Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 10:10

Τέλος του 2022 φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη με προοπτική για υγροποιημένο στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τέλος του 2022 φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη με προοπτική για υγροποιημένο στη Μεσσηνία (βίντεο)

 

Την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη και τη σύνδεσή του με τα σπίτια, τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης ξεκινάει άμεσα η εταιρεία Hengas.

Στόχος είναι το φθινόπωρο του 2022 να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργεί.
Η Μεγαλόπολη είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που αποκτά φυσικό αέριο, και μαζί με τα άλλα έργα που προγραμματίζονται, αναμένεται να γίνει καλύτερη πόλη απ’ ό,τι είναι.
Αυτά τονίστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης “Ο Πολύβιος”, από τον δήμαρχο Θανάση Χριστογιαννόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών - βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση και στελέχη της αναδόχου εταιρείας Hengas.
Απαντώντας σε ερώτησή μας ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Edil Hellas (μητρική της Hengas) Μιχάλης Λαμπρόπουλος (με καταγωγή από τη Γορτυνία) για το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, πέρα από Τρίπολη και Κόρινθο, σημείωσε:
“Ο,τι έχουμε καταθέσει για να λάβουμε άδεια για Μεγαλόπολη και λάβαμε για Τρίπολη και Κόρινθο συνίσταται ότι σε αυτές τις πόλεις υπάρχει ήδη έξοδος από τον αγωγό της ΔΕΣΦΑ.
Οσον αφορά την επένδυση του CNG που θα κάνουμε στη Μεγαλόπολη, έχει σκοπό να τροφοδοτήσει περιμετρικά σε μια ακτίνα μέχρι 100 χιλιομέτρων περιοχές που δεν θα πάει ποτέ το δίκτυο της ΔΕΣΦΑ ή δεν είναι εφικτό να γίνει με τη ΔΕΣΦΑ. Αρα θα επεκταθούμε σε βιομηχανίες, κωμοπόλεις, πόλεις. Γίνεται και μια πίεση από τη ΔΕΣΦΑ να επιταχύνει τον αγωγό υψηλής πίεσης, να φθάσει μέχρι την Καλαμάτα. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δηλώσουμε και θα διεκδικήσουμε και αυτή την άδεια, αλλά δεν θα περιμένουμε μέχρι τότε, για να πάμε σε κωμοπόλεις και εργοστάσια της Καλαμάτας. Εχουμε επαφή και με του κ. Κωνσταντακόπουλου την εταιρεία, να τροφοδοτήσουμε τις νέες εγκαταστάσεις για το νέο τουριστικό χωριό που θα κάνει, να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από τη Μεγαλόπολη”.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Σε ανακοίνωση της Hengas αναφέρεται:
“Με την απόφαση 1478/2020 της ΡΑΕ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Hengas έλαβε άδεια διανομής φυσικού αερίου για τον Δήμο Μεγαλόπολης. Με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών η Hengas ξεκινάει μέσα στον Δεκέμβριο την κατασκευή των υποδομών για την τροφοδότηση της Μεγαλόπολης με φυσικό αέριο.
Τον Ιούνιο του 2020 η Edil Hellas στηριζόμενη στην οικονομική της ευρωστία και την τεχνογνωσία της ανέλαβε σημαντικό επιχειρηματικό ρίσκο υπογράφοντας με τον Δήμο Μεγαλόπολης μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης. Στις δεσμεύσεις αυτού του μνημονίου έχει υπεισέλθει η Hengas ως καθολικός διάδοχος του κλάδου φυσικού αερίου της Edil Hellas, στοχεύοντας να συνδέσει στο δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου όλους τους υφιστάμενους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης, καθώς και όσους άλλους επιθυμούν να συνδεθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2022.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής Μεγαλόπολης της Hengas, ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 8,6 εκ. ευρώ με την ανάπτυξη 2.896 συνδέσεων όλων των κατηγοριών και πρόβλεψη ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου 67.000 MWh μέχρι το 2024”.

Αναλυτικά, στη συνέντευξη Τύπου:
Ο δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, παρατήρησε ότι “κανένας Μεγαλοπολίτης δεν θα πληρώσει για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο. Και δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση στο μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει το δίκτυο φυσικού αερίου”. Εκτίμησε πως “πέρα από τη θέρμανση θα είναι το εφαλτήριο για τη δημιουργία επενδύσεων, για θέσεις εργασίας, ανάκαμψη και προστιθέμενη αξία” και διαβεβαίωσε ότι “το μνημόνιο έχει μόνο θετικά στοιχεία για την πόλη”.
Ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους τούς υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, τον τέως υπουργό Γεράσιμο Θωμά, τον Κωστή Μουσουρούλη (συντονιστή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης), τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον Αρκά υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, καθώς και τα στελέχη της ΔΕΗ Κοπανάκη, Καραγιάννη και Γίδη.

Ο υφυπουργός Κώστας Βλάσης δήλωσε ότι “το φυσικό αέριο έρχεται στη Μεγαλόπολη. Είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που έρχεται το αέριο”. Ανέφερε πως “κάνουμε το καθήκον μας όσο μπορούμε”, παρατήρησε ότι “συνεργάστηκαν η κυβέρνηση και ο δήμαρχος με τα στελέχη του” και ευχήθηκε “το επόμενο βήμα να είναι η Τρίπολη και η υπόλοιπη Αρκαδία”. Εκτίμησε ότι μετά από λίγα χρόνια η Μεγαλόπολη θα είναι μια άλλη πόλη, όμορφη πόλη, με κόσμο που θα εργάζεται”. Δεσμεύτηκε πως “κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα φανεί η ωφέλεια του φυσικού αερίου “και στις τσέπες των Μεγαλοπολιτών” κι επεσήμανε πως “θα καλύπτει νοικοκυριά και μεγάλες επιχειρήσεις, θα είναι κίνητρο για φθηνή ενέργεια”.

Ο ιδιοκτήτης της Edil (στέλεχος της Hengas) Μιχάλης Λαμπρόπουλος δήλωσε ότι “θα εγγυηθούμε την αυστηρή υλοποίηση του μνημονίου, σε 1,5 χρόνο να συνδεθούν όλοι οι Μεγαλοπολίτες”, Προσκάλεσε “να κάνουν αίτηση και σύντομα όλοι οι Μεγαλοπολίτες” και δεσμεύτηκε ότι “θα συνδεθούν όλοι όσοι κάνουν αιτήσεις”. Ενημέρωσε πως “έχουμε βάλει στόχο να κάνουμε και άλλου είδους επενδύσεις με βάση τη Μεγαλόπολη” και υπογράμμισε ότι “το φυσικό αέριο είναι το πιο οικονομικό καύσιμο”.

Ο κ. Κουτσογιάννης, στέλεχος και υπεύθυνος επικοινωνίας της Hengas, παρατήρησε ότι “η ανάπτυξη ξεκινάει από τη Μεγαλόπολη. Είναι ο πρώτος δήμος της Πελοποννήσου που θα απολαύσει τα οφέλη του φυσικού αερίου”. Αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό ρίσκο της εταιρείας με τη συμμετοχή στο μνημόνιο και δήλωσε πως “είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες”. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να συνδεθούν σε πολύ γρήγορο χρόνο και δεσμεύτηκε πως “μέχρι το φθινόπωρο του 2022 θα καλύψουμε όλη την πόλη”.
Ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρχει κατάστημα της Hengas στο κέντρο της πόλης κι επιβεβαίωσε πως “κανείς δεν θα επιβαρυνθεί με κατασκευή και εγκατάταση (τέλη σύνδεσης), θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Το δίκτυο περιλαμβάνει και την Μαραθούσα Α’ και Β’ (εργατικές κατοικίες) και την οδό 212 Εκτελεσθέντων”.
Ακόμα, ενημέρωσε ότι προγραμματίζονται “δύο μελέτες - επενδύσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης άνω των 30 εκ. ευρώ με 120 θέσεις εργασίας”, θερμοκηπιακή μονάδα υδροπονίας και σταθμός συμπιεσμένου φυσικού αερίου για την Πελοπόννησο.
Τέλος, ανέφερε ότι πέρα από Τρίπολη και Κόρινθο θα εξετάσουν και περαιτέρω περιοχές: “Η εταιρεία έχει σκοπό να τροφοδοτήσει περιοχές που δεν θα πάει η ΔΕΣΦΑ”.

 


NEWSLETTER