Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 02:48

"Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ": 4 γεωπόνοι της Τριφυλίας δεν φοβήθηκαν την κρίση

Γράφτηκε από τον
"Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ": 4 γεωπόνοι της Τριφυλίας δεν φοβήθηκαν την κρίση

Μπορεί να ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο η πορεία της ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ο λόγος για την Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ με έδρα την Κυπαρισσία, που το 2009 μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή ντομάτας με υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Ο όγκος της ετήσιας παραγωγής αγγίζει τους 1.800 τόνους, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται παράλληλα και στην παραγωγή σποροφύτων ξεπερνώντας τα 3 εκ. φυτά το χρόνο. Η επιχείρηση επέλεξε να επενδύσει δυναμικά στην περιοχή προσθέτοντας την εμπειρία πολλών χρόνων που είχε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, με γνώμονα την ποιότητα και το σεβασμό του τελικού καταναλωτή.

Η Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ ιδρύθηκε το 1994 από 4 γεωπόνους, τον Κώστα Θεοδωρόπουλο,  το Γιώργο Ζωγόπουλο, το Βασίλη Γριβοκωστόπουλο και το Νίκο Κοσκολέτο, που είχαν δικά τους καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους συνεχίζοντας αυτή την δραστηριότητα και έχοντας πλέον 3 υποκαταστήματα σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά. 

Από το 2001 μέχρι και το 2005 η εταιρεία ασχολείται με την εμπορία καρπουζιού στο εξωτερικό και κηπευτικών στην εγχώρια αγορά. Το 2006 αποφασίζουν να σταματήσουν την εμπορική δραστηριότητα και να επενδύσουν στην παραγωγική. Ετσι επενδύουν στην δημιουργία μιας θερμοκηπιακής μονάδας στην περιοχή Βουλιέρι Φιλιατρών, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων. Εκεί αναπτύσσουν 36 στρέμματα θερμοκηπίων παραγωγής κηπευτικών με υδροπονία , 8 στρέμματα φυτώριο κηπευτικών και 2-3 στρέμματα βοηθητικών χώρων. Η εγκατάσταση γίνεται με γαλλικά θερμοκήπια, ενώ χρησιμοποιούνται τα πλέον εξελιγμένα συστήματα λίπανσης και άρδευσης, ο έλεγχος των οποίων γίνεται από ολλανδικό σύστημα μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή. Η θέρμανση των θερμοκηπίων γίνεται από αερόθερμα ελληνικής κατασκευής που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το πυρηνόξυλο.

Από το 2009 η μονάδα ξεκινά την παραγωγή ντομάτας, η οποία διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά. Οπως μας εξηγεί ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, με την γνώση και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων και παίρνοντας παράλληλα στοιχεία από Ολλανδούς παραγωγούς, κατάφεραν να παράγουν ποιοτική ντομάτα σε καλό όγκο παραγωγής και με καλά κοστολογικά στοιχεία. Ετσι μέχρι σήμερα έχουν κάνει 3 ετήσιους κύκλους, που είναι συνολικά 6 φυτεύσεις -αφού γίνονται δύο ετησίως-, έχοντας ανέβει ψηλά στην στρεμματική απόδοση και αγγίζοντας τους 50 τόνους ανά στρέμμα. Η μία φύτευση γίνεται  τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και η άλλη αρχές Ιανουαρίου, με περίοδο συγκομιδής αρχές Οκτωβρίου με 10 Ιανουαρίου και αρχές Απριλίου με 25 Ιουλίου. 

Εμπορικά το προϊόν διοχετεύεται στην τοπική αγορά της Μεσσηνίας, σε Κόρινθο, Χαλκίδα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, ένας μεγάλος όγκος πάει στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, ενώ μία σοβαρή ποσότητα διατίθεται απευθείας σε σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι η διασπορά στην αγορά τόσο για εμπορικούς λόγους όσο και για να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτήν.

Αυτό που σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι ότι  στο στάδιο της συσκευασίας και της διακίνησης δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να εφαρμόζεται η λογική της ολικής ποιότητας και της εξυπηρέτησης του πελάτη. «Στα μάτια μας είναι ο τελικός καταναλωτής τον οποίο πρέπει να τον σεβόμαστε απόλυτα όσον αφορά την ποιότητα αλλά και τις τιμές που του προσφέρουμε» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως εφαρμόζεται η ορθή γεωργική πρακτική, ενώ από την πρώτη στιγμή η μονάδα είναι πιστοποιημένη κατά Eurepgap.    

Από το 2010 και παράλληλα με την παραγωγή ντομάτας ξεκινά και η παραγωγή σποροφύτων, σε μια έκταση 8 στρεμμάτων, εξοπλισμένη με ό,τι καλύτερο υπάρχει και με στόχο την παραγωγή φυτών εύρωστων, υγιών, αλλά και οικονομικών, για να τροφοδοτούν τους αγρότες της περιοχής. Η παραγωγή ξεκίνησε με αυτόρριζα φυτά, από το φετινό καλοκαίρι όμως βελτιώνεται η επένδυση με ειδικά συστήματα ανάπτυξης φυτών για να παράγουν εμβολιασμένα σπορόφυτα -κυρίως καρπούζι, αγγούρι, ντομάτα και μελιτζάνα. Οπως σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορούν πια να παραδίδουν στους παραγωγούς εμβολιασμένα σπορόφυτα. Δεν παραλείπει να τονίσει μάλιστα ότι τα πρώτα εμβολιασμένα καρπούζια που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας τα είχε φτιάξει ο ίδιος το 1989.

Τα φυτά που παράγονται με σειρά όγκου είναι ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, καρπούζι και πεπόνι, με την ετήσια παραγωγή στα αυτόρριζα φυτά να φτάνει τα 3 εκατομμύρια και με στόχο τα εμβολιασμένα να ξεπεράσουν το 1 εκ. 

Η επένδυση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, περιέχει δύο κεφαλοποιήσεις, η μία χρήματος και η άλλη εμπειρίας και γνώσης -μια εμπειρία άνω των 25 ετών την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα. Το συμπέρασμα, όπως τονίζει, είναι πως όταν  κεφαλαιοποιείς πάνω σε μια παραγωγική διαδικασία αυτό θα ανεβάσει την παραγωγή υπεραξίας, κάτι που είναι το ζητούμενο σήμερα στη χώρα μας.  Επισημαίνει ότι μπορεί όλως συγκυριακά η παραγωγική διαδικασία να ξεκίνησε μαζί με την κρίση στην Ελλάδα, όμως τους έβγαλε …καθαρούς.  "Αυτή η παραγωγική δραστηριότητα μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία να συνεχίσουμε. Και πιστεύω πως αυτό είναι το αύριο της περιοχής μας, πρέπει να επενδύουμε σωστά είτε σαν επιχειρηματίες είτε σαν φυσικά πρόσωπα είτε σαν ομάδες παραγωγών. Υπάρχουν αξιέπαινα παραδείγματα σε όλη την Τριφυλία, με σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις από αγρότες, νέους και δημιουργικούς, που έχουν επενδύσει στην παραγωγή και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Εκείνο που είναι αρνητικό είναι ότι η Πολιτεία δεν έχει διαμορφώσει τα κατάλληλα  θεσμικά πλαίσια να κινηθεί και να δράσει ένας επιχειρηματίας» λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Το προσωπικό που απασχολείται στην μονάδα είναι Ελληνες και  οικονομικοί μετανάστες από γειτονικές χώρες, όλοι ασφαλισμένοι, το οποίο είναι εκπαιδευμένο και σέβεται το προϊόν που πιάνει στα χέρια του. Απασχολούνται περίπου 35 άτομα σε καθημερινή βάση, μεταξύ των οποίων και το επιστημονικό προσωπικό. 

 


 

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.Ε.

Κεντρικό κατάστημα: 1ο χλμ. ε.ο. Κυπαρισσίας - Φιλιατρών, τηλ. 27610 25060.
Υποκαταστήματα: α) Πονηροπούλου 5, Κυπαρισσία, τηλ. 27610 23577.
β) Κανάρη και Ι. Λουρίδα, Φιλιατρά, τηλ. 27610 32965.
γ) Μονάδα παραγωγής, θέση Βουλιέρι Φιλιατρών, τηλ. 27610 32579.
 
e-mail: odsgvr@otenet.gr
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER