Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 09:55

Ερευνα του καθηγητή Δημήτρη Καμπούρη για τις επιπτώσεις του κορονοϊού: Δραματική κατάσταση για εστίαση - τουρισμό στην Πελοπόννησο (πίνακες)

Γράφτηκε από τον

Μία στις δύο πελοποννησιακές επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και καταλυμάτων δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της:

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την οποία διεξήγαγε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Καμπούρης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι αρνητικές επιπτώσεις στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων ήταν μικρότερες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον μέσο όρο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι προσφορά του ξενοδοχείου "Elite" Καλαμάτας στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης.

Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα της έρευνας:

Το ΑΕΠ κατά κεφαλή της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2017) ως ποσοστό του μέσου όρου της χώρας, ανέρχεται στο 83%.
Τα 3/4 του τζίρου των επιχειρήσεων προέρχονται από: εμπόριο (47,7%), μεταποίηση 21,8% και εστίαση – καταλύματα 5,6%. Σημειώνεται ότι οι τρεις παραπάνω τομείς, σε επίπεδο χώρας συμμετέχουν στον συνολικό κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με ποσοστό 62,3%, έναντι 75% σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το κέντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στους τομείς των καταλυμάτων και εστίασης, αφού οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοί τομείς συμβάλλουν στην απασχόληση της Περιφέρειας με ποσοστό 12,8%, ποσοστό που είναι λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η συμπεριφορά του όγκου δραστηριότητας των επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων για τους 7 πρώτους μήνες του έτους 2020 εξετάζεται:
Με βάση τις διαχρονικές μεταβολές που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Με τη σύγκριση των τάσεων που επικράτησαν στην περιοχή, και τις αντίστοιχες σε επίπεδο χώρας (Πίνακας 1).
Στο ποσοστό συμμετοχής του κλάδου στον όγκο πωλήσεων του κλάδου σε επίπεδο χώρας (Πίνακας 2).


Σύμφωνα με τον πίνακα 1, έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω αξιολογικές παρατηρήσεις:

Διαχρονικές μεταβολές – Συγκρίσεις

Καταλύματα

Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, μόνο στο Α’ τρίμηνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε τη μεγαλύτερη μείωση, σε ποσοστό που έφτασε στο 21,4%, έναντι 17,1% του μέσου όρου της χώρας. Στις άλλες περιόδους, μπορεί η μείωση ως ποσοστό να είναι μικρότερη του μέσου όρου της χώρας, ωστόσο το ποσοστό της μείωσης κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο.
Εστίαση
Αντίθετα με τα καταλύματα, η εστίαση παρουσίασε σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο των 7 πρώτων μηνών μικρότερη μείωση σε σχέση με εκείνη του μέσου όρου της χώρας. Τα ποσοστά της μείωσης είναι ιδιαίτερα υψηλά και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στις προοπτικές τους.
Με βάση τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα, φαίνεται ότι η φθίνουσα πορεία του κλάδου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και πολύ πιθανόν και στο Α’ εξάμηνο του 2021.

Η συμμετοχή των τομέων στο σύνολο της χώρας

Στον πίνακα 2 παρουσιάζεται η συμμετοχή των δύο κλάδων (καταλύματα και εστίαση) στο σύνολο του κλάδου της χώρας, τόσο των επιμέρους τομέων, όσο και στο σύνολο. Από την προσεκτική μελέτη του πίνακα, προκύπτουν οι παρακάτω αξιολογικές παρατηρήσεις:
- Το ποσοστό συμμετοχής (συνεισφοράς) των δύο τομέων στο σύνολο του κλάδου της χώρας είναι σημαντικό. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από όλες τις χρονικές περιόδους τις οποίες εξετάζουμε.
- Το γεγονός ότι τα ποσοστά μείωσης των πωλήσεων ήταν μικρότερα από εκείνα της χώρας, πλην της περίπτωσης των καταλυμάτων για το Α’ τρίμηνο, είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής να αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό από 4,3% που ήταν κατά το Α’ τρίμηνο του 2019, ανέρχεται στο 5,1% κατά το Β’ τρίμηνο.
Βέβαια τα ποσοστά αυτά, και των δύο πινάκων, δεν ωραιοποιούν μια κατάσταση, αλλά αποδεικνύουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις ήταν μικρότερες στην περιφέρεια Πελοποννήσου από το μέσο όρο της χώρας.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Για τις ανάγκες της εργασίας αυτής, εξετάστηκε ένα δείγμα επιχειρήσεων που έφθασαν στις 375, με την παρακάτω σύνθεση σε ό,τι αφορά τους νομούς που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ 100
ΑΡΚΑΔΙΑ 51
ΚΟΡΙΝΘΙΑ 137
ΛΑΚΩΝΙΑ 20
ΜΕΣΣΗΝΙΑ 67
ΣΥΝΟΛΟ 375

Στον πίνακα 3 που ακολουθεί, παρουσιάζεται η ανάλυση του δείγματος σε ό,τι αφορά το επίπεδο προβληματικότητας των επιχειρήσεων. Από την ανάγνωση του πίνακα προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό προβληματικότητας των επιχειρήσεων περιφέρειας είναι 14,63%, με τη μεγαλύτερη τιμή να παίρνει ο Νομός Αρκαδίας και τη μικρότερη ο Νομός Λακωνίας.

 


Αν «μεταφερθούμε» στον δεύτερο δείκτη (πίνακας 4), με τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων (δείκτης > 8 ή < 0), δηλαδή πόσα χρόνια απαιτούνται ώστε η επιχείρηση να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις της, διαθέτοντας όλο το EBIDTA, τότε προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 53,07% των εξεταζόμενων επιχειρήσεων. Από τους 5 νομούς, τη μεγαλύτερη τιμή παίρνει ο Νομός Κορινθίας που φτάνει στο 60,58%, και την μικρότερη ο Νομός Λακωνίας (30%).

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι το ποσοστό που μας δείχνει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις της περιφέρειας (διάστημα προβληματικής – εξαρτημένης-υπερδανεισμένης) είναι μεταξύ 15-60%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται αρκετά μεγάλο, αν λάβουμε υπόψη:

1) Τα στοιχεία αφορούσαν την οικονομική χρήση του 2018, τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2019.

2) Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν προβληματικές δεν θα πρέπει να έτυχαν των ενισχύσεων της Πολιτείας.

3) Η μείωση του όγκου δραστηριότητας (ύφεση), θα επιδεινώσει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

4) Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για το μέλλον και τις προοπτικές των επιχειρήσεων, κυρίως προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από την παρούσα μελέτη προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα, σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη δραστηριότητα των καταλυμάτων και της εστίασης, καθώς και για το επίπεδο προβληματικότητας των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

1) Η μείωση των πωλήσεων, όπως αναμενόταν, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη το Α’ εξάμηνο (70,5% στα καταλύματα – 37% στην εστίαση), ωστόσο σε μικρότερα ποσοστά από εκείνα της χώρας, που ήταν αντίστοιχα 84,2% και 39,3%.

2) Η μείωση της εστίασης ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου της χώρας.

3) Οι δύο τομείς παρουσιάζουν ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο αυξήθηκε λόγω χαμηλότερης μείωσης σε επίπεδο του μέσου όρου της χώρας.

4) Με το κριτήριο της ΕΕ, το 14,67% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται προβληματικές.

5) Με τα κριτήρια που προσθέσαμε, φαίνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί, η κατάσταση δεν φαίνεται να παρουσιάζει βελτίωση.