Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 18:40

Μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την
Μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης

Συμμετοχή των κατοίκων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα φτιάξει η ΔΕΗ στις περιοχές αυτές, ανακοίνωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης.

Στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης η ΔEΗ σκοπεύει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW.
«Το σχέδιο μας είναι, πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις, ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, εάν θέλουν, μαζί με τη ΔΕΗ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στάσσης και εξήγησε: «Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στην επένδυση, απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια απόδοση με τη ΔΕΗ. Θέλω να επισημάνω, δε, ότι οι ετήσιες αποδόσεις για τις επενδύσεις αυτές κυμαίνονται στο 8 - 10%, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν αρνητικά. Κι αυτό το δικαίωμα θα μπορούν να το ασκήσουν μόνον οι κάτοικοι των περιοχών της απολιγνιτοποίησης».
Για τις αντιδράσεις που σημειώνονται σε περιοχές όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Στάσσης είπε: «Δεν μπορεί κάποιοι κάτοικοι νησιών τόσα χρόνια να απολαμβάνουν τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα με κόστος στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων και σήμερα που ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και καταργείται να μην δέχονται να εγκατασταθούν στο νησί ανεμογεννήτριες για να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν. Υπερβολές δεν θα γίνουν. Αλλο, όμως, να μην γίνεται υπερβολή και άλλο να μηδενίσουμε τις ανεμογεννήτριες σε ένα νησί επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι».


NEWSLETTER