Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 04:54

Kατά την εορταστική περίοδο: Αισθητή μείωση της κίνησης στην αγορά της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Kατά την εορταστική περίοδο: Αισθητή μείωση της κίνησης στην αγορά της Τριφυλίας



Αισθητή πτώση στην κίνηση παρουσίασε η αγορά της Τριφυλίας την εορταστική περίοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -ακόμη και σε σχέση με πέρυσι που επίσης είχε παρατηρηθεί σημαντική πτώση. Την μεγαλύτερη μείωση στην δουλειά τους κατέγραψαν -σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής- καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ενώ την μικρότερη πτώση κατέγραψαν καταστήματα που σχετίζονται με την διατροφή και με είδη πρώτης ανάγκης. Από την άλλη ούτε η λειτουργία των καταστημάτων για δύο Κυριακές φαίνεται ότι διαφοροποίησε σε κάτι την εικόνα αυτή. Οι έμποροι παρατηρούν πως αυτό που λείπει από τον κόσμο είναι τα χρήματα και όχι ο χρόνος για να βγει να κάνει τα ψώνια του.
Χαρακτηριστικά στην περιοχή της Κυπαρισσίας η πτώση κυμάνθηκε περίπου στο 30% συμβαδίζοντας με το πανελλαδικό κλίμα, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και υπογράμμισε: "Παραδοσιακά την Κυριακή προ των Χριστουγέννων υπήρχε κάποια κίνηση. Την δεύτερη όμως δεν είδαμε καμία διαφορά. Ο κόσμος περισσότερο έκανε περατζάδα στην αγορά, παρά είχε κατά νου να κάνει αγορές. Φυσικά το πρόβλημα της αγοράς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να ανοίγουμε κάποιες Κυριακές παραπάνω. Αυτό που χρειάζεται, είναι να υπάρξει ανάπτυξη και στην περιοχή μας τουριστική ανάπτυξη για να κινηθεί η αγορά.
Τα Χριστούγεννα υπήρχε αρκετός κόσμος στην περιοχή χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη εμπορική κίνηση. Ο κόσμος ήταν διστακτικός, συγκρατημένος, αλλά και φοβισμένος με τα τόσα που έχει να πληρώσει. Η εμπορική κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη και οι έμποροι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, αφού και αυτοί με την σειρά τους έχουν να πληρώσουν ένα σωρό φόρους. Σε κάποια καταστήματα όπως στα ενδύματα, η πτώση ήταν πιο μεγάλη. Ενώ σε καταστήματα με είδη διατροφής ήταν μικρότερη. Κατά μέσο όρο μπορούμε να πούμε ότι κυμάνθηκε στο 30%, στα ίδια επίπεδα δηλαδή όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Αν και εδώ δεν θα έπρεπε να έχει επηρεάσει η κρίση τόσο πολύ τον κόσμο, αφού λίγο πολύ υπάρχουν παράλληλα εισοδήματα. Παρόλα αυτά δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Φυσικά δεν είναι θέμα ωραρίου και Κυριακών πρέπει να δούμε την γενικότερη κατάσταση και όχι τα ωράρια των καταστημάτων".
Η ίδια εικόνα και στα Φιλιατρά όπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Φάμπας μας επισήμανε: "Την περίοδο των γιορτών είχαμε μια συνηθισμένη εικόνα χωρίς να έχουμε κάτι το διαφορετικό και το εξαιρετικό. Δεν θύμιζε σε τίποτα γιορτές και αν δεν υπήρχαν τα λαμπάκια που είχαν στολίσει τα καταστήματα, θα ήταν μια συνηθισμένη καθημερινότητα. Ο κόσμος είναι πολύ επηρεασμένος και η κίνηση των χρημάτων συγκεκριμένη. Η μείωση σε σχέση με πέρυσι ήταν αισθητή σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης πολύ μεγάλη, ενώ σε καταστήματα διατροφής μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα ήταν σταθερά. Γενικά είχαμε μια πτώση της τάξεως του 25-30 % σε σχέση με πέρυσι. Η δεύτερη Κυριακή δεν είδαμε να αλλάζει κάτι ούτε να μας βοηθά. Αν όμως θελήσουν να το περάσουν σαν μέτρο -όπως και τόσα άλλα- θα το περάσουν. Το αποτέλεσμα όμως μετράει. Εξάλλου ούτε αυτή την στιγμή μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παρά μόνο στα χαρτιά".
Πτώση κατέγραψε και η αγορά των Γαργαλιάνων με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Φώτη Παναγιωτόπουλο να μας τονίζει: "Σε όλα τα καταστήματα υπήρχε πτώση η οποία διακυμάνθηκε από 10-50% ανάλογα το είδος των καταστημάτων, με την μεγαλύτερη να καταγράφεται σε είδη ένδυσης και υπόδησης. Η πρώτη Κυριακή των Χριστουγέννων που είμαστε ανοικτά πάντα μας βοηθά. Δεν έγινε όμως το ίδιο και την δεύτερη Κυριακή. Στα μέρη μας εξάλλου υπάρχει ο χρόνος από τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους, γνωρίζουν τα ωράρια των καταστημάτων τα οποία είναι τέτοια ώστε να τους διευκολύνουν. Από εκεί και πέρα θετικό είναι που ανοίξαμε και την δεύτερη Κυριακής έστω και για το λίγο ποσό που έπιασε το κάθε κατάστημα".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER