαδέας αναφέρει ότι «βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε -και είχε αρχίσει πολύ πριν να υλοποιείται- δρομολογήθηκε η απελευθέρωση για 7θέσια και 9θέσια βαν». Εντοπίζει δε το σοβαρότερο θέμα «στις δύο παραγράφους που δίνουν στα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και τα ξενοδοχεία το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών οδηγού». Τονίζει ότι αυτό αποτελεί για τους αυτοκινητιστές «σοβαρό πλήγμα, γιατί χάνουμε σημαντικό για εμάς μεταφορικό έργο» - ενώ προσθέτει ότι ήδη «στον κλάδο μας είναι μεγάλες οι απώλειες λόγω της κρίσης, και ο ημερήσιος τζίρος έχει κατέβει κάτω περίπου 60%. Από την άλλη έχουν ανέβει τα έξοδα συντήρησης, οι εισφορές ΟΑΕΕ και όλες οι υποχρεώσεις, ενώ ο κόσμος δεν παίρνει ταξί για λόγους οικονομίας».
Καταλήγοντας λέει ότι πριν οι αυτοκινητιστές προβούν σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, περιμένουν να δουν καθαρογραμμένα τα επίμαχα άρθρα, για να διαπιστώσουν «αν όντως τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για ασφαλιστικές δικλίδες που προστατεύουν το επάγγελμά μας».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Μεσσήνης Παναγιώτης Μπούρας περιγράφει μια καθόλου καλή κατάσταση για τους αυτοκινητιστές της πόλης. «Η Μεσσήνη από άποψη δουλειάς έχει πέσει 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε βάθος 3ετίας η δουλειά έχει μειωθεί κατά 70%». Και εξηγεί ότι ένα από τα τελευταία πλήγματα που δέχτηκαν ήταν το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών όπως η ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να επισκέπτεται τη Μεσσήνη λιγότερος κόσμος. Επιπρόσθετα «ο κόσμος δεν έχει χρήματα να διαθέσει για ταξί και έχει μειώσει ακόμη και τις αναγκαίες μετακινήσεις του». Λέει μάλιστα ότι και οι συνταξιούχοι σταμάτησαν να παίρνουν ταξί για να πηγαίνουν να γράφουν τα φάρμακά τους. Επίσης καταγγέλλει ότι "πειρατές", Ελληνες και αλλοδαποί, μεταφέρουν κόσμο με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα έναντι αντιτίμου. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν δουλεύουν όπως θα έπρεπε για να σταματήσει η πειρατεία και να διασφαλιστεί το επιβατικό έργο που μας ανήκει», αναφέρει.
Σχετικά με τα νέα μέτρα λέει ότι «ένα μέρος του μεταφορικού μας έργου θα φύγει στα ΙΧ με οδηγό, που θα έχουν το δικαίωμα να τα βάζουν τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχεία και καταλύματα. Ομως το να παίρνουμε τουρίστες από αεροδρόμια, λιμάνια και τουριστικά μέρη είναι το μόνο μεταφορικό έργο από το οποίο βγάζουμε μεροκάματο, κι αν εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία θα δεχτούμε πλήγμα, σε σημείο που το ταξί να μην είναι βιώσιμη επιχείρηση».
Πριν κλείσει τις δηλώσεις του ο κ. Μπούρας επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ταξί είναι απλήρωτοι από τις αρχές του τρέχοντος έτους για τη μεταφορά μαθητών - ενώ θίγει και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Μεσσήνης.
Ο αντιπρόεδρος του Ραδιοταξί Καλαμάτας Βασίλης Πικιός λέει ότι «μετά το Γολγοθά πέρυσι με το νομοσχέδιο Ραγκούση ήρθε η νέα κυβέρνηση, μας έσωσε με νόμο και τώρα έρχεται και μας παίρνει το "φιλέτο" του μεταφορικού έργου που μας είχε απομείνει». Προσθέτει μάλιστα ότι «εφόσον χάθηκε αυτό το κομμάτι είναι και περιττό να υπάρχει πλέον ταξί όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θα πρέπει, για να μείνουμε ανταγωνιστικοί, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες προς τον πελάτη υπηρεσίες». Σημειώνει ακόμη ότι «κάποιοι από τους συναδέλφους που έχουν δρομολογήσει τη μετατροπή της άδειας ταξί σε όχημα ειδικής μίσθωσης (βαν), σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που θα μπουν στο χώρο».
Καταλήγοντας τονίζει ότι «η Πολιτεία δεν μας στηρίζει στην κρίση, αλλά μας δίνει την χαριστική βολή. Αλλωστε και στην Ευρώπη η ειδική μεταφορά ανήκει στο θεσμοθετημένο ταξί, ενώ εδώ δημιούργησαν ένα άλλο ταξί ΙΧ μέσα στο θεσμό του ταξί».

[Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη]