Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 16:25

Αύξηση 14,2% σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Αύξηση 14,2% σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων στη Μεσσηνία

Αύξηση 14,2% σημείωσαν οι τιμές των ενοικίων στη Μεσσηνία το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως και σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη τιμών του Spitogatos, σημειώθηκε μείωση 0,8% στις τιμές πώλησης των μεσσηνιακών ακινήτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζεται πανελλαδικά αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς μακροχρόνια ενοικίαση εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού και της αντίστοιχης αγοράς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μέσω διαδικτυακών πλατφορμών (airbnb, booking κ.λπ.).
Συγκεκριμένα στη Μεσσηνία η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο μειώθηκε από 1.325 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 1.314 ευρώ το φετινό πρώτο τρίμηνο. Αντιθέτως το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε από 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 5,71 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σύμφωνα με τον Spitogatos, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής μάλιστα η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα (44,40%), Νέο Κόσμο (43,60%), στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και στον Πειραιά (27,20%).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%. Σύμφωνα με τον Spitogatos, μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα. Για τη Μεσσηνία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Ο CEO του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός τοποθετήθηκε σχετικά: «Είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές και τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων. Ωστόσο η διαφαινόμενη τάση, με βάση τα δεδομένα μας, είναι ξεκάθαρη. Οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε κάποιες περιοχές είναι αξιοσημείωτες -αν και ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλες ποσοστιαία σε κάποιες περιπτώσεις επειδή ξεκίνησαν από χαμηλή βάση. Αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, αν και θεωρητικά η αύξηση της ποσότητας θα φέρει μείωσή τους, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα με συνέπεια ως προς τις μέσες τιμές. Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές. Παράλληλα, παρακολουθούμε προσεκτικά και τις τάσεις της ζήτησης, η οποία ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται σταθερά. Αναμένουμε ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει, θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο η αγορά, οπότε οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά διαμερισμάτων θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία».
Αναλυτικά οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ανά νομό παρουσιάζονται στους πίνακες:

 


NEWSLETTER